eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΙΛΜΕ. Πρόταση οργάνωσης εκδήλωσης στην Ερμιόνη, στο πλαίσιο του επετειακού έτους «Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2020».


Εκ του γεγονότος ότι φέτος συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας ορίστηκε Τιμητική Κοσμητεία με Πρόεδρο την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τη διάδοση του διαχρονικού μηνύματος των Μηδικών Πολέμων. Η Κοσμητεία οργάνωσε τις πρώτες επιστημονικές ημερίδες στην Αθήνα από 20 έως 22 Ιανουαρίου 2020.
Το ΙΛΜΕ προσκλήθηκε στις παραπάνω ημερίδες και δια της Προέδρου του παρευρέθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 20/01, στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 21/01 και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 22/01.
Επειδή η Ερμιόνη συμμετείχε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας με τρεις τριήρεις, το ΙΛΜΕ απηύθυνε πρόταση στην κα. Βαρδινογιάννη, με κοινοποίηση στον κ. Δήμαρχο Ερμιονίδας, να διοργανωθεί και στην Ερμιόνη ημερίδα στο πλαίσιο αυτών των επετειακών εκδηλώσεων. 



Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή: 





Ερμιόνη: 27/01/2020 Αρ. Πρωτ.: 71
ΠΡΟΣ: Κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη
ΚΟΙΝ.: Κύριο Δήμαρχο Ερμιονίδας 


Θέμα: Πρόταση οργάνωσης εκδήλωσης στην Ερμιόνη, στο πλαίσιο του επετειακού έτους «Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2020». 


Αξιότιμη κυρία Βαρδινογιάννη
Ως πρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης (ΙΛΜΕ) θα ήθελα θερμά να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση, που μου αποστείλατε, να παρευρεθώ στις εκδηλώσεις, που οργάνωσε η Επιτροπή υπό την Προεδρία σας, για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Παρέστην σε τρεις εκδηλώσεις (Κ.Π.Ι.Σ.Νιάρχος, Μουσείο Ακρόπολης, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και θα ήθελα να σας επαινέσω και συγχαρώ για το σχεδιασμό των εκδηλώσεων, την πρόσκληση των εξαιρετικών ομιλητών, την
επιλογή των ιδανικών χώρων για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και την άρτια διοργάνωσή τους.
Παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον τις εξαιρετικές ομιλίες των εκλεκτών ομιλητών. Μας δόθηκε έτσι η ευκαιρία να γίνουμε και εμείς κοινωνοί και μύστες όλων αυτών των γεγονότων και μηνυμάτων, τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από τις ομιλίες. Τα γεγονότα αυτά σηματοδότησαν την Ευρώπη από τότε μέχρι σήμερα και σε επίπεδο γεωπολιτικής και σε επίπεδο πολιτισμού και αξιών.
Εξ αφορμής του γεγονότος ότι και η Ερμιόνη, η ιδιαίτερη πατρίδα μας, συμμετείχε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας με τρία πλοία όπως αναφέρεται στο παρακάτω απόσπασμα του Ηροδότου « [8.43.1]… ἐστρατεύοντο δὲ οἵδε· ἐκ μὲν Πελοποννήσου Λακεδαιμόνιοι ἑκκαίδεκα νέας παρεχόμενοι, Κορίνθιοι δὲ τὸ αὐτὸ πλήρωμα παρεχόμενοι τὸ καὶ ἐπ᾽ Ἀρτεμισίῳ· Σικυώνιοι δὲ πεντεκαίδεκα παρείχοντο νέας, Ἐπιδαύριοι δὲ δέκα, Τροιζήνιοι δὲ πέντε, Ἑρμιονέες δὲ τρεῖς, …» θα ήθελα να σας προτείνω να διοργανωθεί και στην Ερμιόνη ημερίδα στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων του έτους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020».
Θεωρώ δεδομένη τη στήριξη του Δήμου Ερμιονίδας για την προτεινόμενη εκδήλωση, ο οποίος αγκαλιάζει ποιοτικές εκδηλώσεις.
Το ΙΛΜΕ με μεγάλη προθυμία και ευχαρίστηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ενδεχομένως και άλλοι πολιτιστικοί φορείς της περιοχής μας θα είχαν την ίδια επιθυμία και διάθεση. 

Με εκτίμηση
Τίνα Αντωνοπούλου
Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