eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ι.Λ.Μ.Ε. - Δελτίο Τύπου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ Ι.Λ.Μ.Ε.
Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 ο κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που εκπονήθηκαν από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης  για το σχολικό έτος 2014-15.
1.      Οι μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Κοιλάδας συνοδευόμενοι από τη Δ/ντρια και τους δασκάλους τους παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο του Μουσείου στις 11-6-2015  με τίτλο: «Με στημόνι και υφάδι».

Οι μαθητές ενημερώθηκαν αρχικά για την υφαντική τέχνη, τη διαχρονική της εξέλιξη από την Ομηρική εποχή μέχρι σήμερα, τα υλικά ύφανσης, τους φυσικούς τρόπους βαφής των νημάτων και όλη τη διαδρομή του νήματος μέχρι την ύφανσή του.
Τα εποπτικά μέσα του Μουσείου, όπως τα υφαντά, ο αργαλειός, η ρόκα, το  αδράχτι, η ανέμη κ.λπ. αξιοποιήθηκαν επαρκώς κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από την Πρόεδρο του Μουσείου. Στον αργαλειό κάθισε η κ. Φρατζέσκα Σπετσιώτη, η οποία έδειξε στους μαθητές τον τρόπο ύφανσης.
Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν τη διαδικασία ύφανσης κουρελούς κάνοντας χρήση αυτοσχέδιου χειροποίητου αργαλειού από ξύλο και βιβλίο, που βασίστηκε σε ιδέα της κ. Λίτσας Παγώνη, Γραμματέως του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.
Η κ. Φωτεινή Νίκα, μοδίστρα της Ερμιόνης έδειξε στους μαθητές με ψαλίδι βελόνα και κλωστή πώς ένα υπόλοιπο υφάσματος κόβεται σε λωρίδες ράβεται μαζεύεται σε κουβάρι και γίνεται υφάδι του αργαλειού. 
2.      Την ίδια ημέρα οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Κοιλάδας παρακολούθησαν πρόγραμμα με τίτλο «Ταξιδεύοντας με το καΐκι του Στάθη, του Σταθά». Ο τίτλος είναι παρμένος από παλαιό αναγνωστικό του Δημοτικού Σχολείου.
Η δασκάλα και ζωγράφος κ. Λίτσα Παγώνη, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «Μουζάκη», οδήγησε τους μαθητές να ζωγραφίσουν το πρόσωπό τους και με τη μέθοδο κολλάζ να το τοποθετήσουν πάνω στο σκαρί, που ταξιδεύει, αναγράφοντας πάνω στο πανί του καϊκιού το όνομά τους.  Ο πίνακας ολοκληρώθηκε με ψάρια και γοργόνες, που ζωγράφισαν οι μαθητές και τοποθέτησαν στη θάλασσα. Τέλος ζητήθηκε από τους μαθητές να σκεφτούν έναν φανταστικό προορισμό της αρεσκείας τους και να περιγράψουν σε φύλλο χαρτιού τις εικόνες του ταξιδιού τους.

3.      Στις 15-5-2015 οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Ηλιοκάστρου, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους, παρακολούθησαν πρόγραμμα τρίωρης διάρκειας με θέμα «Από το στάρι στο ψωμί», το οποίο παρουσιάστηκε από την Πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε. και από τη Νηπιαγωγό κ. Κατερίνα Χατζηζήση – Σκούρτη. Το ζύμωμα του ψωμιού με παραδοσιακό τρόπο έγινε από την κ. Ολίβια Μίλερ – Καλλίνη. Η πορεία του προγράμματος έχει περιγραφεί σε προηγούμενο δελτίο τύπου που απέστειλε το Ι.Λ.Μ.Ε. στις 23-4-2015 και αφορούσε το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε για τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης.
Το Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και όλους, όσοι συμμετείχαν εθελοντικά στην υλοποίηση των προγραμμάτων.
Τίνα Αντωνοπούλου
Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.