eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ "ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ" : ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ -ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΛΕΚ - ΠΕΜΠΤΗ 13/8/2020

 

Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ KAΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ


7o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘEATΡOY «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ» στο Θέατρο ARTίκι στο Κρανίδι, 13-30/8/2020

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΑΡΑΪΚΕ ΗΛΙΟΥ ΝΤΕ ΚΟΝΙΝΓΚ

Έναρξη: Πέμπτη 13 Αυγούστου, 21.00 - Mουσική Βραδιά με τον Λόλεκ (Γιάννη Αναγνωστάτο) - Είσοδος 10€

Προπώληση εισιτηρίων: MINI MARKET TΣATΣAΡOY KΡANIΔI – KATAΣTHMA OIKOSHMO ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ – KAΦEKOΠTEION COFFΕΕ DROPS ΕΡΜΙΟΝΗ

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 698 698 2224.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας εναρμονίζεται πλήρως με τις οδηγίες για την λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων και διαχείρισης κοινού στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του covid-19 που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να είναι ασφαλής η διεξαγωγή των εκδηλώσεων τόσο για το κοινό, όσο και για τα μέλη του Θ.Ο.Ε. και τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε στο προφίλ του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας στο facebook στον σύνδεσμο https://www.facebook.com/profile.php?id=100009241405100 

Λόγω των ιδιαίτερων φετινών συνθηκών και του περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η προαγορά εισιτηρίων.

 

Όλες οι εκδηλώσεις του 7ου Φεστιβάλ θα διεξαχθούν στον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι Μαράϊκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ στον περιφερειακό δρόμο Κρανιδίου-Ερμιόνης, ώρα 21.00.

 

Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη παρουσίαση της ετήσιας παραγωγής του γύρω από το αρχαία δράμα, «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας (Θ.Ο.Ε.) με ιδιαίτερη χαρά ενημερώνει το κοινό του και τους επισκέπτες της Ερμιονίδας για τη διεξαγωγή, και φέτος, από τις 13 έως τις 30 Αυγούστου, του 7ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», που πραγματοποιεί κάθε καλοκαίρι με συνδιοργανωτές το Δήμο Ερμιονίδας και την Π.Ε. Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Πρόκειται για την αναμφισβήτητα καθιερωμένη κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση στην Ερμιονίδα, με διοργανωτή τον Θ.Ο.Ε. και με την επιμέλεια και άγρυπνη καθοδήγηση του εμπνευστή του, καθηγητή κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και έχει ήδη πλέον εξελιχθεί σε θεσμό, έχοντας συγκεντρώσει επίλεκτες αθηναϊκές παραστάσεις και τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου μέσα στο διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου.

 

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να συμβάλει στην προώθηση του θεάτρου στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στην όμορφη Ερμιονίδα μας, καθώς και στην τόνωση της τουριστικής της ανάπτυξης, προωθώντας την καλλιέργεια και τη διάδοση του πολιτισμού. Το φετινό, 7ο Φεστιβάλ καινοτομεί, καθώς, εκτός των καθιερωμένων εξαιρετικών επαγγελματικών παραστάσεων, περιλαμβάνει την προβολή μίας ταινίας ντοκυμαντέρ του βραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Ζέρβα αφιερωμένο στο Πολίτικο Σμυρνέϊκο τραγούδι (είσοδος 5€), αλλά και την πρώτη παρουσίαση της θεσμικής συνεργασίας του Θ.Ο.Ε. με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, γύρω από θέματα θεάτρου και κοινωνίας (είσοδος ελεύθερη), με τη φιλική συμμετοχή του δημοφιλούς ηθοποιού Αναστάση Ροϊλού. 

 

Με τις θερμές ευχαριστίες όλων των Μελών του Θ.Ο.Ε. για τη συνεχή παρουσία σας στις δραστηριότητές του, σας περιμένουμε στην υπαίθρια σκηνή του Πολυχώρου ARTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ για ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό καλοκαίρι.

 

Χαιρετισμός του Δημήτρη Ι. Σίδερη, Προέδρου του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας και της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα”

‘’Ηρθανε νύχτες και βροχές και χειμωνιάσαν οι ψυχές

και στο βαθύ το σκοτάδι έχει σταθεί ένα παιδί να ζεσταθεί…»     

Νίκος Γκάτσος (από το τραγούδι “Πάει ο καιρός”).

Ζούμε “άχαρες μικρές ζωές…”.  Οι καιροί που ζούμε είναι  δύσκολοι και αναμένονται να γίνουν δυσκολότεροι. Οι ψυχές των ανθρώπων χειμώνιασαν  και  το σκοτάδι  που διαπερνά όλες τις εκφάνσεις του προσωπικού και του δημόσιου βίου μας είναι βαθύ. Μονάχη μας καταφυγή η τέχνη. Η τέχνη που αναγεννά, η τέχνη που μετουσιώνει και λυτρώνει. Η τέχνη που τελικά δικαιώνει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και φωτίζει όλα τα υπαρξιακά μας σκοτάδια. Πιστοί στις αρχές μας και παρά τις δυσκολίες, που συνηγορούσαν στο να μη γίνει φέτος το Φεστιβάλ “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα”,  εμείς  αθεράπευτα ρομαντικοί και δεμένοι στο άρμα της τέχνης που δεσμευτήκαμε να υπηρετήσουμε και να προσφέρουμε στον τόπο μας, σας παρουσιάζουμε το φετινό 7ο  Φεστιβάλ Θεάτρου “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα”, με ένα πρόγραμμα συμπυκνωμένο, αλλά καθόλου υπολειπόμενο σε ποιότητα.

Πιστοί επίσης στο ραντεβού μας με το αρχαίο δράμα, ανεβάζουμε φέτος τη Σοφόκλεια Ηλέκτρα, που την αφιερώνουμε στον μεγάλο του Θεάτρου μας κ. Κώστα Γεωργουσόπουλο, στον άνθρωπο που την πρωτοπαρουσίασε στον τόπο μας το καλοκαίρι του 1968, βαπτίζοντας τους μαθητές του και την τότε κοινωνία στα νάματα του αρχαίου λόγου. Η τιμητική βραδιά από τους μαθητές του, γι αυτή την προ μισού αιώνα παράσταση, το Μάιο του 2014, στάθηκε η αφορμή να γνωριστούμε και πιάνοντας  ο ίδιος το νήμα από το 1968 που το είχε αφήσει, προσέφερε ως αντίδωρο στην περιοχή μας το φεστιβάλ, θεσμό πλέον, “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα”, έχοντας και την καλλιτεχνική του εποπτεία. Αυτή η γνωριμία μας,  εξαιτίας της τότε παράστασης,  στάθηκε η αφορμή για  τα μέλη του Θ.Ο.Ε. γνωρίζοντάς τον βαθύτερα, να τον έχουμε σημείο αναφοράς, αρωγό και μεγάλο στήριγμα σε όλα μας τα καλλιτεχνικά ανοίγματα. Το ευχαριστώ σ’ αυτόν τον άνθρωπο δεν αποδίδεται με λόγια. Αποδεικνύεται έμπρακτα με τον τρόπο που μόνο αυτός γνωρίζει: τη θεατρική πράξη. Μονάχα δίνοντας πνοή στα λόγια των τραγικών, μέσα από τις μεταφράσεις του που ευγενικά μας παραχωρεί δωρεάν, μονάχα παίζοντας πολύ και καλό θέατρο, μπορούμε να του προσφέρουμε μικρή αντίχαρη στη μεγάλη χάρη της αναγνώρισης και της τιμής με την οποία μας περιβάλει.

Κλείνοντας στην κατήφεια των καιρών που ζούμε, προστίθεται η θλίψη από την απώλεια της γλυκιάς  μας κ. Μαράικε Ηλιού Ντε Κόινγκ , που συμπληρώνει ένα χρόνο απουσίας. Ένα χρόνο ουσιαστικής έλλειψης της χάριτος και της  ομορφιάς που εμπεριείχε αυτή η ανεπανάληπτη παρουσία. Μας πληγώνει  η απουσία της, αλλά παράλληλα μας ενδυναμώνει η βούλησή της να στηρίξει τον Όμιλό μας. Τι  κι αν λείπει η ίδια, η επιθυμία της πλανάται στον αέρα σαν ευλογία.  Δεν έχουμε κανένα περιθώριο και καμιά άλλη επιλογή, από το να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε μαζί.                                                                 

Ακόμα ακούω τη φωνή της: “Δημήτρη, τράβα μπροστά…”

 

Χαιρετισμός του Κώστα Γεωργουσόπουλου, Καλλιτεχνική εποπτεία του Φεστιβάλ Θεάτρου“Ερμηνείες στην Ερμιονίδα”, Ιούλιος 2020

Αγαπητοί Φίλοι,

Οι “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα” ξεκίνησαν εδώ και χρόνια, με έμπνευση του ρέκτη δασκάλου και εγνωσμένου θεατρολόγου Δημήτρη Σίδερη, και έγιναν θεσμός της περιοχής, με υψηλή πάντα ποιότητα και πνευματικούς στόχους.                                                                                                                              

Θεωρήσαμε πως θα ήταν προδοσία να το βάλουμε φέτος στα πόδια, εξαιτίας της πανδημίας που μας θέρισε.                                                                                                                                                       

Συρρικνωμένος σε συμμετοχές, αλλά πάντα ουσιαστικός, ο τοπικός αυτός θεσμός, με πανελλήνια αναγνώριση, φέτος αφιερώνεται στη μνήμη της Μαράϊκε Ηλιού–Ντε Κόνινγκ, που τον στήριζε και υλικά και ηθικά, και είναι τραυματική και γι’ αυτό η φετινή διοργάνωση, αφού θα λείπει από τις εκδηλώσεις μας η θερμή και γενναιόδωρη παρουσία της.                                                                                                                      

Αδυνατώντας φέτος, για ευνόητους λόγους, να παραστώ, εύχομαι καλή απόλαυση και κουράγιο, ώστε του χρόνου να επανέλθουμε με πρίμα τα πανιά._

 

Ακολουθεί αναλυτικά το Πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» και η αφίσα.