eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

''Η δήθεν Αποκέντρωση που γίνεται Συγκένρωση''

Θα ενθυμούνται όλοι στην Επαρχία μας τον ενθουσιασμό του Δήμου μας με τη διοικητική μεταρρύθμιση που την είπαν και αυτήν Αποκέντρωση.
Τότε διαλύονταν οι Νομαρχιακές Υπηρεσίες και ενσωματώνονταν οι Νομαρχιακοί Δημόσιοι Υπάλληλοι στις τότε νεοσύστατες Περιφέρειες και στους νέους διευρυμένους Δήμους.
Τότε ο Δήμος μας έκανε χαρά, γιατί του είχαν υποσχεθεί ότι 12 υπάλληλοι ειδικευμένοι και με πτυχία θα έρχονταν να ενισχύσουν τις Υπηρεσίες του Δήμου μας.

Φυσικά 12 τέτοιοι υπάλληλοι μαζί με το υπάρχον προσωπικό του ΙΚΑ, της Εφορίας κ.λ.π, αναβάθμιζαν πλήρως όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει Δήμος και Δημόσιο στην Ερμιονίδα. Με την προϋπόθεση της οργανικής σύνδεσης όλων αυτών.

Τους είδατε; Μη τους απαντήσατε;
Ούτε ένας για δείγμα δεν ήλθε στην Ερμιονίδα.

Πού πήγαν; Γιατί φυσικά δεν απολύθηκαν ως περισσευούμενοι. Απορροφήθηκαν, όπως μας αρέσει να λέμε, από τις διάφορες υπηρεσίες της Περιφέρειας και από συναφείς άλλες άγνωστές μας, που όμως βρίσκονται στην Έδρα της Περιφέρειας και φυσικά στο Ναύπλιον - Άργος, δηλαδή στις ....Υποέδρες.

Έτσι μείναμε με τη χαρά και χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς.

Η αποκέντρωση έγινε..... συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Και φυσικά έχοντας εκεί επάρκεια κατάλληλου προσωπικού, μαζεύουν και τη δουλειά από την επαρχία, ξηλώνοντας τις επαρχιακές δημόσιες δομές, με πρόσχημα τη μείωση κόστους από τα νοίκια που καταβάλλει το Δημόσιο και κυρίως ....την ηλεκτρονική τάχατες εξυπηρέτηση που προσφέρουν αυτές οι υπηρεσίες. Βέβαια το μισθολογικό κόστος, που είναι το 90% του συνολικού κόστους, παραμένει το ίδιο. Απλά χάνονται δημόσιες θέσεις εργασίας στην Επαρχία υπέρ των δημοσίων θέσεων εργασίας στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Όσο για τα νοίκια, όντως έχει τόσα πολλά ακίνητα άδεια ο Δήμος μας που μπορεί να φιλοξενήσει όλες αυτές τις υπηρεσίες. *

Να όμως που η "Αποκέντρωση" έχει και άλλα πλοκάμια: Φαντάζεται έναν ειδικευμένο πτυχιούχο δημόσιο υπάλληλο ως Γραμματέα (;) του Δήμου και έτσι ξαναγίνεται η Αποκέντρωση, αυτή τη φορά, συγκέντρωση εξουσίας στο αρμόδιο υπουργείο. Άντε να βρεθεί άκρη μεταξύ εκλεγμένου Δημάρχου και ενός Γραμματέα - Προϊσταμένου όλου του προσωπικού του Δήμου, που παίρνει εντολές από το αρμόδιο υπουργείο.

Άλλο είναι η οργάνωση των υπηρεσιών και του υπάρχοντος προσωπικού του Δήμου μας. Απλά, πρέπει να οργανωθούν και να διοικηθούν με αρχές ISO και να μεταφερθούν αρκετές αποφάσεις από τις συνεδριάσεις των ΔΣ στην οργανωμένη υπαλληλία του Δήμου. Υπαλληλία που δουλεύει πλέον αποτελεσματικά βάσει διαδικασιών και οδηγιών εργασίας και όχι περιμένοντας κάθε μέρα τι θα ζητήσει ο Δήμαρχος οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι Νομικών Προσώπων.
Π.χ. δεν χρειάζεται απόφαση του ΔΣ για να δοθεί μία θέση πωλητή στη Λαϊκή ή για την προμήθεια αναλωσίμων. Ο αρμόδιος υπάλληλος εξετάζει το θέμα σύμφωνα με τους νόμους, αιτιολογεί τη θετική ή αρνητική απόφασή του και την στέλνει στον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο προς υπογραφήν και στη συνέχεια αυτός στον Δήμαρχο και τελείωσε. Δεκάδες τέτοιες υποθέσεις δεν χρειάζονται ΔΣ. Το ΔΣ είναι για σοβαρά πράγματα. Ακόμα και σπουδαιότερες αποφάσεις μπορεί να πάρει μία ομάδα 3 υπαλλήλων.
Οι επιχειρήσεις έτσι δουλεύουν σε όλον τον κόσμο.

* Άλλο θέμα είναι οι Τράπεζες. Αυτές δουλεύουν για τους μετόχους τους και τους πελάτες τους και είναι κερδοσκοπικές. Δεν είναι για την εξυπηρέτηση πολιτών και δημοτών.

Βασίλης Γκάτσος