eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Καιρός για δραστικότερα μέτρα.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος


 Το παρακάτω από την Απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης.  


"1).  Οι δύο κάδοι  στο  αλσύλλιο νότια  του Κοινοτικού καταστήματος  πρέπει να αποσυρθούν διότι:    α) Δεν διευκολύνουν καμία κατοικία    β) Εξυπηρετούν μόνο τα γειτονικά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, με αποτέλεσμα λόγω του όγκου των απορριμμάτων τους να δημιουργείται κακοσμία σε ένα ιδιαίτερα όμορφο κομμάτι περιπάτου και αναψυχής, από τις πρωινές ώρες στους λουόμενους έως τις απογευματινές και  νυχτερινές στους πεζούς    γ) Λόγω της ιδιομορφίας του σημείου παρουσιάζεται αρκετές φορές πρόβλημα από χύδην απορρίμματα που κατρακυλούν προς τη θάλασσα και η αποκομιδή τους είναι δύσκολη έως αδύνατη."

Ναι, οι δύο αυτοί κάδοι χρόνια βρωμάνε, χύνουν ζουμιά και γεμίζουν με σκουπίδια και τους (απαίσιους) κάκτους που σκεπάζουν τα βράχια.
Ναι, εξυπηρετούν μόνο τα κοντινά καταστήματα (συγχρόνως όμως ενοχλούν την πελατεία τους) και όχι σπίτια, και σωστά μετατοπίζονται. Η μεταφορά τους ενισχύει και το τουριστικό μας προϊόν.
Σωστή και η διαπίστωση ότι αρκούν λίγα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να γεμίζουν δύο κάδους και μάλιστα να δημιουργείται και αυτή η κατάσταση με τη δυσοσμία.
Ναι, όλα τα καταστήματα, πλην ολίγων, ώς εκ της φύσεώς των, δημιουργούν πολλαπλάσια απόβλητα, ανακυκλώσιμα κυρίως, από ένα νοικοκυριό. Ως εκ τούτου πρέπει μέσω των Συλλόγων τους, με τη βοήθεια της Κοινότητας και του Δήμου, όλα τα καταστήματα να πακετάρουν καθαρά  και ξεχωριστά τις συσκευασίες που τους απομένουν, μπουκάλια, πλαστικά, μεταλλικά κουτιά, χαρτόνι, χαρτί, και να περνάει μικρό όχημα του Δήμου, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ακομη και δύο φορές την ημέρα, και να παίρνει από τα καταστήματα τουλάχιστον τα ανακυκλώσιμα. Όπως με κάδους μαζεύονται τα της Λαϊκής κάθε Πέμπτη, έτσι καθημερινά να μαζεύονται και από τα καταστήματα. Τότε θα είναι και εμπορεύσιμα τα ανακυκλώσιμα ως καθαρά και διαλεγμένα, αλλά και το όλο σύστημα συλλογής και μεταφοράς του Δήμου μας θα ανακουφιστεί πάρα πολύ από τον όγκο τους. Σκεφτείτε το, γιατι ενισχύει και το τουριστικό μας προϊόν.

Ναι, είναι ιδιαίτερα όμορφο αυτό το κομμάτι, αλλά δεν είναι μόνο η δυσοσμία που το χαλάει, ώστε να είναι κομμάτι περιπάτου και αναψυχής. Δεν μπορούμε να περάσουμε από εκεί, λόγω παρκαρισμένων αυτοκινήτων και κυκλοφορίας και παντελούς έλλειψης πεζοδρομίων. Το πέρασμα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι δυσχερές σε όλη τη διαδρομή Μαντράκια - Μπίστι αλλά και επικίνδυνο. Αυτό γιατί αποφεύγετε να το θίξετε; Άλλωστε η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι πολιτισμός, ιδίως σεβασμός σε μάνες, παιδιά και ηλικιωμένους, αλλά και ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.

Ναι, στο αλσύλλιο, σωστά  ξηλώθηκαν τα κάγκελα (μόνο τα μπροστινά) αλλά το αλσύλλιο είναι παρατημένο, απροσπέλαστο, και κανένας δεν πατάει το πόδι του εκεί. Άρα δεν είναι αλσύλλιο, αλλά χρόνια παρατημένη κατάσταση.

Ναι, η αποκομιδή των απορριμμάτων που πέφτουν έξω από τους δύο κάδους είναι αδύνατη λόγω του ξενικού είδους των κάκτων που ακόμη τούς αφήνετε στη θέση τους. Αυτό το σημείο πρέπει να καθαριστεί, να φανούν καθαρά τα βράχια, και τότε είναι αριστούργημα, όπως παλιά. Οι κάκτοι και τα αγκάθια, είναι επικίνδυνα, μαζεύουν όλα τα σκουπίδια και δεν είναι άλλωστε η αισθητική του τόπου μας, αλλά του Τέξας και της Αριζόνας. δεν τους φύτεψε κανένας. Πέταξαν εκεί τους κάκτους που υπήρχαν στη νότια πόρτα του Δημοτικού Σχολείου και αυτοί με τα χρόνια φούντωσαν. Το ξήλωμά τους θα ενισχύση και το τουριστικό μας προϊόν. Έχετε ακούση κανένα να λέει "πάμε να περάσουμε κάτω από το Δημαρχείο να θαυμάσουμε τα αγκάθια;".

Ναι, από Μαντράκια μέχρι Αγιογιάννη, περιμένουμε να είναι μια ιδανική πανέμορφη διαδρομή για τους πεζούς και τους πελάτες των εκεί καταστημάτων. Αυτό είναι πολιτισμός και τουριστικό προϊόν.

Βασίλης Γκάτσος