Αγαπητοί συνδημότες,
Συνεχίζοντας τις επισκέψεις μας σε όλες τις γεωτρήσεις, δεξαμενές, αντλιοστάσια και τους βιολογικούς της ΔΕΥΑΕΡ , την Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022, επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης στο Λουκαϊτι, στα Δίδυμα και στο Ράδο.
Το πρώτο πράγμα που μπορεί να επισημάνει ο οποιοσδήποτε είναι οι απαξιωμένες εγκαταστάσεις, οι παρατημένες δεξαμενές και αντλιοστάσια, καθώς και τα εγκαταλελειμμένα και ασυντήρητα δίκτυα.
Η Δημοτική Αρχή παρά τα μεγάλα λόγια, δείχνει αδυναμία να διαχειριστεί μια δημοτική επιχείρηση αυτού του μεγέθους, μια επιχείρηση που λόγω του αντικειμένου της οφείλει να κάνει ότι είναι δυνατό για την παροχή καλού και υγιεινού νερού, δηλαδή του βασικότερου αγαθού του πολίτη.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΛΟΥΚΑΪΤΙ
- Γενικά άσχημη η κατάσταση στη δεξαμενή
- Χίλια τριακόσια μέτρα (1300 ) του κεντρικού πλαστικού σωλήνα παροχής νερού που έρχεται από το σημείο υδροληψίας στο Βγέθι, είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία πλησίον της δεξαμενής που βρίσκεται κοντά στον οικισμό του χωριού και ο σωλήνας βρίσκεται δίπλα στο δρόμο σε εμφανή θέση. Πέρα από την καταστροφή του σωλήνα, υπάρχει ο κίνδυνος ανθρώπινης παρέμβασης.
-Το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και τηλεμετρίας για τον εξ αποστάσεως έλεγχο όλων των σημείων υδροληψίας των υδατοδεξαμενών, των αντλιοστασίων και των δικτύων ύδρευσης. το οποίο ενημερώνει για την στάθμη του νερού και πιθανά προβλήματα είναι εκτός λειτουργίας.
-Στο αντλιοστάσιο στο Βγέθι το καπάκι της δεξαμενής ήταν χωρίς λουκέτο.
- Ελέγξαμε το νερό μέσα στο χωριό ( Λουκαϊτι) και το βρήκαμε χωρίς χλώριο.
-Η κατάσταση στη γεώτρηση στο Βγέθι τραγική. Παρατημένη με ανοικτές πόρτες και εκτός λειτουργίας. Όταν λειτουργούσε έδινε περίπου 18 κυβικά νερού την ημέρα. Δηλαδή 18 x 30=540 κυβικά τον μήνα.
Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ανάθεση σε ιδιώτη για την μεταφορά νερού με βυτιοφόρα, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι σοβαρό θέμα η μη λειτουργία της γεώτρησης.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΔΙΔΥΜΩΝ
- Γενικά άσχημη η κατάσταση του χώρου της δεξαμενής που δείχνει εγκατάλειψη.
- Δίπλα στη δεξαμενή υπάρχουν παρατημένα σκουπίδια.
- Σκουριασμένοι σωλήνες και φθορές στο αντλιοστάσιο.
- Η τηλεμετρία το σύστημα δηλαδή ειδοποίησης για την στάθμη του νερού και πιθανών προβλημάτων είναι εκτός λειτουργίας και σε αντικατάσταση έχει τοποθετηθεί λάστιχο στάθμης (αλφαδολάστιχο), το οποίο απαιτεί τον καθημερινό έλεγχο από το προσωπικό της ΔΕΥΑΕΡ. Τα υπάρχοντα όμως σημάδια υπερχείλισης της δεξαμενής ( λάσπη), αποδεικνύουν ότι καθημερινός έλεγχος δεν γίνεται και υπάρχει κατασπατάληση νερού που χύνεται στα χωράφια.
- Υπάρχει έντονη βλάστηση γύρω από την δεξαμενή ( συκιές κ.α.), που θα προκαλέσει ζημιά στα τοιχώματα της αν δεν απομακρυνθεί.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΡΑΔΟΥ
- Γενικά άσχημη η κατάσταση στο χώρο της δεξαμενής
- Δεν υπάρχει δρόμος για την πρόσβαση και αναγκαστήκαμε να σκαρφαλώσουμε στο σημείο με τα πόδια από επικίνδυνο μονοπάτι. Αξιοσημείωτο είναι για ότι 3 χρόνια δεν έγινε τίποτα παρόλο ότι κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο έγινε η αποτύπωση του δρόμου σε χάρτη και είχε κατατεθεί στην δασική υπηρεσία για τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται.
- Η πόρτα του ηλεκτομηχανολογικού χώρου ήταν ανοικτή.
-Το καπάκι της δεξαμενής ήταν αφύλακτο.
- Από το ανοικτό καπάκι της δεξαμενής συνδεόταν λάστιχο που λειτουργούσε με αναρρόφηση σε αντικατάσταση παροχής που έχει βουλώσει για παραπάνω από τρεις (3) μήνες από ότι μας ενημέρωσαν κάτοικοι του χωριού.
Τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε τις επισκέψεις μας σε όλες τις υπόλοιπες γεωτρήσεις, δεξαμενές, αντλιοστάσια και τους βιολογικούς της ΔΕΥΑΕΡ και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε την πλήρη εικόνα.
Σε τακτά διαστήματα θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά σχετικά με τις παρατηρήσεις και διαπιστώσεις μας ανά Κοινότητα, ώστε να γνωρίζετε την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΕΡ.
Η Συντονιστική Επιτροπή της αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Λάμπρου Αναστάσιος Τόκας Αναστάσιος Αποστόλου Παναγιώτης