eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

« XOΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ… ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ !»

Ήταν δύο πραγματικές βραδιές πολιτισμού…

Το λιγότερο που θα μπορούσε να πει κάποιος θα ήταν « ΑΠΛΑ… ΥΠΕΡΟΧΟΙ»

Με πρωτοβουλία της Χορευτικής Ομάδας του Δήμου Κρανιδίου και την απόλυτη συνεργασία με τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Σφυρή και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Κρανιδίου «Ερμιονίδα» οργανώθηκε στις 15 και 16 ΙΟΥΛΙΟΥ διήμερο εκδηλώσεων παραδοσιακών χορών με τον τίτλο «Χοροί των Ελλήνων και αφιέρωμα στις «ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»


Δύο βραδιές αφιερωμένες στις πατρίδες εκείνες που εξοντώθηκαν αλλά δεν χάθηκαν….

Στις πατρίδες που ζουν στις σελίδες της ιστορίας κι ανασαίνουν στις καρδιές των απογόνων τους.

Στις πατρίδες που άλλαξαν σύνορα, αλλά δεν χάθηκαν.

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ, ΠΟΝΤΟΣ, ΘΡΑΚΗ, ΚΥΠΡΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.


Οι μικρές πατρίδες που δεν είναι τίποτα άλλο από την δική μας πατρίδα.


Χρώμα κι άρωμα ελληνισμού μύρισε μέσα από τα καμάρια της σύγχρονης Ελλάδας που χόρεψαν με περηφάνια, καμάρι, αρχοντιά. Η χορευτική ομάδα του Δήμου Κρανιδίου υπό την εποπτεία του χοροδιδασκάλου Δημήτρη Κοντοκάλη, το χορευτικό τμήμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ με διδασκαλία των Μήτση Δημήτρη, Ζήβα Μάνθα και το Εργαστήρι Χορού ΝΑΥΠΛΙΟΥ με την υπογραφή του χοροδιδασκάλου Χρήστου Λεβέντη.


Όλοι μαζί με ενωμένα τα χέρια στήριξαν ο ένας τον άλλον, έτσι όπως μονάχα το ελλαδικό πνεύμα γνωρίζει, και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Με τις παραδοσιακές στολές των πατρίδων που ξαναζούσαν στα βλέμματα και τις μνήμες χιλίων περίπου θεατών που παρακολούθησαν σχεδόν ακίνητοι και τις δύο βραδιές.


Την πρώτη βραδιά τον ρόλο των περασμάτων στις χορευτικές ενότητες είχε ο κ. Μελισσηνός Ιάσονας ο οποίος με χιούμορ κι ιστορικά στοιχεία δανείστηκε τον γνωστό μας ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ και μέσα από τις γνώριμες φιγούρες του ξενάγησε το κοινό στους παραδοσιακούς χορούς της χώρας μας.

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΝΗΣΙΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ


Καλεσμένη του δημάρχου για να παρουσιάσει την δεύτερη βραδιά του χορευτικού υπερθεάματος ήταν η δημοσιογράφος Δέσποινα Σωτηροπούλου η οποία με ιστορικές αναφορές και παραπομπές ξεφύλλισε τις μαρτυρικές σελίδες της ιστορίας που φόρεσαν την ταμπέλα « ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ», σε κείμενα της φιλολόγου κ. Κατερίνας Μπασιμακοπούλου.

Ο δήμαρχος Κρανιδίου κ. Δημήτρης Σφυρής απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι όχι μόνο μπορεί να παίρνει σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες αλλά να παράγει και πολιτισμό. Ήταν εκείνος μάλιστα που ανέλαβε να στήσει το σκηνικό που κοσμούσε σαν ζωγραφιά βγαλμένη από το παρελθόν την ενιάμετρη σκηνή. Παλιές πόρτες από τα βάθη της Ανατολής, ένα παράθυρο σαν το άνοιγμα για το αντάμωμα στον κόσμο, πιθάρια και αρχιτεκτονική άποψη που ευνοούσε τις θύμισες του χθες.


Την σκηνοθεσία και την δημιουργία του οπτικού υλικού που προβάλλονταν σε video projector είχε ο δημοσιογράφος – σκηνοθέτης Ίων Ξυπολιάς.


Τον ήχο και το φως επιμελήθηκε ο Θοδωρής Σκανδάλης ενώ ζωντανά έπαιξαν οι θαυμάσιοι παραδοσιακοί μουσικοί της ορχήστρας «Επτάζυμο».


Ακούραστες, ακάματες…..δέκα χρόνια τώρα….οι εθελόντριες να έχουν την επίβλεψη και την φροντίδα των τμημάτων των χορευτών, των φορεσιών, της φιλοξενίας.… Παπαδημητρίου Γιώτα, Σοφικίτη Γιούλα, Σοφικίτη Δέσποινα, Σοφικίτη Χαρούλα, Φυλακτού Ουρανία αλλά και να συμμετέχουν μαζί με τους υπόλοιπους χορευτές στο πρόγραμμα.


Όσοι παραβρέθηκαν στο …. Σχολείο Κρανιδίου έφυγαν με την ψυχή πιότερο γαλήνια έστω κι αν έζησαν στιγμές όπου ο πόνος του ξεριζωμού των προγόνων μας τρύπησε την καρδιά τους …


Ωστόσο, η ελπίδα της αναγέννησης είχε κάνει το θαύμα της. 



Σχόλιο αναγνώστη:Περάσαμε πολύ ωραία σε αυτή την εκδήλωση και μας έκαναν εντύπωση τα σκηνικά που τα είχε φτιάξει με τα χέρια του ο Δήμαρχος μας  Δημήτρης Σφυρής, Αρχιτέκτωνας βλέπετε!!!