eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

'' ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΟΚΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ''



Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος της παράταξής μας, δημοσιεύουμε σήμερα τις θέσεις μας για έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα που αφορά στην κοινωνική πολιτική  του  Δήμου  Ερμιονίδας...
...

Είναι σε όλους μας γνωστά τα συμπτώματα της κρίσης που βιώνουμε σήμερα. Η οικονομική δραστηριότητα περιορίζεται, οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται, η επιχειρηματικότητα πλήττεται και η ανεργία αυξάνεται δραματικά. Επιπτώσεις οι οποίες «χτυπούν» πρωτίστως τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού.

Σήμερα φαίνεται περισσότερο από ποτέ η αξία της ύπαρξης ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, το οποίο μπορεί να ελαχιστοποιεί τις συνέπειες της  ύφεσης και να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.

Η αυτοδιοίκηση λοιπόν στο πλαίσιο αυτό μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, στοιχείο απαραίτητο για την τοπική ανάπτυξη, αφού σύμφωνα και με τον Ν.3852(Καλλικράτης) πολλές από τις αρμοδιότητες του τομέα κοινωνικής προστασίας έχουν μεταβιβαστεί στους Δήμους.

Κατευθυντήριο άξονα στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής αποτελεί για μας η δημιουργία αυτοτελούς Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών σύμφωνα με τον Οργανισμό  Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ερμιονίδας. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ερμιονίδας θα απευθύνεται σε όλους τους δημότες και κατοίκους που αισθάνονται την ανάγκη να αναζητήσουν στήριξη για την αντιμετώπιση μικρών ή μεγάλων προβλημάτων.

Η Κοινωνική Υπηρεσία στελεχώνεται από ειδικούς επιστήμονες ενώ συνεργάζεται και με άλλους αρμόδιους φορείς για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών που παρουσιάζονται, έχοντας ως προτεραιότητα το σχεδιασμό των πολιτικών κοινωνικής προστασίας.

Στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματός μας δεσμευόμαστε να πραγματοποιήσουμε :

1) Τη συνέχιση και επέκταση σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Το πρόγραμμα έχει σκοπό την παροχή συστηματικής φροντίδας και απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν εξυπηρετούνται πλήρως, διαβιούν μοναχικά ή είναι εγκαταλειμμένοι και δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους. Στόχος είναι να παραμείνουν μέσα στο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

2) Τη συνέχιση του προγράμματος «Δράση Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Στόχος της Δράσης είναι η αύξηση των δυνατοτήτων απασχόλησης και ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία, καθώς επίσης και συμμετοχή από μητέρες για παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας ώστε να εγγράψουν τα παιδιά τους στους Παιδικούς Σταθμούς.

3) Τη δικτύωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού και συνεχή διαβούλευση και συμμετοχή για τη διαμόρφωση των πολιτικών και προγραμμάτων που θα αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα τοπικά προβλήματα.

4) Παρέμβαση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για  χρηματοδότηση  εξ‘ολοκλήρου  του  προγράμματος  παροχής  ΔΩΡΕΑΝ  ιατρικών εξετάσεων των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων του Δήμου Ερμιονίδας.

5) Τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους με  οικονομικά κριτήρια.

6) Την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με την προώθηση προγραμμάτων ατομικής και οικογενειακής συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής βοήθειας. 

7) Τη διενέργεια  κοινωνικών ερευνών  για τη χορήγηση των επιδομάτων πρόνοιας, σε συνεργασία με το Γραφείο Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας.

8) Την αντιμετώπιση της ανεργίας με προώθηση προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού (π.χ.τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή και κάλυψη του προσωπικού από ντόπιους κατοίκους).

9) Τη μείωση των δημοτικών τελών για ανταποδοτικές υπηρεσίες σε τρίτεκνες & πολύτεκνες οικογένειες.

10) Την προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης με τη δημιουργία τοπικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων εθελοντών.

11) Την πραγματοποίηση ημερίδων στο πλαίσιο της προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σε σημαντικά θέματα Ιατρικής φύσεως και πρόληψης.

12) Την ίδρυση Δημοτικής Τράπεζας Αίματος που να καλύπτει τις ανάγκες σε αίμα των κατοίκων της περιοχής.

Εμείς στη  Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονίδας πιστεύουμε ότι οι παρεμβάσεις  μας θα αλλάξουν το τοπίο της κοινωνικής πολιτικής στο  Δήμο Ερμιονίδας  και θα αποτελέσουν το εφαλτήριο  στην προσπάθεια μας για ένα σύγχρονο Δήμο με κυρίαρχο το ζήτημα  της προστασίας των πολιτών σύμφωνα  με τις κοινωνικές ανάγκες.

ΤΑΣΟΣ   ΤΟΚΑΣ

Υποψήφιος Δήμαρχος

Του  Δήμου Ερμιονίδας