eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

''ΧΑΔΑ είναι κι ας μη του φαίνεται''

''Προσωρινή αποθήκευση, διαλογή, και πάλι προσωρινή αποθήκευση, διάθεση, και απόδειξη αξιοποίησης''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Τα οικιακά απορρίμματα είναι απορρίμματα δηλαδή απόβλητα, είτε είναι σκέτο χαρτί ή μεικτά. Τα είπαμε προχθές.
Ο Δήμος Ερμιονίδας έχει την άδεια μόνον για τη συλλογή τους και τη μεταφορά σε δικό του ΧΥΤΑ, δεν γνωρίζω αν τα οχήματά του έχουν την άδεια να πάνε εκτός π.χ. νομού Αργολίδας.
Ο Δήμος μπορεί να συλλέξει σε ξεχωριστού κάδους χαρτί, γυαλί, κ.λ.π., αλλά μέχρι εκεί. Αν θέλει να τα αποθέσει = αποθηκεύσει προσωρινά, σε ένα χώρο πρέπει να έχει ορίσει το χώρο, να έχει υποβάλλει ΜΠΕ για να πάρει άδεια λειτουργίας του εν λόγω χώρου, για προσωρινή αποθήκευση, διαλογή και προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων της διαλογής, και στη συνέχεια άδεια διάθεσης με δικά του ή άλλα οχήματα..... 
....... Όμως η υποχρέωση δεν σταματάει εδώ. Αν για παράδειγμα στείλει μια ποσότητα 100 τόνων απόβλητου χαρτιού, σε χαρτοβιομηχανία προς αξιοποίηση, τότε πρέπει η βιομηχανία αυτή να του στείλει βεβαίωση ότι αξιοποίησε αυτή την ποσότητα. Γιατί κάλλιστα το φορτίο μπορεί κάπου στη μέση να χαθεί, όπως χάνοντας παλιά τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια που γίνονταν ....καύσιμο.
Ο Δήμος είναι Δήμος = νομιμότητα, δεν είναι δοκιμαστικό εργαστήριο του κάθε εθελοντή ή του κάθε ευφάνταστου παραγοντίσκου, ο οποίος δεν έχει καμιά νομική ευθύνη.
Άρα πολύ σωστά επισημαίνει ο κύριος Λεμπέσης ότι ο χώρος στο Ασπρόχωμα είναι αυθαίρετος, δηλαδή είναι ένας ΧΑΔΑ. Ο νόμος και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος την βλέπουν έτσι, ως ένα νέο ΧΑΔΑ. Και δεν διαφέρει σε τίποτα από τους προηγούμενους ΧΑΔΑ, εκτός του ότι μέσα στα οικιακά απόβλητα που δέχεται δεν υπάρχουν αποφάγια (όταν δεν υπάρχουν).

Αντί λοιπόν της νομίμου οδού που επισημαίνει και ο τέως Δήμαρχος Δήμου Ερμιόνης, ο εθελοντής συντονιστής ψάχνει και να βρει τιμές από ιδιώτες κ.λ.π. λες και πρόκειται για εμπορεύματα. Εκτός αν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του ανέθεσε και το εμπορικό κομμάτι της υποθέσεως.

Φυσικά ο δήμος Ερμιονίδας εκτίθεται, και μαζί του όλοι οι δημότες Ερμιονίδας, γιατί όταν οι ξένοι βλέπανε το λιμάνι της Ερμιόνης βόθρο λέγανε «καλά δεν ντρεπόσαστε; Αυτός είναι ο πολιτισμός σας;». Μακάρι να μην μαζευτούν ποσότητες και πιάσουν φωτιά γιατί ο νόμος είναι αυστηρός. Πολύ αυστηρότερος γιατί δεν είναι παλαιός ΧΑΔΑ αλλά νέος κατά παράβαση νόμων. Είναι αυστηρή όμως και η Περιφέρεια η οποία πρέπει να σας τραβήξει το αυτί.

Ήδη αυτό που σαν είπα ότι τα κουτάκια αλουμινίου θα κάνουν φτερά... κάνανε φτερά. Και δεν τα πήρε ο Λεμπέσης!
Καλά, τόσο δύσκολο είναι για τις υπηρεσίες του δήμου να φτιάξουν ένα μικρό χώρο προσωρινής αποθήκευσης και διαχωρισμού – διαλογής (ΚΔΑΥ) με όλες τις προϋποθέσεις νομιμότητας; Δεν αντιλαμβάνεται ο δήμος ότι πρέπει να προσφέρει νομιμότητα στην εθελοντική εργασία;
Σημειωτέον ότι τέτοιο χώρο, μπορεί να φτιάξει και ιδιώτης με νόμιμες διαδικασίες και να δέχεται απορρίμματα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των οικολογούντων θα χ.... στο φράγκο! Και θα προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Ερμιονίδα. Κανένας εθελοντής κεφαλαιούχος;

Σημείωση: Τα χαρτοκιβώτια από την συσκευασία ορυκτελαίων, τα πλαστικά μπουκάλια ορυκτελαίων, τα μεταλλικά κουτιά ορυκτελαίων ΔΕΝ είναι αστικά απόβλητα και δεν επιτρέπεται να πετάγονται στους κάδους του δήμου. Όποιος δημιουργεί τέτοια απόβλητα πρέπει να έρθει σε επαφή με το αδειοδοτημένο σύστημα ΚΕΠΕΔ για τη συλλογή τους. έτσι λέει ο νόμος για να προστατεύεται το περιβάλλον.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος