eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

"Θαυμασμός και χειροκροτήματα για τη Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας"!



* Συγκίνηση για την κληρονομιά και τον πολιτισμό μας που περνά από γενιά σε γενιά!
O χοροδιδάσκαλος της Χορευτικής Ομάδας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Κοντοκάλης
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ:EIKONOSKOPIO NEWS - SPORT ERMIONIDA
Ρεπορτάζ-φωτορεπορτάζ:Μίλτος Ιωαννίδης& Κοσμάς Γεωργίου





  "Ας αρχίσουν οι χοροί...Οι χοροί των ΕΛΛΗΝΩΝ"!
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη...



Η αγάπη, το πάθος, το μεράκι και η θέληση, τα...απαραίτητα "συστατικά" για την επιτυχία.

Αγάπη για τον χορό, πάθος για να υπάρχει αυτή η χορευτική ομάδα που τιμά τον τόπο μας, μεράκι για να διδαχθούν και να παραλάβουν τη "σκυτάλη" της συνέχειας τα νέα παιδιά του τόπου μας και θέληση για την τήρηση των παραδόσεων του λαού μας και της κληρονομιάς μας.




Μικροί και μεγάλοι χορευτές στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας χορού, για περισσότερες από δυο ώρες, καθήλωσαν τον κόσμο που γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων του Γ.Ε.Λ. Κρανιδίου το βράδυ της Κυριακής 29 Απριλίου.

Ο χορός, που για εμάς τους Έλληνες δεν χρειάζεται καμιά παγκόσμια ημέρα για να τον τιμούμε και να τον γιορτάζουμε μιας και είναι...αιώνες τώρα διαποτισμένος στο DNA μας, είχε την τιμητική του!

Δημοτικά και νησιώτικα τραγούδια, χορευτικά έθιμα, περίτεχνες φιγούρες, τα νέα παιδιά στο...προσκήνιο και η (χορευτική) σκηνή θύμιζε κάτι από Ελλάδα!




Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ένα έθιμο που τηρείται στην Κάρπαθο και τα μέλη του χορευτικού το αναπαράστησαν δίνοντας έναν ξεχωριστό "νησιώτικο χρώμα" στην εκδήλωση!

 Πρόκειται για το έθιμο Οι "Γλεντιστάδες της  Καρπάθου"με το τραγούδι "Κούπα η μονομπασιά".




Τα μέλη του χορευτικού, πέρασαν ανάμεσα από τον κόσμο, τραγουδούσαν, κρατούσαν κανάτες με κρασί και καλούσαν τον καθένα με τ΄όνομα του για να τον κεράσουν!

Σύμφωνα με το έθιμο, η κούπα με το κρασί πρέπει να υψωθεί στα ουράνια και να κατέβει στην καταχθόνια γη.

Στη συνέχεια εκείνος που δέχεται το κέρασμα πρέπει να πιει το κρασί...μονορούφι, να φιλήσει τον πάτο της κούπας και να δώσει την κούπα σε όποιον ακούσει να λέγεται το όνομα του από τους "γλεντιστάδες".

Η Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας, υπό την καθοδήγηση του άξιου χοροδιδασκάλου της κ. Δημήτρη Κοντοκάλη, όχι μόνο επιβεβαίωσε την καλή δουλειά που γίνεται--προϊόν δουλειάς και πολύωρων προβών--αλλά κάνει τους λάτρεις τους χορού του τόπου μας αισιόδοξους για τη συνέχεια.

Άλλωστε πως να μη συμβεί αυτό όταν αφενός μεν το κοινό, (που χρόνια τώρα στηρίζει και τιμά  με την παρουσία του τις προσπάθειες των μελών της Χορευτικής Ομάδας), διαπιστώνει ιδίοις όμμασι ότι κάθε νέα εκδήλωση του χορευτικού είναι καλύτερη από την προηγούμενη και αφετέρου δε παρακολουθεί και θαυμάζει παιδιά που κάποτε ήταν μαθητές του κ. Κοντοκάλη να χορεύουν μαζί στην ίδια σκηνή!




Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε, ότι όπως μας είπαν μέλη της Χορευτικής Ομάδας του Δήμου Ερμιονίδας, "μετά από τόσα χρόνια είμαστε φίλοι. Μια παρέα. Αυτό ο κόσμος το έχει καταλάβει γι΄αυτό και μας στηρίζει με την παρουσία του σε κάθε εκδήλωση..."

Εμείς από την πλευρά μας, η κάθε μια και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, οφείλουμε να συγχαρούμε τα μέλη του χορευτικού. 

Γιατί μπορεί να μοιάζει εύκολο--ίσως και αυτονόητο-- να υπάρχουν άνθρωποι που μοχθούν προκειμένου να γίνονται δρώμενα που διατηρούν ζωντανή την παράδοση αλλά πιστέψτε μας δεν είναι.

Απαιτείται διαρκής αγώνας,  κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλώ μάλλον δε στους "περίεργους καιρούς που ζούμε,

Χρειάζονται θυσίες και αντοχές δεδομένου ότι ο δρόμος για να διατηρηθεί  και να διαδοθεί ο πολιτισμός μας είναι ανηφορικός.




Ευχόμαστε στον χοροδιδάσκαλο κ. Δημήτρη Κοντοκάλη και στα μέλη της Χορευτικής Ομάδας του Δήμου Ερμιονίδας, να έχουν "γερά γόνατα"  για να χορεύουν στα βήματα των προγόνων μας και με τις αξίες που τους διακρίνουν να συνεχίσουν να είναι αυτή η όμορφη παρέα που όλοι μας θαυμάζουμε.

Και επειδή λένε ότι "οι παρέες γράφουν ιστορία" είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν τη δική τους ξεχωριστή και μοναδική συμβολή στο να μη χαθεί η "ταυτότητα μας".

Πάνω της άλλωστε είναι χαραγμένη η ΕΛΛΑΔΑ....





ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ:



SPORT ERMIONIDA & EIKONOSKOPIO