eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Φάκελος Εικονοσκόπιο: Η Δίκη του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Φάκελος Εικονοσκόπιο: 
<<Η Δίκη του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη - Μέσα από την ιστορία....>>

*Ποιοι από την Ερμιονίδα κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του "Γέρου του Μοριά" και ποιοι κατέθεσαν ως μάρτυρες.....κατηγορίας του- (κατά τον ποιητή Μαρτελάο )- Χεριού της Λευτεριάς της Ελλάδας!

** Ολόκληρες οι καταθέσεις αποκλειστικά στο "Εικονοσκόπιο"


Από τον Μίλτο Ιωαννίδη


Λένε πως "λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει".
Είναι βέβαιο, ότι, αν και αγράμματος, ο "Γέρος του Μοριά", γνώριζε ιστορία και είχε διδαχθεί πολλά από τα...διδάγματά της.
Αυτό το αποδεικνύει και ο παρακάτω διάλογος που είχε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με κάποιον που του εξέφρασε τον θαυμασμό του για  τα πολεμικά του κατορθώματα, προϊόν της Στρατηγικής του ιδιοφυΐας:

"Πήγαινα (διηγείται ο Κολοκοτρώνης) στην τέντα μου κι έτρωγα λίγο ψωμί. Μου είπε κάποιος:
-Άιντε Κολοκοτρώνη, παιδεύσου, παιδεύσου κι η πατρίδα σου θέλει σε ανταμείψει.
Εγώ του αποκρίθηκα ότι:
-Εμένα η πατρίδα θα πρωτοεξορίσει.

Και η τύχη το έφερε και επαληθεύτηκα!".

Τα ανωτέρω δεν θα μπορούσε φυσικά να τα διηγηθεί ο "Γέρος" αν δεν του είχε δοθεί....η χάρη του Βασιλιά Όθωνα ο οποίος μετέτρεψε την θανατική ποινή για εσχάτη προδοσία(!) με την οποία είχε καταδικαστεί στις 26-5-1834 σε 20 χρόνια στα....κάτεργα και τελικά να αποφυλακίζεται -έναν χρόνο μετά την καταδίκη του -στις 27-5-1835...
Το έχει φαίνεται η μοίρα των μεγάλων αυτού του Έθνους, να γράφουν ιστορία καθ΄όλη την διάρκεια της ζωής τους και ο ΘΡΥΛΟΣ που τους συνοδεύει και τους έχει καταχωρήσει στο ΠΑΝΘΕΟΝ των Ηρώων του Γένους μας, να παραμένει ζωντανός και να εμπνέει γενιές και γενιές Ελλήνων...
Και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, υπήρξε αναμφίβολα ένας ΗΡΩΑΣ, τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και μετά το τέλος του αγώνα, με αυτά που μας διηγήθηκε, με τον λόγο του στη Πνύκα να είναι όχι μόνο μια παρακαταθήκη για το χρέος μας σήμερα, (....."να στολίσετε τον τόπο που εμείς ελευθερώσαμε"), αλλά και μια απάντηση προς όλους αυτούς τους εθνομηδενιστές  που έχουν λοιδορήσει, κατασυκοφαντήσει, ελεεινολογήσει εναντίον της Επανάστασης του ' 21.
Δυστυχώς για τους "αναθεωρητές" της ιστορίας , ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, εκτός από γνώστης της ιστορίας, υπήρξε και Προφητικός:


 «Μόνο εις τον καιρό του προσκυνήματος φοβήθηκα για την πατρίδα» είχε πει, γι΄αυτό και φρόντισε μέσα από τα απομνημονεύματα του, να μας προστατεύσει από τους ανωτέρω "προσκυνημένους" του σήμερα.
Τα ντοκουμέντα....


Με απόλυτο σεβασμό λοιπόν στον αναγνώστη και στην ανάγκη του για ενημέρωση για τα τεκταινόμενα του τόπου του, κυρίως για την ιστορία που όλοι πρέπει να εντρυφήσουμε σε αυτή, θεωρήσαμε σωστό να παραθέσουμε μοναδικά ντοκουμέντα, από την Δίκη του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Ποιοι ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας από την Ερμιονίδα, ποιοι οι μάρτυρες υπεράσπισης από την Ερμιονίδα, τι ακριβώς είπαν στις καταθέσεις τους.

Χωρίς...αστερίσκους, χωρίς.....κοπτοραπιτκή....
Έτσι όπως μας τις παραθέτουν τα βιβλία!
Όπως ακριβώς τα είπαν στις καταθέσεις τους ενώπιον των Δικαστών!

Επειδή τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης είναι ονόματα που υπάρχουν και σήμερα στην Ερμιονίδα, παρακαλούμε τους αναγνώστες μας, να μην κάνουν καμία σύνδεση του τότε με το σήμερα!

Κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν...άτοπο, δεδομένου ότι έχουν περάσει από τότε......182 χρόνια!


Άλλωστε δεν είναι σκοπός μας ο κάθε είδους....συνειρμός και δεν μπορεί κανένας να ερμηνεύσει κατά το δοκούν την ιστορία ούτε και να συνδέσει τις....ενδεχόμενες συμπτώσεις της επωνυμίας με γνώμονα τις συμπάθειες ή τις αντιπάθειες που έχει επιχειρώντας 182 χρόνια μετά....αστείους παραλληλισμούς! 

Η ιστορία άλλωστε είναι αδέκαστος κριτής,
και οφείλουμε να τη γνωρίζουμε γιατί η γνώση είναι.....δύναμη!

Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι στο "Εικονοσκόπιο".

Τις επόμενες ημέρες θα αναρτήσουμε τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και το τι ακριβώς είπαν στις καταθέσεις τους.