''ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ''
Στο κρίσιμο ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επαγγελματική Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ναυπλίου, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Αργολίδας και αναπληρωτής Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιάννης Ανδριανός, μιλώντας χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Επερώτησης είκοσι Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την τουριστική πολιτική της Κυβέρνησης.
..... την κατάργηση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπασμωδική κίνηση χωρίς προετοιμασία και εξασφάλιση της συνέχειας στην άσκηση της πολιτικής για τον τουρισμό. Τόνισε ότι ο Τουρισμός χρειάζεται την αποτελεσματική υπεύθυνη και οργανωμένη αρωγή της Πολιτείας και στοχευμένες δράσεις για να γίνει ξανά μοχλός ανάπτυξης .
Τέλος ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού απάντηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η υπογραφή της αναγκαίας σχετικής υπουργικής απόφασης, ενώ υπάρχει η απόφαση του Κ.Α.Σ από τον Ιούνιο, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή του δρόμου Δερβενάκια – Μυκήνες καθώς και να εξετάσει με τους συναρμόδιους Υπουργούς το θέμα της μετατροπής του Στρατιωτικού Αεροδρομίου της Τρίπολης ώστε να υποδέχεται και πολιτικά αεροσκάφη για την ενίσχυση του τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνος αναγνώρισε τη σημασία των ζητημάτων που έθιξε ο κ. Ανδριανός και επεσήμανε ότι θα μπορούσε να γίνει μία ολόκληρη συζήτηση μόνο για τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τι πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια.
Στην πρωτολογία του, ο κ. Ανδριανός, επεσήμανε τα εξής:
«Ο χρόνος που μου αναλογεί για την ανάπτυξη του εξαιρετικά σοβαρού ζητήματος που συζητάμε σήμερα, με υποχρεώνει να επικεντρωθώ σε μια μόνο, αλλά καίριας σημασίας πτυχή.
Άλλωστε τις άλλες, σημαντικές επίσης, πτυχές και τη γενικότερη κατάσταση τις περιέγραψαν εναργώς οι συνάδελφοί μου και τις γνωρίζουν πολύ καλά τόσο οι επαγγελματίες του τουρισμού, όσο και ευρύτερα οι Έλληνες πολίτες. Μόνο μία γενική παρατήρηση: Η κατάργηση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ήταν μία σπασμωδική κίνηση, μία κίνηση που έγινε χωρίς προετοιμασία, χωρίς εξασφάλιση συνέχειας στην άσκηση της πολιτικής για τον τουρισμό, χωρίς καμία πρόβλεψη για τις συνέπειες στο σημαντικό αυτό τομέα της εθνικής οικονομίας. Η απουσία του κεντρικού στρατηγείου για τον τουρισμό, του αυτόνομου Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, φαίνεται κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερο.
Το θέμα στο οποίο θέλω να επικεντρωθώ στην τοποθέτησή μου είναι ενδεικτικό της κυβερνητικής σύγχυσης και της ασυνεννοησίας. Την ώρα που η κοινωνία μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ανάσες ανάπτυξης και ενώ όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο τουρισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η πατρίδα μας, δυστυχώς, με ευθύνη της Κυβέρνησης, μία από τις βασικές πηγές παραγωγής εξειδικευμένων στελεχών τουρισμού, οι επαγγελματικές σχολές τουριστικής εκπαίδευσης οδηγούνται στο μαρασμό και σε λουκέτο.
Πρώτα απ’ όλα, φέτος τα μαθήματα άρχισαν με μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Όμως, αυτό δεν είναι το χειρότερο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η πρόσφατη περιπέτεια της επαγγελματικής Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης του Ναυπλίου. Όπως έχω επισημάνει και με σειρά ερωτήσεών μου, εκτός των άλλων προβλημάτων που υπάρχουν, πρόσφατα λόγω της μη έγκρισης του προϋπολογισμού, η Σχολή δεν μπορούσε να κάνει τις απαραίτητες προμήθειες: ούτε για τα αναγκαία αναλώσιμα, ούτε καν να προμηθευτεί τα τρόφιμα για την κάλυψη των 110 μαθητών της, που πολλοί απ’ αυτούς είναι οικότροφοι. Και συνιστά τιμή για τους επαγγελματίες τουρισμού του Τολού που τροφοδοτούσαν για εβδομάδες τη Σχολή με τρόφιμα, καλύπτοντας την τραγική ανεπάρκεια της πολιτείας.
Για το ζήτημα αυτό έγιναν μια σειρά από κινητοποιήσεις και επιστολές διαμαρτυρίας από τη διεύθυνση της Σχολής, από τους εργαζόμενους, από τους μαθητές, αλλά και ομόφωνο ψήφισμα από το Δήμο Ναυπλιέων, το οποίο και καταθέτω για τα Πρακτικά της Βουλής.
