eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

'' Γ.Σ. ΕΡΜΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ : ΛΙΓΑ ΑΠ΄ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ...ΣΤΟ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΜΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ''

Γ.Σ. ΕΡΜΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
φουρνιά απο την τότε χρυσή εποχή του Ερμή που πήρε το Νταμπλ και της απονεμήθηκε το κύπελο ήθους!-
Όρθιοι απο αριστερά: Π. Σπετσιώτης, Ν. Αραπάκης,Χ. Παλυβός,Σούλης Τσέλος,Α. Ταμπάκης, Στρ. Χόντας, Γ. Μήλας ,Η. Νάκης,Α. Στάϊκος
Καθήμενοι απο αριστερά:Γ. Κοντοπάνος, Δ. Κρουμπούζος,Γ. Σκούρτης ,Ζ. Τζανίδης,Θ. Μαρόγιαννης, Ν. Γεωργόπουλος (προπονητής),Γ. Λίτσας

 


<< ...ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΦΛΟΓΕΡΗ ΕΔΡΑ - ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΦΑΝΕΛΑ... >>


Ερευνα - Επιμέλεια: Εικονοσκόπιο(Η έρευνα πραγματοποιήθηκε απο μαρτυρίες παλιών παιχτών -αστέρια του Ερμή- και παλιών παραγόντων).
***Έπειτα απο την εκδήλωση-αφιέρωμα στον Ερμή Ερμιόνης κατά τα μέσα Αυγούστου με μια αξιοπρεπή ομιλία του συμπατριώτη μας κ. Κούστα, υπήρξαν Ερμιονίτικες φωνές που μας κάλεσαν και μας έδωσαν στοιχεία και περιστατικά που δεν αναφέρθησαν στο αφιέρωμα που έγινε απο τον Ερμιονικό Σύνδεσμο.

Όμως όπως κάθε ομιλία (για τόσο ιστορικά γεγονότα, με σκόρπιες πληροφορίες που μάλιστα αρκετές απ΄αυτές είναι απο στόμα σε στόμα),ετσι κι η παραπάνω ομιλία (με βάση πάντα τα συμπεράσματα παλαιότερων θεατών που παραβρέθηκαν στην καλοκαιρική εκδήλωση) είχε παραλείψεις , αστοχίες και ενδεχομένως πλεονασμούς.
 
Παλιά αστέρια και παλιοί παράγοντες που διαδραμάτισαν σημαντικούς ρόλους στην ιστορία του Ερμή Ερμιόνης μας κάλεσαν και μας θύμισαν ιστορικά γεγονότα και περιστατικά που δεν αναφέρθησαν στο καλοκαιρινό αφιέρωμα για τον Ερμή.

Ζήτησαν απ΄το Εικονοσκόπιο να τα αναφέρουμε για να θυμηθούν οι παλιοί και να τα μάθουν οι νέοι.Με τον τρόπο αυτό θα φωτιστούν κάποιες σημαντικές πτυχές του Ερμή και θα συμπληρωθούν κάποια κομμάτια του Παζλ που έλειπαν απο το καλοκαιρινό αφιέρωμα στον Ερμή.

Η περίοδος που έχει δώσει έμφαση το Εικονοσκόπιο παρακάτω είναι η κομβική περίοδος στην ιστορία του ΕΡΜΗ, οταν η τότε διοίκηση του Ερμή Ερμιόνης πήρε την απόφαση να συμμετέχει η ομάδα του Ερμή επίσημα πλέον στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αργολίδας.****


------------------------------------------------


Ο Γ.Σ. ΕΡΜΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ στο τέλος της δεκαετίας του 1960 πέρασε στο δεύτερο στάδιο της ιστορίας του, έγινε μέλος της ΕΠΣ Αργολίδας και αγωνίστηκε στην Γ΄ κατηγορία του πρωταθλήματος Αργολίδας.


Στο Δ.Σ. της περιόδου αυτής συμμετείχαν οι Βαγγέλης Βιρβίλης, Κώστας Γκάτσος, Πάνος Οικονόμου, Ανάργυρος Λεμπέσης, Τάσος Τζιέρης.


ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Η πρώτη επίσημη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου ΕΡΜΗ Ερμιόνης ήταν αυτή του Ερμιονίτη Γιάννη Δ. Σκούρτη, ποδοσφαιριστή τότε της ΑΕΚ Κρανιδίου.


