Πόσιμο νερό.
Γράφει ο Βασίλης ΓκάτσοςΑπό όσα δείχνει η ΔΕΥΑ Κρανιδίου, από όσα γνωρίζουμε για την κατανάλωση πόσιμου νερού στην Ερμιόνη, και από όσα περίπου υπολογίζονται για τα ορεινά χωριά της Ερμιονίδας βγαίνει το συμπέρασμα ότι η μέση ημερήσια κατανάλωση πόσιμου νερού στους οικισμούς της Ερμιονίδας είναι της τάξης των 6000 κ.μ./ ημέρα, δηλαδή 2200000 κ.μ. το χρόνο και βαίνει αυξανόμενη.......... Πόσιμο νερό όμως χρειάζονται και τα εξοχικά και τα ξενοδοχεία, ασχέτως αν το παίρνουν με βυτία ή με δίκτυο δημοτικό. Έτσι οι ετήσιες ανάγκες ανεβαίνουν σήμερα στα 3000000 κ.μ./ έτος. Και με την ιδιομορφία ότι τους 4 καλοκαιρινούς μήνες η ημερήσια κατανάλωση διπλασιάζεται.
Αυτές οι ποσότητες δεν πρόκειται να έρθουν από γεωτρήσεις ακόμη και αν βρέχει το διπλάσιο και τριπλάσιο στην Ερμιονίδα, γιατί είναι συγχρόνως πολύ μεγάλες και οι ανάγκες σε νερό για τις καλλιέργειες.
Η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας υπάρχει για να εξασφαλίζει πόσιμο νερό στους οικισμούς και δευτερευόντως στα εξοχικά και ξενοδοχεία. Θέλει δεν θέλει πρέπει να παρουσιάσει ένα πιστικό σχέδιο για την εξασφάλιση 3000000 κ.μ. το χρόνο σε πρώτη φάση, σχέδιο όμως που να προβλέπει και την ανεύρεση τουλάχιστον 1000000 κ.μ. για το μέλλον.
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν παρά οι παρακάτω, ή συνδυασμός των παρακάτω:
1. Μεταφορά με πλοία από μέρος που έχει άφθονο πόσιμο νερό.
2. Ένα ή Δύο ή Τρία μεγάλα φράγματα στης Ερμιονίδα.
3. Με αγωγό από τον Ανάβαλο ή από άλλο ποτάμι.
4. Μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.
5. Διαχείριση των υπογείων νερών και των γεωτρήσεων με άμεση προτεραιότητα στο πόσιμο νερό. Το εξασφαλίζει ακόμη και αν δεν περισσεύει καθόλου για τις καλλιέργειες. Έχει αυτό το δικαίωμα, γιατί το πόσιμο είναι προτεραιότητα.
Η τελική απόφαση βέβαια δεν είναι της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας η οποία δεν έχει κατάλληλες υπηρεσίες για να αποφασίσει. Είναι της Περιφέρειας και των αρμοδίων υπηρεσιών. Η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας οφείλει να θέσει το πρόβλημα, να προκαλέσει μελέτες, να παρακολουθεί την εξέλιξη, να παρεμβαίνει, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί η σωστή λύση.
Το να λέει προεκλογικά ή μετεκλογικά ότι θα φέρει τον Ανάβαλο, θα κάνει φράγμα στη Τζερτζελιά, θα κάνει νέες γεωτρήσεις, θα μοιράσει μπουκάλια νερό στις φτωχές οικογένειες κ.λ.π. είναι απλά εξαγγελίες που άντε, μια φορά μπορείς να τις κάνεις, αλλά από τη δεύτερη και μετά είναι σαπουνόφουσκες.
Αυτό λοιπόν είναι το κύριο έργο της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας. Τα υπόλοιπα είναι η διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης.
Ποτιστικό νερό
Είναι υποχρέωση του Δήμου και της Περιφέρειας να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να καταστεί δυνατή η σωστή και αποδοτική καλλιέργεια της γης της Ερμιονίδας. Στον πλούσιο κόσμο η διατροφή τρώει το 30% του οικογενειακού εισοδήματος, στον αναπτυσσόμενο το 60% και στον υπανάπτυκτο σχεδόν το 100%. Δηλαδή το τρόφιμο είναι και θα είναι περιζήτητο προϊόν, όπως και οι υπηρεσίες γύρο από το τρόφιμο. Έχει μεγάλο μέλλον και για την Ερμιονίδα. Εκτός και αν έχουμε καταλήξει ότι διαθέτουμε τόση φαιά ουσία, ώστε θα ζήσει ο τόπος από υπηρεσίες και παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Δυστυχώς για τον τόπο μας ο μπλογκοκρετινισμός, η μπλογκοκακοήθεια και μπλογκοβλακεία, αν και αποτελούν σεβαστό μέρος της πνευματικής μας παραγωγής δεν είναι εμπορεύσιμο είδος.
Επιφανειακά, υπόγεια, παραθαλάσσια ύδατα.
Είναι υποχρέωση της Περιφέρειας να εφαρμόσει την οδηγία 60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Δήμος πρέπει να την βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλάμε για υποχρέωση εφαρμογής και όχι για σχέδια και εξαγγελίες.
Αυτά είναι ΕΡΓΑ για τη νέα Καλλικράτεια Δημοτική Αρχή και όχι τα στεφάνια στις επετείους, η παρουσία σε κάθε εκδήλωση με κόψιμο πίττας ή όχι. Τιμάμε τους προγόνους μας, τιμάμε τους ήρωές μας, τιμάμε τον τόπο μας, με ΕΡΓΑ πνοής. Δεν σας ψηφίσαμε για να κτυπάτε τρίωρα μεροκάματα στη διαλογή πλαστικού και χαρτιού και να σας κτυπάει την κάρτα ο συντονιστής σας. Σας ψηφίσαμε ως ικανούς για να δρομολογήσετε τα ΕΡΓΑ πνοής της Ερμιονίδας. Εδώ θέλουμε το καλό παράδειγμα.
Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος