ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ:
'' ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑΙ Η ΟΧΙ;;; ''
Ρεπορτάζ για το eikonoskopio news: Μίλτος Ιωαννίδης
Το μείζον θέμα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΕΠ), που αφορά το έργο τουριστικής ανάπτυξης στην θέση Δέλπριζα του δήμου Ερμιονίδας (φορέας υλοποίησης η εταιρία Mind Compass Overseas LTD), απασχόλησε την χθεσινή λαϊκή συνέλευση που διοργάνωσαν οι κοινότητες Κρανιδίου και Κοιλάδας παρουσία του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κ. Γιώργου Τούσσα, του δημάρχου Ερμιονίδας κ. Καμιζή, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρ. Δήμαρχου Κρανιδίου κ. Σφυρή, του επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης κ. Σατραβέλλα και πολιτών.
Οι έντονες αντιπαραθέσεις, το κλίμα έντασης, και η ενεργή συμμετοχή των παραβρισκόμενων πολιτών ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής λαϊκής συνέλευσης. Το ύψος της επένδυσης (υπολογίζεται σε 300 εκ. Ευρώ), οι διαφαινόμενες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η γνωμοδότηση της υπηρεσίας, η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Τάσσου Χειβιδόπουλου στο περιφερειακό συμβούλιο, η απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου (21 Νοεμβρίου 2011), οι κίνδυνοι από την δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης, το πρόβλημα της εξεύρεσης νερού, η αξιοποίηση των πηγών του αναβάλλου και του φράγματος της Τζερτζελιάς, και η γενικότερη προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή μας, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν. Να τονισθεί ότι την συνέλευση συντόνιζε το προεδρείο που είχε ως μέλη την αντιδήμαρχο Ερμιονίδας κα. Γιώτα Σαμπάνη Μπάρδη, την πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Κρανιδίου κα. Δήμητρα Μονά και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κοιλάδας κ. Μανώλη Φασιλή.
Οι θέσεις, οι προτάσεις και οι έντονες λογομαχίες..
Γιώργος Τούσσας:
«Σε ότι με αφορά το σακάκι μου το έχω κρεμασμένο!»
Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Τούσσας, στην τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στην δραστηριότητα της εταιρίας "Mind Compass" και την επένδυση που σχεδιάζει στην περιοχή, υποστηρίζοντας: «Έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο χρηματιστηριακό κολοσσό την Dolphin που δραστηριοποιείται στο Λονδίνο, στην Αθήνα, στο Μιλάνο, στην Ρώμη, στο Παρίσι,» και στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε: «Αυτά τα καταθέτω στο προεδρείο για να τα έχει υπόψιν του. Το διακύβευμα της συζήτησης μας είναι το εξής: Με ποιους είμαστε; Με μια εταιρία που μέσα από αυτή την δραστηριότητά της, θέλει να αποκομίσει τα μέγιστα κέρδη, η με τους εργάτες και τους κατοίκους της περιοχής μας;»...........
Στη συνέχεια ο κ. Τούσσας, διάβασε απόσπασμα από την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Χειβιδόπουλου: «Στις παρούσες συνθήκες. βαρύνουσας σημασίας είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη που έχει μιας τέτοιας μορφής επένδυση, και ανασύρω την πρόσφατη δήλωση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη που αναφέρει ότι η Περιφέρεια της Πελοποννήσου μπορεί και πρέπει να επιβιώσει, ακόμα κι αν η Χώρα καταρρεύσει» με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τον αντιδήμαρχο Ερμιονίδας κ. Κούστα και από άλλους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής παράταξης. Ακόμη ο κ. Τούσσας υποστήριξε ότι υπάρχουν οι εναλλακτικές λύσεις του αναβάλλου και της Τζερτζελιάς για τη εξεύρεση νερού, ενώ αποκάλυψε ότι στις 20 Δεκεμβρίου το θέμα της Κοιλάδας και του νερού θα συζητηθεί στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δημήτρης Καμιζής: «Λέω ναι στην επένδυση αλλά με όρους»
Ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Καμιζής, υποστήριξε την αναγκαιότητα να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή άλλα με όρους: «όχι ανάπτυξη για όλα και με κάθε θυσία» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Θέλουμε να υπάρχει ισορροπημένη ανάπτυξη. Γι αυτό είπαμε ναι στις ήπιες μορφές τουριστικής αξιοποίησης και εκμετάλλευσης, μεταξύ των οποίων ήταν και το Γκολφ».