Με δεδομένη, λοιπόν, την κρισιμότητα της κατάστασης και τη σημασία της τουριστικής εκπαίδευσης στην εθνική και στις τοπικές οικονομίες, περιμένω σήμερα τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Κυβέρνησης, να μας πει το πρόγραμμα, τη στρατηγική, το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και, βεβαίως, να μας πει πώς θα επιλυθούν οριστικά τα οξύτατα προβλήματα των τουριστικών σχολών, όπως αυτής της Σχολής Ναυπλίου.
Τέλος, θα ήθελα μια ξεκάθαρη απάντηση: Ευσταθούν –ναι ή όχι- οι πληροφορίες ότι επίκειται το κλείσιμο σχολών τουριστικής εκπαίδευσης; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές και πώς θα καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί από την κατάργηση αυτής της ουσιαστικής εκπαίδευσης για την εθνική μας οικονομία; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, κάποια στρατηγική, ή και εδώ τελικά πάτε στα τυφλά;
Πάντως, το συμπέρασμα από τη μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική είναι εξαιρετικά δυσοίωνο. Απ’ ό,τι όλα δείχνουν, η τουριστική εκπαίδευση οδηγείται σε αργό θάνατο. Την ώρα που η στήριξή της και η αναβάθμισή της θα μπορούσε εκτός από το να λειτουργήσει ως σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης, να προσελκύσει με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο ακόμη και ξένους σπουδαστές.
Με την ευκαιρία αυτή, επειδή ο τουρισμός χρειάζεται υποδομές, θα ήθελα μια απάντηση για τους λόγους που καθυστερεί η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης - ενώ το ΚΑΣ έχει αποφασίσει ομόφωνα για το έργο στο δρόμο Δερβενάκια – Μυκήνες - για να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης αυτής της πύλης εισόδου για την Αργολίδα.
Θα ήθελα, επίσης, να δείτε με τους συναρμόδιους Υπουργούς και το θέμα του Στρατιωτικού Αεροδρομίου της Τρίπολης, αν δηλαδή μπορούσε να μετατραπεί ώστε να υποδέχεται και πολιτικά αεροσκάφη, κάτι που πραγματικά θα ήταν μια ανάσα για τον τουρισμό της Πελοποννήσου».
Στη δευτερολογία του, ο κ. Ανδριανός τόνισε τα εξής:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Υπουργός αναγνώρισε στην πρωτολογία του την ιδιαίτερη βαρύτητα του θέματος του ΟΤΕΚ. Βεβαίως, αυτή η αναγνώριση από μόνη της δεν φτάνει για να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, γιατί για να λυθούν αυτά τα προβλήματα χρειάζονται άμεσες και συγκεκριμένες κινήσεις, οι οποίες πρέπει να εντάσσονται βεβαίως σε ένα ευρύτερο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση.
Έχουμε πει επανειλημμένως –το λέμε και το ξαναλέμε- ότι χωρίς ανάπτυξη δεν βγαίνουμε από την κρίση. Χωρίς ανάπτυξη, η χώρα και η κοινωνία βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση και την εξαθλίωση.
Κύριε Υπουργέ, μ’ αυτήν την επερώτηση που φέραμε και συζητήσαμε, σας θέσαμε δεκατέσσερα εξαιρετικά κρίσιμα σημεία. Σας καλούμε να τα λάβετε σοβαρά υπόψη σας. Δεν είναι ρητορικά ερωτήματα. Είναι οι προϋποθέσεις ώστε ο τουρισμός να γίνει ξανά μοχλός ανάπτυξης. Ο τουρισμός χρειάζεται την αποτελεσματική, υπεύθυνη και οργανωμένη αρωγή της πολιτείας. Χρειαζόμαστε μια ευρεία συναίνεση ως κοινωνία ως προς τους στρατηγικούς στόχους της τουριστικής μας ανάπτυξης και από εκεί και πέρα, χρειάζεται να εφαρμόσουμε τα συγκεκριμένα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε αυτούς τους στόχους.
Έστω και τώρα, σας καλούμε να στηρίξετε ουσιαστικά τον ελληνικό τουρισμό και βεβαίως να στηρίξετε και να αναβαθμίσετε τους πολύτιμους θεσμούς της τουριστικής εκπαίδευσης, τις Επαγγελματικές Σχολές Τουρισμού, όπως και την Επαγγελματική Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης του Ναυπλίου.
Βεβαίως, θα περιμένω και τις απαντήσεις –έχω θέσει και σχετική ερώτηση- για το θέμα του δρόμου Δερβενάκια-Μυκήνες, για τον οποίο ενώ το ΚΑΣ έχει αποφανθεί και έχει πάρει απόφαση από τον Ιούνιο, όπως και για το θέμα του αεροδρομίου της Τρίπολης που πρέπει να το δείτε με τους συναρμόδιους Υπουργούς, ώστε να μπορεί να υποδέχεται με τα ανάλογα έργα τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον τουρισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου».