eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

«Έτος Λαϊκού πολιτισμού 2011» Εκδήλωση για τον λαϊκό πολιτισμό διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου (13/08) το Ι.Λ.Μ.Ε.

«Μνήμες από το παρελθόν με το βλέμμα στο μέλλον..» 
Τα παιδιά κέρδισαν τις εντυπώσεις!

Ρεπορτάζ για το eikonoskopio: Μίλτος Ιωαννίδης
Το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι στην Ερμιόνη-και την Ερμιονίδα- συνεχίστηκε με μια ακόμη εκδήλωση που οργάνωσε το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης με ομιλήτρια την Ερμιονίτισσα φιλόλογο κα. Μυρσίνη Σαμαρά. Το θέμα της εκδήλωσης, αφορούσε τον λαϊκό μας πολιτισμό, και ο κόσμος που κατέκλυσε την αυλή του μουσείου αλλά και η νεολαία που προσήλθε τιμώντας με την παρουσία της τους διοργανωτές της, δεν δυσκολεύτηκε να συμπεράνει ότι ο λαϊκός μας πολιτισμός είναι «μόνιμος συγκάτοικος μας» και όχι «Ξαφνικός επισκέπτης». Άλλωστε «όποιος ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον»  γι αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη τα ήθη και τα έθιμα μας, να περνάνε από γενιά σε γενιά. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ας φέρουμε στο νου μας τους στίχους του Κωστή Παλαμά:  «Παιδί μου, το περβόλι μου που θα κληρονομήσεις, όπως το βρεις κι όπως το δεις, να μην το παρατήσεις.. »κι ας πράξουμε ανάλογα!





Η εκδήλωση
Η εκδήλωση άρχισε με την πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε.  κα. Ήρα Φραγκούλη-Βελλέ να αναφέρεται στην σημασία του λαϊκού μας πολιτισμού, και να παρουσιάζει τα θέματα της εκδήλωσης και τους συντελεστές της, ενώ απευθυνόμενη από μικροφώνου στην κα. Μυρσίνη Σαμαρά είπε χαρακτηριστικά: «Πάρα πολλοί συμπατριώτες σου Μυρσίνη, με πολύ χαρά άκουσαν ότι θα είσαι ομιλήτρια και ήρθαν να σε δουν μετά από πολλά χρόνια».
Την πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε. διαδέχτηκε στο βήμα, η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κα, Μυρσίνη Σαμαρά η οποία τόνισε ότι «Με την αποψινή βραδιά, τιμούμε όλους αυτούς που δημιούργησαν και μετέδωσαν τον λαϊκό πολιτισμό στον τόπο μας» και εξήρε την σημασία του πολιτισμού, υποστηρίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν τα τοπικά μας έθιμα (π.χ. Γιάλα-Γιάλα, )
Στη συνέχεια εστίασε την ομιλία της σε τρία σημεία:

1) «Ο λαϊκός πολιτισμός στο παρόν και στο μέλλον», 2) «Η σχέση Άνθρωπος-δημιουργός και λαϊκός πολιτισμός δημιουργημάτων», 3) «Η θέση της Ερμιόνης». Στο τέλος της ομιλίας της, η κα. Σαμαρά, αναφέρθηκε στον «Στόχο που διαπίστωσα ότι έχουν αρκετοί Ερμιονίτες. Στην ανάδειξη και διάσωση, της τοπικής παράδοσης» και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η ταυτότητα μας, μέσα στον πολύ-πολιτισμικό νέο κόσμο. Είναι η προσωπική μας πατρίδα, και η διαρκής σχέση μας μαζί της. » είπε καταχειροκροτούμενη από τον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί, η συγκίνηση που προκάλεσε στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση πολίτες, η προβολή φωτογραφιών από την «Ζωή στην Ερμιόνη» κατά τη χρονική περίοδο 1900-1960  από το αρχείο που έχει δημιουργήσει η «Πρωτοβουλία ενεργών πολιτών Ερμιόνης». Καθ όλη την διάρκεια της προβολής (με μουσική υπόκρουση την «μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων» του Μάνου Χατζιδάκι), ακούγονταν νοσταλγικά επιφωνήματα, τόσο για την Ερμιόνη μιας άλλης εποχής, όσο και για όσες και όσους δεν βρίσκονται σήμερα κοντά μας. 

Τα παιδιά κέρδισαν τις εντυπώσεις!
Η ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς, ήταν δίχως άλλο, το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασαν οι μαθητές με τίτλο: «Το όνομα», με τα κείμενα αλλά και την διδασκαλία να είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Τίνας Αντωνοπούλου και της Μυρσίνης Σαμαρά. 

Τόσο οι αφηγήτριες, όσοι και οι...επίδοξοι ηθοποιοί (Άννα Δράκου, Ευαγγελία Μπουρίκα, Νίκος Λάμπρης, Ευαγγελία Τσέλλου, Ζωή Δράκου, Νεκταρία Κρητσωτάκη (από το Γυμνάσιο Ερμιόνης) και Μαρία και Θεοδώρα Αμπελά (από το Δημοτικό Σχολείο Ερμιόνης), μας μετέφεραν στην Ερμιόνη του 1950. Και το πώς θα αντιμετωπιζόταν (στην Πατριαρχική.)κοινωνία- οικογένεια το θέμα της ονομασίας του τρίτου παιδιού μιας Ερμιονίτικης οικογένειας. (Φυσικά επικράτησε η άποψη του Πατέρα). Μάλιστα έγινε και αναλογία στο σήμερα. Όπου και διαπιστώθηκαν οι μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στην ιεραρχική δομή της οικογένειας. Στα παιδιά που συμμετείχαν στο δρώμενο, δόθηκε αναμνηστικό δώρο φιλοτεχνημένο από την κα. Σοφία Μέλλου-Τσαμαδού. Να τονιστεί, η πολύ καλή ομιλία της φιλολόγου Τίνας Αντωνοπούλου, που κέρδισε το χειροκρότημα με τον τρόπο αφήγησής της και την εξαιρετική ομιλία της. 

Στο τέλος της βραδιάς, η μουσική δεν έλλειψε, μια και ο γνωστός ακκορντεονίστας και κανταδόρος Σταμάτης Βλαχοδημήτρης, έπαιξε παλιές και αγαπημένες μελωδίες. Αναμφίβολα το ιδανικό φινάλε με την Πανσέληνο να κάνει τη νύχτα ξεχωριστή!



Κέρδισε τα εύσημα ο Γιάννης Δημαράκης.

Ο Γιάννης Δημαράκης, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ήταν φανερό ότι διακατεχόταν από άγχος. 
Ήθελε όλα να γίνουν όπως πρέπει, προκειμένου να κερδίσουν σε γνώσεις και εμπειρίες οι πολίτες που θα παρευρίσκονταν χθές βράδυ στην αυλή του Ι.Λ.Μ.Ε. Και τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο και ίσως το αποτέλεσμα να ήταν υπεράνω προσδοκιών. 
Τέλος ο κ.Δημαράκης, πρότεινε σε όσους πολίτες έχουν παλιές φωτογραφίες, να ''τις δανείσουν στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης ώστε να εμπλουτιστεί το αρχείο που έχει δημιουργηθεί''


Ο Γιάννης Δημαράκης με την Μυρσίνη Σαμαρά