eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ναύπλιο, 9 Ιουλίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ακούσαμε τον Υπουργό πριν από λίγο να μιλά για το Μνημόνιο, αλλά το Μνημόνιο -όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει- βάζει τους στόχους. Από εκεί και πέρα, ο δρόμος κύριε Υπουργέ είναι δική σας επιλογή, και πιστεύουμε στη Νέα Δημοκρατία ότι είναι μια αποτυχημένη συνταγή.


Πριν από λίγο μίλησε ο κ. Οικονόμου. Πράγματι έχει δίκιο για αυτά που είπε, ότι τίποτα......
........ δεν άκουσε προεκλογικά για τα όσα περιέχει το νομοσχέδιο, τίποτα δεν διάβασε, δεν είδε γραμμένο σε κανένα προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Και εμείς ακούσαμε μετεκλογικά επανειλημμένως τα τρία «δεν» που τελικά δεν τα εφάρμοσε, δεν τα σεβάστηκε ο Υπουργός.


Ακούσαμε και το συνάδελφο του ΠΑΣΟΚ πριν από λίγο, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο. Είπε ότι έχει αντιρρήσεις και διαφωνεί με πολλά άρθρα, όπως αυτά που αφορούν στις μητέρες με ανήλικα τέκνα, όπως αυτά που αφορούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως αυτά που αφορούν στα άρθρα 30 και 31, όπως στα άρθρα που αφορούν στην περιουσία του ΙΚΑ.


Εάν αυτό δεν είναι ένα προσυνεννοημένο παιχνίδι για επικοινωνιακούς λόγους, ώστε να γίνουν κάποιες αλλαγές, να έρθουν αύριο κάποιες τροπολογίες και για να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις, τότε πιστεύω ότι είναι υποκρισία, γιατί δεν μπορείτε να «πατάτε» σε δυο βάρκες.


Όπως υποκρισία είναι και αυτά που ακούστηκαν από άλλους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ ότι την κύρια ευθύνη για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος την έχει η Νέα Δημοκρατία, όταν θυμάστε όλοι - και θυμούνται οι πολίτες - την στάση του ΠΑΣΟΚ και στο νόμο Σιούφα, και στο νόμο της κυρίας Πετραλιά, αλλά και στην απόπειρα νομοθέτησης από τον κ. Γιαννίτση.


Συζητάμε σήμερα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έφερε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σκληρές και άδικες ρυθμίσεις εις βάρος των πολιτών. Τέτοια ζητήματα που κρίνουν το παρόν και το μέλλον εκατομμυρίων Ελλήνων, το παρόν και το μέλλον ολόκληρων γενιών, απαιτούν από όλους σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια.


Μιλώντας λοιπόν για σοβαρότητα και συνέπεια, θυμίζω πως όταν πριν από δύο χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφιζε νόμο για το ασφαλιστικό, εξαιρετικά ήπιο σε σχέση με όσα συζητάμε σήμερα, βλέπαμε τον κ. Παπανδρέου να διαδηλώνει αγανακτισμένος στους δρόμους μαζί με τους πολίτες. Θυμίζω πως στις 15 Φεβρουαρίου του 2008, ο κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, δήλωνε επί λέξει «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανεβάζει το θρίλερ της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος». Λίγους μήνες μετά, το Νοέμβριο του 2009, μιλούσε πάλι στη Βουλή χαρακτηρίζοντας «το ασφαλιστικό σύστημα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».


Πότε έλεγε αλήθεια; Διότι ή το ένα ισχύει ή το άλλο. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, άλλα λέτε ως Αντιπολίτευση, άλλα κάνετε ως Κυβέρνηση. Από το «λεφτά υπάρχουν» που εντελώς ανεύθυνα έλεγε και ξαναέλεγε ο Πρωθυπουργός προεκλογικά και το έλεγε γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, φθάσαμε στο «δεν υπάρχει σάλιο». Φθάσαμε στην πιο βίαιη επίθεση κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Και αυτά τα λένε πρώτα απ’ όλα οι δικοί σας Βουλευτές, τα δικά σας στελέχη, οι δικοί σας Υπουργοί. Κουνάτε το δάκτυλο στους εργαζόμενους. Δοκιμάζετε τις αντοχές των πολιτών, καταστρέφετε τη μεσαία τάξη, καταδικάζετε τους πιο αδύναμους στη μόνιμη φτώχεια και την εξαθλίωση.


Ο κ. Παπανδρέου έλεγε επί λέξει στις 12 Σεπτεμβρίου του 2009 στη ΔΕΘ: «Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους, θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης.» Και έρχεται σήμερα να κάνει αυτά ακριβώς!


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, δεν δίνετε στην κοινωνία ούτε προοπτική, ούτε ελπίδα ανάπτυξης και απασχόλησης. Και μη ρίχνετε την ευθύνη για την οβιδιακή σας μεταμόρφωση σε σχέση με τα όσα υποσχόσασταν προεκλογικά στην κρίση ή οπουδήποτε αλλού. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ φορά το καπέλο του δήθεν σοσιαλισμού προεκλογικά, για να το βγάλει με ευκολία την επομένη των εκλογών. Το ξέρετε καλά πως τα περισσότερα απ’ αυτά που τάζετε κάθε φορά που είστε στην Αντιπολίτευση, είναι ανέφικτα και ανεύθυνα, όποια και αν είναι η κατάσταση της οικονομίας. Και κάθε φορά που οι πολίτες σας πιστεύουν, κάθε φορά που σας εμπιστεύονται τη διακυβέρνηση της χώρας, βρίσκεστε στην εξουσία χωρίς πυξίδα και τιμόνι. Και το αποδεικνύετε εκτός των άλλων με τις σφοδρές ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Βουλευτές κατά Υπουργών! Υπουργοί κατά Υπουργών! Άλλα λέει ο Υπουργός Οικονομικών, άλλα η Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, άλλα ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών!


