eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ


Από πρόσφατα δημοσιεύματα, δελτία τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών και εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκου, ενημερωθήκαμε ότι θα μοιραστούν 60 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να ενισχυθούν στη μάχη κατά του covid-19 μετά τη β’ φάση της πανδημίας και το δεύτερο lockdown.

Μετά την εξαγγελία αυτή σίγουρα γεννιούνται ερωτήματα για τη διανομή αυτού του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού, στα οποία η Πολιτεία απαιτείται να δώσει απάντηση.

Α) Πως θα γίνει αυτή η διανομή, σε ποιους Δήμους και Περιφέρειες δίνονται τα χρήματα αυτά; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας;

Β) Με ποια κριτήρια θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη κατανομή;

Γ) Ποιες ανάγκες θα καλυφθούν από την έκτακτη χρηματοδότηση;

Επίσης κάθε Δήμος με το ποσό που θα κατανεμηθεί, ποιες δράσεις θα αναλάβει, ποιες υποχρεώσεις θα καλύψει, πως θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή η πρωτοβουλία της Πολιτείας;

Σε αυτό το σημείο καταθέτω τις παρατηρήσεις, σε επίπεδο δημοσίου διαλόγου που αφορούν τον Δήμο μας και ευρύτερα την τοπική μας κοινωνία.

Οι προτεραιότητές μας και οι κανόνες που πρέπει να τηρηθούν:

Α) Να στηρίξουμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία

Β) Να ενισχυθεί ο θεσμός της κοινωνικής εργασίας και να αξιοποιηθεί αυτός από τους ανέργους του κάθε τόπου

Γ) Να υποστηριχθούν οι κοινωνικές δημοτικές δομές που υλοποιούν κοινωνικά προγράμματα με ευεργετικά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία.

Δ) Τα χρήματα της β’ φάσης της πανδημίας να αξιοποιηθούν για συγκεκριμένους σκοπούς και να μην έχουμε πάλι τα λάθη και τις αστοχίες της α’ φάσης που ενισχύθηκαν κωδικοί που δεν είχαν καμία σχέση με την υγειονομική κρίση (το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε σε πολλούς Δήμους και στο Δήμο Ερμιονίδας)

Ε) Τέλος με τις αποφάσεις μας να στηρίξουμε τους δικούς μας επαγγελματίες της περιοχής με κάθε τρόπο, που αγωνιούν για την επιβίωσή τους, οι οποίοι πλήρωναν και θα πληρώνουν στο μέλλον τις υποχρεώσεις στο Δήμο μας με την επιστροφή της κανονικότητας, Απαιτείται ενότητα δυνάμεων για να ξεπεράσουμε και αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Προτιμούμε για τις αγορές μας τις επιχειρήσεις του τόπου μας, κάτι που ισχύει για όλους μας και για τις προμήθειες και τις αγορές από την πλευρά του Δήμου μας.

Το θέμα θα το παρακολουθήσουμε, η έκτακτη επιχορήγηση, η οποία εύχομαι να μην είναι «ψίχουλα» να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τάσος Λάμπρου

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