eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Η 1η κοινή ενημερωτική Συνάντηση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) Δήμου Ερμιονίδας και Δήμου Πόρου

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 23 Απριλίου 2024, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Ερμιονίδας η 1η κοινή συνάντηση  με στόχο την ενημέρωση για τη Μελέτη με τίτλο: «ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΕΠΣ) ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ (ΔΕ ΕΡΜΙΟΝΗΣ, ΔΕ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ) ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΟΥ», η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ένωσης «Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε. Σύμβουλοι Μηχανικοί – Δίκτυο Α.Ε. – Δαίδαλος Μελετητική Σύμβουλοι Μηχανικοί – Δημαράς Κωνσταντίνος» που έχει αναλάβει την εκπόνηση της ανωτέρω Μελέτης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), βάσει της υπ’ Αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/69553/2588, ΦΕΚ 3527/Β/02.08.2021, Υπουργικής Απόφασης), για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε «Η Δημοτική Αρχή είναι απόλυτα θετική στην επίτευξη των στόχων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ερμιονίδας, αλλά από την πρώτη στιγμή έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στις χρήσεις γης, στους όρους δόμησης, στην εκτός σχεδίου δόμηση, στον ορισμό περιοχών οργανωμένης δόμησης και σε πολεοδομικές και χωροταξικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να είναι αποδεκτές από τον Σύλλογο Μηχανικών Ερμιονίδας, τους επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου και τους ιδιοκτήτες γης

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Πόρου, κ. Γεώργιου Κουτουτζή και η τοποθέτηση του κοινού αναδόχου της Μελέτης, κ. Δημητρίου Ν. Σαμαρά.

Στη Συνάντηση οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας ανέλυσαν και παρουσίασαν λεπτομέρειες της εν λόγω Μελέτης που θα εκπονηθεί στον Δήμο Ερμιονίδας και Πόρου με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και υπό την εποπτεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.


Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του έργου και το χρονοδιάγραμμα εξέλιξής του, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2024.

Στη συνέχεια, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν στοχευμένα ερωτήματα και προβληματισμούς.

Στη Συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ερμιονίδας, η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης Ερμιονίδας, ο Ειδικός Τεχνικός Σύμβουλος για το ΕΠΣ τους Δήμου Ερμιονίδας, οι Επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος Αντιπολίτευσης, μέλη της ορισθείσας από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας Ομάδας Εργασίας για το ΕΠΣ του Δήμου Ερμιονίδας, συνεργάτες του Δημάρχου Πόρου, καθώς και συνεργάτες της αναδόχου εταιρείας.

Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδιά (ΤΠΣ) εκπονούνται σε περισσότερους από 250 Δήμους στην Ελλάδα και είναι σύνολα διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται τα πρότυπα χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, οι χρήσεις γης, οι όροι – περιορισμοί δόμησης και κάθε μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται. Επιπροσθέτως, προβλέπουν τη ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης (χρήση γης, όροι δόμησης).

Η Δημοτική Αρχή, αφουγκράζεται την αγωνία της τοπικής κοινωνίας και θέλοντας να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δημοτών και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην Ερμιονίδα, δεσμεύεται για συνεργασία και ενδελεχή ενημέρωση έναντι των επικείμενων εξελίξεων στον χώρο της δόμησης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν σχετικές προτάσεις και απόψεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση m.ermionidas@gmail.com, ώστε να διαβιβαστούν στην ανάδοχο εταιρεία.

Γραφείο Δημάρχου

Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Ερμιονίδας: Ομιλία Δημάρχου για ΕΠΖ Ερμιονίδας (1)