eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

EIKONOSKOPIO NEWS: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κοιλάδας Νίκος Ελένης στο ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ:
''Η τουριστική περιοχή μας, αφενός μεν θα εκτοξευτεί και αφετέρου δε, το brandname της Κοιλάδας αλλά και της Ερμιονίδας, θα γίνουν πανίσχυρα σε Διεθνές επίπεδο.''
 


Ανέλαβε τα καθήκοντα του, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο νέος πρόεδρος της Κοινότητας Κοιλάδας κ. Νίκος Ελένης, σε συνέντευξη του στο "Εικονοσκόπιο", αναφέρεται στις προοπτικές αλλά και στα προβλήματα της Κοιλάδας.

Διαβάστε για το πως τοποθετείται για μια σειρά από μείζονος σημασίας θέματα όπως το Σπήλαιο Φράγχθι, για την επένδυση, (των άνω των 400 εκ. Ευρώ) του Kilada Hils, το πεζοπορικό μονοπάτι καθώς και για τις προτάσεις του για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της Κοιλάδας..


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΙΛΤΟ ΙΩΑΝΝΙΔΗ.

Ερ. Αναλάβατε τα καθήκοντα σας πριν από τρείς μήνες, έπειτα από την παραίτηση του πρώην προέδρου κ. Σταύρου Μπασακιώτη.

Σε ποιες πρωτοβουλίες έχετε προβεί από την αρχή της άσκησης των καθηκόντων σας;

Απ. Κύριο μέλημα ενός Κοινοτικού Συμβουλίου, είναι να αναδεικνύει και να λύνει τα προβλήματα και ειδικά αυτά που άπτονται της καθημερινότητας των κατοίκων.

Όμως όπως γνωρίζετε, οι αρμοδιότητες μας, (βάση του του "Καλλικράτη" ), είναι περιορισμένες. 

Άρα και οι όποιες πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει ένα Τοπικό Συμβούλιο, είναι κατά κάποιο τρόπο, με την σειρά τους περιορισμένες. 

Μην ξεχνάτε ότι καμία Κοινότητα μέχρι τώρα, δεν έχει δικό της προϋπολογισμό.

Είναι γεγονός όμως, ότι πασχίζουμε να προτείνουμε λύσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα της Κοιλάδας.

Είναι γεγονός όμως, ότι πασχίζουμε για να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα.

Το Τοπικό μας Συμβούλιο, βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τους εθελοντές και τους συλλόγους μας, (Πολιτιστικός Σύλλογος Φράγχθι και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων).

Καταφέρνουμε δηλαδή να κρατάμε το χωριό μας πάντα καθαρό, τις παραλίες μας καθαρές και σε γενικότερο επίπεδο, το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, είναι ότι προσπαθούμε αγόγγυστα ώστε η εικόνα της περιοχής μας να συνάδει με το τουριστικό μας προφίλ.

Βέβαια θα ήθελα να επισημάνω, ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Κοιλάδας είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες και για να πάρουν "σάρκα και οστά" πρέπει να αντιμετωπίσουμε - - και με την βοήθεια και του Δήμου Ερμιονίδας - - κάποια προβλήματα άμεσα.

Η επίλυση τους, είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την Κοιλάδα...

Ερ. Ποια αξιολογείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την επίλυση τους; 

Απ. Πρώτα, θα αναφερθώ στο θέμα του Λιμανιού... 

Έχουμε αποστείλει σχετικά έγγραφα στο Λιμενικό Ταμείο, τόσο για τις φθορές που έχουμε καταγράψει στο λιμάνι όσο και για τις προτάσεις μας όσον αφορά την περαιτέρω αξιοποίηση του.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, θα καταθέσουμε πρόταση και μελέτη που θα αφορά την δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου, για την προστασία των μικρών αλιευτικών μας σκαφών.

Όπως γνωρίζετε, λόγω των καιρικών φαινομένων, τα σκάφη μας, αντιμετωπίζουν τακτικά προβλήματα.

Επιπλέον, ο δρόμος του λιμανιού, είναι σε κακή κατάσταση και επιβάλλεται η βελτίωση του.