Η ΑΕΚ Κρανιδίου αγωνιζόταν στην Β΄ κατηγορία και αρνείτο να παραχωρήσει το δελτίο του ποδοσφαιριστή.

Όμως μετά απο παρεμβάσεις και πιέσεις του Γιώργου Μερτύρη ο ποδοσφαιριστής Γιάννης Δ. Σκούρτης αγωνίστηκε στην ομάδα του ΕΡΜΗ για πολλά χρόνια με το Νο 10 να το φοράει στη πλάτη ανελλιπώς για δυο δεκαετίες τουλάχιστον .


Οι άλλες ιστορικές μεταγραφές ήταν του έμπειρου κεντρικού αμυντικού Ανδρέα Ταμπάκη από τον Αιολικό Αθηνών.  

Συγκινητικό περιστατικό για τον Ερμή και τον Ανδρέα Ταμπάκη,αλλά και συμβολικό για παίχτες εκείνης της εποχής που αγωνίζονταν για τη Φανέλα και τον τόπο τους, ήταν τότε , απόγευμα της Κυριακής ο Ανδρέας να αγωνίζεται σε αγώνα(ζωής και θανάτου)του ΕΡΜΗ και το βράδυ ντύθηκε γαμπρός, πήγε στην εκκλησία και παντρεύτηκε την Ερμιονίτισσα Σοφία Φοίβα.


Ο Γιάννης Λίτσας άφησε τον Εθνικό Πειραιά και εντάχτηκε στις τάξεις του ΕΡΜΗ.
Ο Στρατής Χόντας μετεγράφηκε απο την ομάδα της Αριδαίας(β΄Εθνική) στον Ερμή. 

Ο Πάυλος Καρνάβας και ο Θέμης Τζανίδης (εργαζόντουσαν στα μεταλλεία τότε), υπέγραψαν δελτία και ενίσχυσαν κι αυτοί τον ΕΡΜΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ.

Επίσης απο τον Ο.Φ.Ηλιοκάστρου μετεγράφησαν την ίδια περίοδο οι Ανάργυρος Μπαλαμπάνης(Ροκανάς) και Γιώργος Σαλογιάννης.

Απο τον ΑΣΤΕΡΑ ΘΕΡΜΗΣΙΑΣ (την ίδια περίοδο) μετεγράφησαν οι Γιώργος Σαραντόπουλος, Τάκης Γάλλιος, Δημήτρης Πλατανίτης,Γ. Καλαμαράς.

Απο τότε ο Ερμής Ερμιόνης κάθε χρόνο ανέβαινε κατηγορία.

Με προπονητή και ποδοσφαιριστή τον Νίκο Γεωργόπουλο Ο ΕΡΜΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ την ποδοσφαιρική περίοδο 1972-1973 κατέκτησε το (ΝΤΑΜΠΛ) πρωτάθλημα και το κύπελλο Αργολίδας. 

Ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Αργολίδας Κώστας Αντωνιάδης τους τίμησε τότε με το κύπελλο ήθους.



Στην συνέχεια ο Ερμής αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του, στην προκριματική φάση(μπαράζ) για την απευθείας άνοδο στην Β΄ Εθνική του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, με αντιπάλους τον Παναρκαδικό του Καλοπίση και Δράνη, τον Πέλοπα Κιάτου του Χαρτοφύλακα, Τζάβαρη & Πανουσάκη και την δυνατή ομάδα του Άγιου Δημητρίου (Μπραχαμι).

Στο τιμόνι του Ερμή αυτή την περίοδο ήταν ο Γιώργος Μερτύρης, Βαγγέλης Βιρβίλης και άλλοι.



Μετά άρχισε ο ημιεπαγγελματισμός, μεταγραφές ποδοσφαιριστών, άνοδος στην Δ΄ Εθνική και υποβιβασμοί.


Μετά από τον υποβιβασμό ερχόταν και η οικονομική κρίση, αποτέλεσμα να μην μπορεί εύκολα η Γενική Συνέλευση να εκλέξει Διοικητικό Συμβούλιο για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. 