Σ’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία δεν έχετε κανένα σχέδιο, κανένα πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση. Σας ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η εισπρακτική διάσταση. Ξεζουμίζετε την κοινωνία και την αγορά, χωρίς να νοιάζεστε στο παραμικρό πώς θα υπάρξει τόνωση της ρευστότητας, πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πώς θα στηριχθούν αυτοί που σήμερα πλήττονται περισσότερο. Φθάνετε μέχρι να αμφισβητείτε στα παράθυρα των τηλεοπτικών εκπομπών αυτά που εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε στο Μνημόνιο. Ποιον κοροϊδεύετε, όταν την ίδια ώρα –όπως συμβαίνει και στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα- προχωράτε σε σκληρότερα μέτρα απ’ αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο; Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέει και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ που ανήκει στο κόμμα σας.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτήν την κρίσιμη ώρα πρέπει ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολιτικό σύστημα, να επιδιώκουμε ταυτόχρονα τρεις στόχους:


- Πρώτον, βεβαίως την αντιμετώπιση των άμεσων δημοσιονομικών αναγκών. Κανείς δεν το αρνείται αυτό.


- Δεύτερον, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική, ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες. Και


- Τρίτον, την οικοδόμηση ελπίδας και προοπτικής για την επόμενη μέρα και ιδίως για τους πολίτες που πλήττονται περισσότερο.


Την Κυβέρνηση, δυστυχώς, την απασχολεί αποκλειστικά και μόνο το πρώτο. Ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τα εισπρακτικά. Αδιαφορεί για το τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης, προοπτικής και ελπίδας που δημιουργεί εκρηκτικά μείγματα στην κοινωνία.


Και εξηγούμαι: Τι εμπιστοσύνη να έχουν οι πολίτες, όταν το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι τελείως αντίθετο με όσα προεκλογικά έταζε το ΠΑΣΟΚ; Όταν εσείς οι ίδιοι παραδέχεστε ότι είναι άδικο και σκληρό για τις μητέρες και τους νέους ανθρώπους; Όταν ανατρέπει προγραμματισμούς δεκαετιών, τους ίδιους που δεσμευόταν το ΠΑΣΟΚ ότι θα σεβαστεί;


Θυμίζω εδώ χαρακτηριστικά τι έλεγε ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου στην ΔΕΘ: «Το μέτωπό μας θα είναι μέτωπο ενάντια στην κακοδιαχείριση, για να μπορέσει ο Έλληνας συνταξιούχος να δικαιούται αυτό για το οποίο έχει δουλέψει και παλέψει σ’ όλη του τη ζωή και δεν θα κάνουμε κινήσεις που θα αλλάζουν το δικό του προγραμματισμό, που θα ανατρέπουν το δικό του προγραμματισμό ζωής».


Τι εμπιστοσύνη λοιπόν να έχουν οι πολίτες, όταν ξέρουν ότι η περικοπή του εισοδήματός τους αντί να είναι η τελευταία καταφυγή της Κυβέρνησης, γίνεται η πρώτη εύκολη λύση; Πού είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής που τάζατε; Πού είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής που εξαγγέλλατε; Πού είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας; Πού είναι η μείωση της κρατικής σπατάλης; Πού είναι η περιστολή των εξωφρενικών δαπανών στον κλάδο της υγείας;


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι ελπίδα και τι προοπτική να έχουν οι πολίτες, όταν καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την ανάπτυξη και την απασχόληση, όταν καταργείται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης, όταν κατεδαφίζεται το κοινωνικό κράτος δικαίου;


Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η λύση απέναντι στην κρίση δεν θα έρθει από το ξεχαρβάλωμα της κοινωνίας, δεν θα έρθει με την καταστροφή της μεσαίας τάξης και την εξαθλίωση των αδυνάτων. Η Κυβέρνηση, έτσι όπως πολιτεύεται, θυμίζει κάποιον που για να ζεσταθεί, πετάει στο τζάκι τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού στο οποίο ζει. Και μ’ αυτήν την πολιτική της Κυβέρνησης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ζήσουμε το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στην πατρίδα μας: οι νέοι άνθρωποι, οι παραγωγικοί και δημιουργικοί να αρχίσουν να μεταναστεύουν μαζικά. Εκεί πηγαίνουν τα πράγματα. Το παραδέχθηκε πριν από λίγο στην ομιλία του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.


Στρέφετε όχι μόνο τη μία κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη, αλλά και τη μία γενιά απέναντι στην άλλη. Είναι σαφές πως αν δεν κινηθούμε άμεσα με μέτρα θετικά για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, με μέτρα που θα ενισχύσουν την απασχόληση, η χώρα θα καταδικαστεί σε μαρασμό. Αυτό το νομοσχέδιο κατεδαφίζει βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα και γι’ αυτό εμείς το καταψηφίσαμε επί της αρχής.