Πρόθεση μας είναι, (ήδη υπάρχει σχετική συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο), για πεζοδρομήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν την ασφαλή λειτουργία των καταστημάτων μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η επισκεψιμότητα αυξάνεται.

Επίσης, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες ψαράδες του χωριού μας και τους αλιευτικούς μας συλλόγους, κάνουμε ενέργειες για να τακτοποιήσουμε ορισμένα εκκρεμή θέματα που δημιουργούνται από την εναπόθεση των εργαλείων τους στους χώρους του λιμανιού.

Έχουμε κάνει αίτημα διαμαρτυρίας στο Λιμεναρχείο Ναυπλίου και στο Λιμενικό ταμείο, για την απομάκρυνση των παροπλισμένων σκαφών στο λιμάνι μας ώστε να μην επαναληφθεί το πρόσφατο φαινόμενο της βύθισης κάποιου σκάφους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο της Κοιλάδας, είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι του χωριού μας, το οποίο στο παρελθόν, εκτός από μαθητές, έχει φιλοξενήσει και συλλόγους μας, (όπως ο μορφωτικός Σύλλογος Κοιλάδας, και ο Α. Ο. Κορωνίδας).

Θα πρέπει επιτέλους, να επαναλειτουργήσει.

Βασική προϋπόθεση για την επαναλειτουργία του, είναι η επανεκκίνηση των εργασιών, οι οποίες, όπως μας έχουν υποσχεθεί οι Αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Ερμιονίδας , θα ξεκινήσουν εντός Φεβρουαρίου.

Η λειτουργία του παλιού Δημοτικού Σχολείου Κοιλάδας, είναι άμεση προτεραιότητα μου,σε συνεργασία πάντα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φράγχθι.

Στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, θα δημιουργηθεί και το Μουσείο το οποίο θα φιλοξενήσει εκθέματα από την πλούσια ιστορία μας.

Τέλος, επιθυμώ να αναφερθώ και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε, για την βελτίωση της οδοποιίας, του φωτισμού και της σηματοδότησης.

Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας...

Ερ. Αναφερθήκατε στην πλούσια ιστορία που πράγματι υπάρχει τόσο στην Κοιλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Σημαντικό μέρος στην πλούσια ιστορία μας, διαδραματίζει και το Σπήλαιο Φράγχθι...

Οι σημαντικές ανακαλύψεις που ήρθαν στο "φως", έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον...

Ποια είναι η δική σας θέση όσον αφορά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του;

Απ. Όπως σωστά αναφέρατε στην ερώτηση σας, οι ανακαλύψεις των αρχαιολόγων, έστρεψαν το ενδιαφέρον του πλανήτη στα άκρως σημαντικά και σπουδαία ευρήματα.

Η Κοινότητα Κοιλάδας, από την πρώτη στιγμή, έδειξε το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την καλύτερη δυνατή ανάδειξη του, λόγω του ότι, η διαχείριση του Σπηλαίου και τα τοπογραφικά του όρια, άνηκαν στη Κοινότητα μας. 

Με Κοινοτικές αποφάσεις, φροντίσαμε για τον φωτισμό του, εντάξαμε τις εργασίες του σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έως ότου το 2014, η διαχείριση του Σπηλαίου Φράγχθι, πέρασε στην αρμοδιότητα του Δήμου Ερμιονίδας, ενώ θυμίζω, ότι βρισκόμαστε σε αναμονή για την ανάδειξη του σαν μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Εμείς από την πλευρά μας, εκτός από το μουσείο που προαναφέραμε, θέλουμε να οδηγήσουμε και τον επισκέπτη μας, στο Σπήλαιο Φράγχθι με ασφαλή τρόπο.

Είμαστε σε διαδικασία εύρεσης κάποιου πλωτού μέσου, για τον σκοπό αυτό.

Ακόμη, όπως γνωρίζετε, θέλουμε να αναδείξουμε και να βελτιώσουμε το παλιό μονοπάτι ούτως ώστε να αποτελεί και αυτό μια ομαλή πρόσβαση προς το Σπήλαιο Φράγχθι.

