Αλλά αντικειμενικά αλλοιώς έχουν τα πράγματα με την πυρόσβεση στο Μπίστι.
Η παλιά περιφερειακή πυρόσβεση με το που τελείωσε, δοκιμάστηκε και ήταν έτοιμη. Μέσα σε ένα δύο μήνες κλάπηκαν όλες οι μάνικες και όσες αντικαταστάθηκαν είχαν την ίδια μοίρα. Συγχρόνως άρχισαν να εξαφανίζονται οι βάνες! Μετά "βανδαλίστηκαν" τα κουβούκλια και μετά σαπίσανε, αφού ήταν σκέτη λαμαρίνα. Δηλαδή πυρόσβεση δεν υπήρχε.
Η νέα δωρεά υλοποιήθηκε κυρίως με προσωπική εργασία και επίβλεψη του Δαμιανού Κουτούβαλη ο οποίος πολύ σωστά επέλεξε ανοξείδωτα υλικά. Όλοι οι Ερμιονίτες παρακολουθήσαμε την προσπάθεια. Φτιάχτηκαν όλα τέλεια, οι βάνες μπήκαν μέσα στα κουβούκλια, σε ετοιμότητα και το αντλιοστάσιο. Αλλά κανένας δεν τολμά να βάλει τις μάνικες στη θέση τους. Σίγουρα θα κλαπούν. Και να κλειδωθούν εύκολα ξηλώνεται όλο το κουβούκλιο. Άλλωστε αυτοί που θα τρέξουν στο αντλιοστάσιο, παίρνουν τις μάνικες και τις βιδώνουν όπου πρέπει. Δεν τους παίρνει πολύ χρόνο. Και τα νέα κουβούκλια "βανδαλίζονται", αλλά παραμένουν λειτουργικά, έτοιμα να δεχθούν τις μάνικες.
Αυτά θα συμβούν και με την όποια νέα Δημοτική αρχή, εκτός αν βάλουν σκοπιά 24ώρου βάσεως στο Μπίστι.
Το θέμα είναι: Με ή χωρίς μάνικες (δηλαδή τρέχουμε και την βιδώνουμε) πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το σύστημα;
Δεδομένα:
Από τη στιγμή που ειδοποιηθεί η Πυροσβεστική, περίπου σε 20 πρώτα λεπτά θα ρίξει νερό.
Αν ειδοποιηθεί ο Δήμος πρέπει να πάει κάποιος ειδικός στο αντλιοστάσιο να το βάλει μπρος (να ξέρει βέβαια) και κάποιοι να τρέξουν στις μάνικες, ή να τις μεταφέρουν και να τις συνδέσουν (μικρή η διαφορά χρόνου). Υπάρχει περίπτωση αυτά να συμβούν σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών; Δεν νομίζω.
Η Πυροσβεστική που θα βασιστεί; Στις δικές της δυνάμεις που τις ελέγχει ή στο σύστημα του Δήμου; Νομίζω στις δικές της δυνάμεις.
Τι όμως μπορεί να συμβεί μέσα σε 20 πρώτα λεπτά;
Η φωτιά να μην έχει επεκταθεί στα πεύκα, να μη φυσάει δυνατά, οπότε όποιος φτάσει πρώτος την σβήνει και με ένα κλαρί.
Η φωτιά να είναι μικρή και να μη πάρει έκταση σε 20 λεπτά. Την σβήνει η Πυροσβεστική. Έχει συμβεί αυτό, όπως και το προηγούμενο.
Να φυσάει δυνατά και να λαμπαδιάσουν γρήγορα πεύκα. Μέσα σε 20 λεπτά η φωτιά θα έχει απλωθεί πολύ και θα τρέχει. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα αγωνιστεί να σώσει μέρος του Μπιστιού, αν τα καταφέρει. Θα ακολουθήσει το πυροσβεστικό σύστημα του Δήμου, ότι καταφέρει και αυτό.
Στο Μπίστι χρόνια τώρα παίρνονται πολύ καλά προληπτικά μέτρα: Το έδαφος γίνεται γουλί. Τα πεύκα είναι κλαδεμένα. Υπάρχουν και 3-4 βρύσες για λίγο νερό στην ανάγκη. Από όλους τους Δημάρχους και τους Κοινοτάρχες μας.
Πρόταση γράφοντος:
Ίσως χρειάζεται ένας επιπλέον μηχανισμός: Καμιά δεκαριά πυλώνες ύψους περί τα 7 μέτρα που πάνω τους θα φέρουν ακροφύσια εκτόξευσης νερού με κυκλική κίνηση, όπως τα "κανόνια" ποτίσματος στους Θεσσαλικούς κάμπους. Με πίεση 15 Bar και κατάλληλη γωνία εκτόξευσης θα ρίχνουν το νερό σε απόσταση 30 μέτρων.
Δηλαδή μόλις δοθεί η είδηση στην Πυροσβεστική ή στον Δήμο με τηλεχειρισμό (από το γραφείο τους) ξεκινούν την αντλία νερού και αμέσως το Μπίστι καταβρέχεται σχεδόν σε όλη την έκτασή του.
Δηλαδή πέφτει νερό μέσα σε 2 πρώτα λεπτά και όχι σε 20. Τους αυτοματισμούς στον κύριο Πάλλη που είναι εξπέρ.
Με ένα τέτοιο σύστημα αποκλείεται να καεί το δασάκι. επίσης δεν υπάρχει περίπτωση κλοπής, γιατί δεν υπάρχει κάτι χρήσιμο για τον ...... κλεπταποδόχο.
Βασίλης Γκάτσος