Παράλληλα ο κ. Καμιζής σχετικά με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων επισήμανε: «Δεν μπορούμε να κρίνουμε αυτή την μελέτη διότι δεν είμαστε οι επαΐοντες» ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της εξεύρεσης νερού: «Αν χρειαστεί νερό, αυτό θα πρέπει να βρεθεί με τρόπους τέτοιους, που δεν θα βλάπτει το περιβάλλον» κάνοντας λόγο για τις επιλογές «είτε να ποτίζουν με τα λύματα του βιολογικού», είτε να «μεταφέρουν νερό με πλοίο». Για το θέμα της αφαλάτωσης ο κ. Καμιζής ανέφερε ότι «Η αφαλάτωση μπορεί να έχει θέση μέσα σε ένα πλέγμα ενεργειών. Η θέση μας είναι ότι αν είναι γίνει η αφαλάτωση να γίνει στο Πορτοχέλι οπού υπάρχουν δεξαμενές χωρητικότητας 6 χιλιάδες κυβικών του παλιού βιολογικού»τονίζοντας τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να εξευρεθεί πόσιμο νερό, και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Εμείς λέμε ναι στην επένδυση. Αλλά πρέπει η εταιρία να βρει νερό-όπως πρέπει να βρει- χωρίς να βλάψει»
Δημήτρης Σφυρής:
«Είμαστε υπέρ μιας τουριστικής ανάπτυξης υπό έλεγχο »
«Είμαστε υπέρ μιας τουριστικής ανάπτυξης υπό έλεγχο »
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Ερμιονίδας κ. Σφυρής, τόνισε ότι «Κανείς δεν είναι εναντίον της επένδυσης» προσθέτοντας: «όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της ανάπτυξης με πυλώνα τον τουρισμό» υπο την διαχείρηση του Δήμου στο θέμα της αφαλάτωσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει ώστε να αξιοποιηθούν οι πηγές του αναβάλλου, καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το φράγμα της Τζερτζελιάς.
Ανέφερε οτι η πολιτεία μονίμως κοροιδεύει στο φράγμα της Τζερτζελιάς που όπως είπε<<εμείς αναρτήσαμε τις ιδιοκτησίες για τις απαλλοτριώσεις στο Δήμο αλλα η πολιτεία δεν το συνέχισε όπως συνηθίζει ....>> Διατύπωσε έντονα την ανησυχία του και τον προβληματισμό του οτι αυτά τα έργα ενδεχομένως και κατα πάσα πιθανότητα να μη γίνουν ποτέ και πρέπει να δοθεί άμεσα η λύση για την Ερμιονίδα..
Ο κ. Σφυρής, αναφερόμενος στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υποστήριξε ότι «εμείς σαν δήμος, αποκλείσαμε στο να γίνει μέσα στον κόλπο η αφαλάτωση» ενώ μίλησε και για την έγκριση της πρότασης της ΔΕΥΑΚ (απέστειλε το σχετικό αντίγραφο της απόφασης του δ.σ. στον τέως δήμο Ερμιόνης στις 27 Απριλίου του 2006) από το δημοτικό συμβούλιο της Ερμιόνης για την σύμπραξη του τέως δήμου Ερμιόνης με την ΔΕΥΑΚ για κοινή κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης (ΣΔΙΤ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σφυρής μετά το πέρας της ομιλίας του δέχθηκε διευκρινιστικές ερωτήσεις από την κα. Μονά, τον κ. Φασιλή και τον κ. Φλωρή και κλήθηκε να απαντήσει από ποίον πληρώθηκε η μελέτη για την αφαλάτωση που έγινε από την ΔΕΥΑΚ. Την στιγμή που ο κ. Σφυρής απαντούσε στις ερωτήσεις που του είχαν τεθεί (όσο ήταν αυτό εφικτό μια και τον διέκοπταν συνέχεια τόσο από το προεδρείο όσο και αιρετοί της δημοτικής αρχής), επανήλθε στην αίθουσα ο δήμαρχος κ. Καμιζής (που απείχε επιδεκτικά από την αρχική ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης), για να αποχωρήσει πάλι μετά από λίγο αφού σηκώθηκε από την θέση του και απηύθηνε σε έντονο ύφος ερωτήσεις στον κ. Σφυρή. Μάλιστα εκείνη την ώρα στην αίθουσα επικράτησε... πανδαιμόνιο με τους πολίτες να φωνάζουν: «Επιτέλους! Σεβαστείτε μας»!