Είναι χρήσιμο να αναφέρω, ότι με το μονοπάτι αυτό, θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη διαδρομή, η οποία θα οδηγεί στο Λαμπαγιαννά και κατ'επέκταση θα ενώνει με μια πολύ όμορφη πεζοπορική διαδρομή, την Κοινότητα Κοιλάδας με την Κοινότητα των Φούρνων.

Από το Σπήλαιο Φράγχθι είναι κρίσιμο να αποκομίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη...

Ερ. Όπως είναι γνωστό, στην Κοιλάδα, γίνεται μια επένδυση άνω των 400 εκ. Ευρώ.

Αναφέρομαι φυσικά στο Kilada Hils.

Ποια είναι η συνολική σας τοποθέτηση όσον αφορά το έργο αυτό;

Απ. Το έργο αυτό, είναι αν όχι το μεγαλύτερο, ένα από τα μεγαλύτερα πανελλαδικά.

Λόγω του ότι το έργο αυτό, γίνεται στην Κοιλάδα, θεωρώ ότι αποτελεί μια πολύ καλή διαφήμιση για τον τόπο μας.

Αναμφίβολα οι θέσεις εργασίας που αναμένεται να προκύψουν είναι σημαντικές ειδικά για τις εποχές που διανύουμε.

 Η τουριστική περιοχή μας, αφενός μεν θα εκτοξευτεί και αφετέρου δε, το brandname της Κοιλάδας αλλά και της Ερμιονίδας, θα γίνουν πανίσχυρα σε Διεθνές επίπεδο.

Ευελπιστώ, ότι από την μεγάλη αυτή επένδυση, θα προκύψουν τεράστια οφέλη και θα λυθούν προβλήματα του παρελθόντος με κυριότερο το νερό που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όλης της Ερμιονίδας.

Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να έρθουμε σε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με όλους τους επενδυτές, που θέλουν να επενδύσουν, να αξιοποιήσουν αλλά και να αναδείξουν την περιοχή μας..

Ερ. Η δημιουργία του πεζοπορικού μονοπατιού, είχε θετική απήχηση στους συμπατριώτες σας. Τα Social Media, κατακλύστηκαν από φωτογραφίες και video, που - - δίχως υπερβολή-- έγιναν viral...

Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Απ. Πράγματι τα σχόλια του κόσμου για το πεζοπορικό μονοπάτι είναι άκρως θετικά.

Σε μια Κοινοτική έκταση 700 στρεμμάτων, οι κάτοικοι του χωριού μας, αλλά και οι επισκέπτες μας, έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν και να απολαύσουν μια διαδρομή η οποία θα τους μείνει αξέχαστη.

Εγω από την πλευρά μου, θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια  ώστε αυτό το κομμάτι της περιουσίας της Κοιλάδας μας, να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ερ. Κύριε πρόεδρε, ζούμε σε δύσκολες εποχές λόγω της παγκόσμιας πανδημίας.

Αν είχατε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε με κάθε κάτοικο της Κοιλάδας ξεχωριστά ποιο μήνυμα θα επιθυμούσατε να τους μεταφέρετε;

Απ. Το μήνυμα της αλληλεγγύης... 

Είμαστε τυχεροί, γιατί τόσο η Κοινότητα μας , όσο και οι εθελοντές μας, οι Σύλλογοι μας, το φιλόπτωχο ταμείο μας, η Εκκλησία μας, η μεγάλη ευεργέτιδα της Κοιλάδας κυρία Λίτα Λιβανού καθώς και οι ανώνυμοι χορηγοί μας, με ομοψυχία στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη.

Είμαι σίγουρος ότι η Επιστημονική Κοινότητα και οι ήρωες των καιρών μας, οι Γιατροί και οι Νοσηλευτές, θα αντιμετωπίσουν νικηφόρα την πανδημία.

Με συμπαραστάτες φυσικά όλους εμάς.

Τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και σύντομα θα βγούμε νικητές από αυτή την περιπέτεια.