eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ΙΛΜΕ. Περί του Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης

 

«Το ταφικό μνημείο της Ερμιόνης, κατάλοιπο της Ρωμαϊκής Εποχής και επομένως της ιστορίας της Ερμιόνης, κόσμημα στην είσοδο της πόλης, με την αναστήλωσή του θα εκφράζει αιώνια την ευγνωμοσύνη του. Και απ’ αυτή τη νέα του ζωή θα εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θέση που του έδωσε η ιστορία αλλά και η φροντίδα ημών, των νεοελλήνων.»

            Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας με ανακοίνωση που εξέδωσε με δελτίο τύπου στις 23/12/2020 ότι η αναστήλωση του Ρωμαϊκού Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

            Να υπενθυμίσουμε ότι η αρχιτεκτονική μελέτη του μνημείου ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα κ. Αντωνίου το 2002 από τον τότε Δήμαρχο Ερμιόνης κ. Αν. Λεμπέση.

Αργότερα στις 01/04/2014 επί Δημαρχίας του κ. Δημ. Καμιζή ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα κ. Αντωνίου και τον πολιτικό μηχανικό κ. Χατζηαντωνίου να γίνει και η στατική μελέτη στερέωσης του μνημείου και στις 09/02/2015 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε την μελέτη των δύο προαναφερόμενων μηχανικών (αρχιτεκτονική, στατική καθώς και του περιβάλλοντος χώρου).

Στις 13/05/2016 ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτάς ενέκρινε την αναστήλωση του μνημείου στην Ερμιόνη καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας επί Δημαρχίας του αείμνηστου  Δημ. Σφυρή απεδέχθη την εγκεκριμένη μελέτη και μάλιστα παραχώρησε δημοτικό οικόπεδο για την τοποθέτηση του μνημείου.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε καθόλη τη διαδρομή την ουσιαστική συμβολή της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας κας Άλκηστης Παπαδημητρίου, η οποία σθεναρά υπερασπίστηκε το έργο, έκανε θετική εισήγηση στο ΚΑΣ και συνέτεινε στην έγκριση αναστήλωσής του.

Ο νυν Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ι. Γεωργόπουλος με ενέργειές του κατάφερε να ενταχθεί το έργο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 27/11/2020 με Περιφερειάρχη τον κ. Παν. Νίκα.

Είναι άξιοι επαίνου οι προαναφερθέντες οι οποίοι συνέδραμαν ώστε το έργο να μπει στην τελική ευθεία της κατασκευής του.

Να σημειώσουμε ότι δεν ήταν καθόλου εύκολη η ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, δεδομένου ότι σε σύσκεψη που έγινε στην Τρίπολη στις 08/11/2019 με την Υπουργό Πολιτισμού, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και άλλους παράγοντες δεν εγκρίθηκε τότε η χρηματοδότηση της αναστήλωσης μολονότι το έργο είχε όλα τα προαπαιτούμενα.  

Για το γεγονός της μη ένταξης τότε εκφράστηκαν έντονα οι διαμαρτυρίες του νυν Δημάρχου Ερμιονίδας ( κλικ εδώ ) καθώς και της Προέδρου του ΙΛΜΕ ( κλικ εδώ ).

Η διαμαρτυρία του ΙΛΜΕ με τίτλο «Η άφωνη αλλά ομιλούσα θλίψη του ταφικού μνημείου της Ερμιόνης» εστάλη τότε στην Υπουργό και τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας καθώς και σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Χαιρόμαστε που οι προσπάθειες όλων των προαναφερομένων κατέληξαν σε θετικό για την Ερμιόνη αποτέλεσμα.

Ερμιόνη 08/01/2021

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του Δ.Σ.