eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Οι σπόνδυλοι κιόνων του ναού του Ποσειδώνα στο Μπίστι.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
 

Υποχρέωσή μας να τους αποκαλύψουμε και να τους φυλάξουμε.

Τελικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία ανέσυρε, προς φύλαξη, από τη βορινή αμμουδιά του Μπιστιού την, όπως αποδείχθηκε, ογκώδη στήλη, και την ασβεστολιθική πλάκα που χρόνια χτυπούσαν τα κύματα. (βλέπε σχετικές φωτογραφίες).
 
Δίπλα στην ασβεστολιθική πλάκα βρίσκονται τρεις μεγάλοι σπόνδυλοι κιόνων από λατυποπαγή πορόλιθο (βλέπε φωτογραφία). 
 
Το υλικό αυτό, προφανώς τοπικό από λατομείο της Ερμιόνης, δεν αντέχει στη διάβρωση, πόσο μάλλον στα κύματα της θάλασσας. Η διάβρωση έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που γίνονται αντιληπτοί ως σπόνδυλοι μόνο από το ¨κυκλικό" σχήμα τους.
 
Στο βιβλίο μου "Η ΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΕΩΝ ΠΟΛΙΣ" για πρώτη φορά εντοπίζεται και περιγράφεται μια σειρά πολύ μεγάλων σπονδύλων κιόνων δωρικού ρυθμού, που, όπως δείχνει το μέγεθός τους, μόνο από τον ναό του Ποσειδώνα της Πλατείας του Μπιστιού μπορεί να προέρχονται (βλέπε φωτογραφία).
 
Οι σπόνδυλοι δεν ήσαν ορατοί παλιά. Επειδή όμως άρχισε σταδιακά η κοπή των ξερών χόρτων για λόγους πυροπροστασίας, και η διαμόρφωση του δρόμου, ώστε να είναι βατός, εμφανίστηκαν τα άκρα τους.
Όλοι οι λίθοι όσο είναι θαμμένοι στη γη διατηρούνται άριστα. 
Όταν όμως αποκαλυφθούν και βρεθούν κάτω από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες (αέρας, σκόνη, βροχή, θερμοκρασία, οξυγόνο) η διάβρωσή τους επιταχύνεται εκθετικά. 
 
Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για λατυποπαγή πορόλιθο.
Είναι ορατοί 7 σπόνδυλοι ενσωματωμένοι στο αρχαίο τείχος (προφανώς μεταφερμένοι εκεί από τους Βυζαντινούς ή του Ενετούς). Δυστυχώς η φθορά τους χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει και σε λίγο θα έχουν γίνει σαν τα τρία "αδέλφια" τους που η μοίρα τα έριξε στα κύματα της θάλασσας. Ένας εξ αυτών μόλις που προβάλλει από το χώμα και διατηρεί σε αρίστη κατάσταση τις αυλακώσεις αλλά και το επίχρισμα.
Σίγουρα υπάρχουν θαμμένοι (άρα και άριστα διατηρημένοι) γύρω και δίπλα σε αυτούς και άλλοι σπόνδυλοι.




Αυτό είναι ένα πολύ πολύ σημαντικό εύρημα για τον τόπο μας. Πέρα από την αυτονόητη σημαντική αρχαιολογική και ιστορική αξία θα δοθεί η δυνατότητα αναστήλωσης μιας γωνίας του ναού του Ποσειδώνα. Ένα μνημείο γίνεται κατανοητό σε όλη του την έκταση όταν γίνει τρισδιάστατο (3D). Γι' αυτό γίνονται αναστηλώσεις, για να αναδειχθούν μνημεία στις τρεις διαστάσεις τους.

Παράκληση θερμή προς τον Πρόεδρο της Δημοτικής μας Κοινότητας Ερμιόνης και τον Δήμαρχο να επισκεφτούν το χώρο αυτό, να δουν την κατάσταση των σπονδύλων και να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το εύρημα για τον τόπο μας. Είμαι σίγουρος ότι, όπως ενήργησαν με ευαισθησία για τη στήλη και την ασβεστολιθική πλάκα θα πράξουν ομοίως και για τους σπονδύλους οργανώνοντας μικρή ανασκαφή, ώστε να μεταφερθούν σε κλειστό χώρο και να σωθούν, μέχρι που να επανατοποθετηθούν στη θέση όπου ανήκουν: στον μεγαλοπρεπή ναό του Ποσειδώνα.

Βασίλης Γκάτσος