Αξιοθαύμαστο επί προεδρίας Θανάση Παπαφράγκου με ντόπια νεαρά παιδιά, δύο φορές κατέκτησαν το πρωτάθλημα Αργολίδας και να αποκλειστούν στα μπαράζ το 1997 στο γήπεδο της ΑΕΚ Τριπόλεως.Ηττήθηκαν με 1-0 από τον Παναυπλιακό. 
Από αυτή τη νεανική φουρνιά δύο Ερμιονίτες ποδοσφαιριστές, ο Γιάννης Πάλλης και ο Τάσος Κίκινας μετεγράφησαν σε σωματεία Γ΄ Εθνικής.


Πολλοί ποδοσφαιριστές του ΕΡΜΗ μεταγράφηκαν σε επαγγελματικά σωματεία.
Αναφέρουμε μερικούς:

Βασίλης Σατραβέλας στο Φωστήρα,
Δημήτρης Βενάρδος στον Ολυμπιακό Πειραιώς,
Γιάννης Πολυχρονόπουλος στην Προοδευτική, 
Άρης Δημαράκης Χαραυγιακό Β΄ Εθνική,
Αντώνης Τζιέρης Παναργειακός(Β΄Εθνική)
Φρατζέσκος Δημαράκης (τερματοφύλακας) Παναργειακός Β΄Εθνική
Δήμος Λαζάρου Θρίαμβος Γ΄ Εθνική,

Ο Δημήτρης Η. Παπαμιχαήλ, μεγάλο ταλέντο, δυνατός παίχτης,όμως στάθηκε άτυχος λόγω τραυματισμού με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η μεταγραφή του στη Δόξα Δράμας. 


Φιλότιμη και γενναία η απόφαση του συμπατριώτη μας Γιώργου Κoτταρά(πολύτιμος παίχτης-σταθερή αξία) που από ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Αθηνών Α΄ Εθνικής ενσωματώθηκε στο τότε Ρόστερ του ΕΡΜΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ.


ΕΔΡΑ - ΓΗΠΕΔΟ - ΙΣΤΟΡΙΑ

Μία ποδοσφαιρική ομάδα για να γράψει ιστορία πρέπει να αγωνίζεται σε δικό της γήπεδο, με δυνατή έδρα.

Την δεκαετία του 1950 μεταφέρθηκε το γήπεδο από το σημερινό ποτάμι – νηπιαγωγείο στη σημερινή του θέση.


Από τα έσοδα της εκδρομής στην Τήνο με το πλοίο Πίνδος κατασκευάσθηκε η τσιμεντένια εξέδρα.


Στο ΔΣ τότε, Γιώργος Μερτύρης, Μιχάλης Κολυμπάδης, Αργύρης Σπετσιώτης.


Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με δαπάνη του Καπτάν Γιώργου Νοταρά κτίστηκαν τα σημερινά αποδυτήρια του γηπέδου Ερμιόνης και μ΄αυτη τη χορηγία σταμάτησαν ν΄αλλάζουν οι ποδοσφαιριστές στα ξάλαυτα και στις αφάνες του Αγίου Μηνά


Το 1985 και επί Προεδρίας Αποστόλου Σπετσιώτη ηλεκτροδοτήθηκαν τα αποδυτήρια του γηπέδου Ερμιόνης.


Το 1987 επί Προεδρίας Γιώργου Καρακατσάνη κατασκευάσθηκε περίφραξη, τοποθέτηση πάγκων με στέγαστρα για αναπληρωματικούς ποδοσφαιριστές και επιχωμάτωση αγωνιστικού χώρου.

Έτσι το γήπεδο ήταν κατάλληλο για αγώνες Δ΄ Εθνικής κατηγορίας.


Με την 761/12-9-2003 επί Δημαρχίας Ανάργυρου Λεμπέση εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΠΤΑ και χρηματοδοτήθηκε η επίστρωση με πλαστικό χλοοτάπητα από την Γ.Γ. Αθλητισμού.

Σήμερα είναι κατάλληλο για αγώνες Γ΄ Εθνικής, παιδιά όλων των ηλικιών αθλούνται σ’ αυτό το γήπεδο με προπονητές και ειδικό πρόγραμμα. 


Υ.Γ:Να σημειώσουμε πως τον Ερμή Ερμιόνης πριν τον υποβιβάσουν στην Β΄κατηγορία Αργολίδας οι επιτηδειοι ποδοσφαιροπαράγοντες,στην Αργολίδα αποκαλούσαν την ομάδα ως ΑΡΣΕΝΑΛ της Αργολίδας για το λόγο πως κάθε χρόνο ανέβαινε κατηγορία χωρίς να υποβιβάζεται!


Μ΄ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ... ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