eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Ναός Ταξιαρχών.

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος


Εξαιρετικός έγινε. Στολίδι και καμάρι της Ερμιόνης.
Στο δυτικό μισό του, στο δάπεδο, βρέθηκαν πολύ σημαντικά αρχαία που έχουν σχέση με το ονομαστό ιερό της θεάς Δήμητρας.
Είναι κρίμα να καταχωθούν. Με μια μικρή προσπάθεια μπορεί να τοποθετηθεί ειδικό γυάλινο δάπεδο, όπως στο προαύλιο του νέου Μουσείου Ακροπόλεως και ο ναός θα είναι ένα κόσμημα και συνδετικός κρίκος αρχαίας, βυζαντινής και νεότερης ιστορίας του τόπου μας.
Όλα δείχνουν ότι τα σημαντικά αρχαία εκτείνονται και δυτικά του ναού προς τις δύο μαρμάρινες κολώνες που μάλλον βρίσκονται στη θέση τους αιώνες τώρα.
Ο δάσκαλός μας Μιχάλης Παπαβασιλείου έλεγε ότι όταν κτίστηκε το καμπαναριό του ναού βρήκαν αρχαία πολλά, αλλά δεν τα ανέφεραν στην αρχαιολογική υπηρεσία για να μην καθυστερήσει το έργο.

Είναι ιστορική ευκαιρία να επεκταθεί η ανασκαφή στην πλατεία, δυτικά του ναού και να αποκαλυφθεί όσο γίνεται περισσότερο το ιερό της Δήμητρας. Επαναλαμβάνω ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

Η Τοπική μας Κοινότητα και ο Δήμος μας, ας εκδηλώσουν στην πράξη το ενδιαφέρον τους, με απλά λόγια να έρθουν σε επαφή με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να βοηθήσουν, ώστε να βρεθούν λεφτά (ΕΣΠΑ και χορηγίες πλουσίων) για να αποκτήσει επιτέλους ο τόπος μας ένα πραγματικό τοπόσημο διεθνούς εμβέλειας. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ήδη προσφέρει πάρα πολλά, όπως και ο Παπαγιάννης με την ενορία του, ώστε να γίνουν οι ανασκαφές και ο ναός να επαναλειτουργήσει το ταχύτερο δυνατόν.

Το παραπάνω, το πολύ παραπάνω που χρειάζεται, μπορεί να το δώσει η Τοπική μας Κοινότητα και ο Δήμος μας.
Αν όχι, ας μην ξαναμιλήσουν για πολιτισμό. Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση.

Βασίλης Γκάτσος

Σημείωση: Η Αγία Τριάδα στον Πειραιά κτίστηκε και με χρήματα που μαζεύτηκαν, βάζοντας στο εισιτήριο των συγκοινωνιών Πειραία ένα μικρό τέλος για αυτό τον σκοπό.
Σκεφτείτε ανάλογα. Ή τώρα, ή ποτέ!