Στην συνέλευση τοποθετήθηκε επίσης και εκπρόσωπος του τεχνικού επιμελητηρίου εκφράζοντας την αντίθεση του για τη μονάδα αφαλάτωσης, ενώ διερωτήθηκε για το πώς θα συντηρηθούν τα γήπεδα του γκολφ και παράλληλα επισήμανε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι αγροτικές καλλιέργειες από το υφάλμυρο -αρδευτικό- νερό.
Συμπεράσματα ενόψει και της συζήτησης για τις «ειδικές οικονομικές ζώνες» στην περιφέρεια.
Αυτό που προέκυψε από την χθεσινή λαϊκή συνέλευση είναι η ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει μια ενδεχόμενη αφαλάτωση στην Κοιλάδα. Μάλιστα ο κ. Σατραβέλας δήλωσε ότι θα προσφύγει για την ακύρωση της απόφασης του Περιφερειακού συμβουλίου, όντας κάθετα αντίθετος με την δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης.
Ωστόσο είναι δεδομένο ότι ουδείς μπορεί να «κλείσει τα μάτια» σε μια τέτοια επένδυση(λέγεται ότι είναι τις τάξης των 300 εκ. Ευρώ) η οποία αφενός μεν θα λειτουργήσει ως τουριστικός πόλος έλξης, αφετέρου δε θα δημιουργήσει και κάποιες θέσεις εργασίας (οι οποίες όμως σε ποιους θα δοθούν;).
Όμως για να λειτουργήσει μια τέτοια ξενοδοχειακή μονάδα, (όπως πρέπει να λειτουργήσει), είναι απαραίτητη η εξεύρεση νερού.
Γνωρίζουν όμως-αυτοί που πρέπει να γνωρίζουν- ότι η Αργολίδα είναι από τις πρώτες υποψήφιες περιοχές της Ελλάδας, που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ερημοποίησης; Γνωρίζουν όμως-αυτοί που πρέπει να γνωρίζουν- ότι η Ερμιονίδα είναι Λείψυδρη;
Και το κυριότερο: Πόσα χρόνια ακούμε ότι θα αξιοποιηθούν οι πηγές του Αναβάλλου; Γιατί οι αρμόδιοι (που σε αυτή την περίπτωση δεν είναι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης) τόσα χρόνια κωφεύουν; Δυστυχώς-όπως υποστήριξε και ο κ. Σφυρής- ο Ανάβαλος για ακόμα μια φορά έγινε αναβαλλόμενος και είμαστε ΟΛΟΙ αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε ένα άλυτο πρόβλημα με ανέφικτα ημίμετρα ( π.χ. μεταφορά νερού με πλοίο όπως είπε ο κύριος Καμιζής ). Ευχή όλων είναι να μη συμβεί το ίδιο και με το-ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΡΓΟ- του φράγματος της Τζερτζελιάς.
Από κει και πέρα, ο κ. Καμιζής, ο κ. Σφυρής, ο κ. Σατραβέλας, είναι προ των ευθυνών τους. Είμαστε βέβαιοι ότι θέλουν το καλό της περιοχής. Είμαστε βέβαιοι ότι θέλουν οι δημότες τους να έχουν δουλειά-μέσα από τέτοιες επενδύσεις-. Είμαστε βέβαιοι ότι θέτουν το συμφέρον της Ερμιονίδας, πέρα και πάνω από τις όποιες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις τους.
Γι αυτό ας πράξουν τα δέοντα για το συμφέρον της Ερμιονίδας και των δημοτών της. Και θα έχουν την κοινωνία σύμμαχο τους. Διαφορετικά το μέλλον θα είναι ζοφερό. Για όλους μας.Το μέλος του eikonoskopio news Μίλτος Ιωαννίδης...