eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Έγκυρη φωνή από την Ερμιονίδα, μας εκπροσωπεί στα Περιφερειακά Συμβούλια!

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Τάσου Τζανή στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα των Αναπτυξιακών Εταιριών.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του στο Εικονοσκόπιο:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
το 2000, ιδρύσαμε την αναπτυξιακή εταιρία Νομού Αργολίδας, (ΑΝ.ΝΑΡ ΑΕ), της οποίας και ορίστηκα Διευθύνων Σύμβουλος, (με την ιδιότητα του τότε Νομαρχιακού Συμβούλου Αργολίδας).
Σκοπός της, όπως και όλων των απανταχού Αναπτυξιακών, ήταν και είναι η μελέτη, ο συντονισμός, η προώθηση και η τεχνική στήριξη όλων των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που προέρχονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Η αναγκαιότητα τους ήταν προφανής και λόγω κυρίως  της ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς.
Στο μεγάλο θέμα της Περιφερειακής και Τοπικής ανάπτυξης, οι εμπλεκόμενοι φορείς που καλούν να σχεδιάσουν, να διαχειριστούν και να υλοποιήσουν, είναι πολλοί, με αρμοδιότητες που πολλές φορές αλληλοσυγκρούονται μεταξύ τους και με -όχι και τόσο- ευκρινή όρια δικαιοδοσίας και παρέμβασης για το κάθε ένα.
Το πελατειακό καθεστώς στις σχέσεις Περιφερειαρχών και Δημάρχων αλλά και Υπουργών, για την ένταξη σε προγράμματα και για την απορρόφηση κονδυλίων, είναι προ πολλού παρελθόν και έχει παραχωρήσει τη θέση του στην ποιοτική και έγκαιρη μελέτη.
Οι αναπτυξιακές εταιρίες είναι ευέλικτοι μηχανισμοί, που ξεπερνώντας την δυσκαμψία του Δημοσίου τομέα και την αμιγή κερδοσκοπική δράση του ιδιωτικού τομέα, συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια κυρίως των τοπικών κοινωνιών.
Οι τομείς που δραστηριοποιούνται καταλαμβάνουν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες.
Κύριες δραστηριότητες και δράσεις είναι η επεξεργασμένη και έγκυρη πληροφόρηση, ειδικά όσον αφορά την επιλεξιμότητα ή όχι έργων, οι προμελέτες και μελέτες, η διαχείριση προγραμμάτων, η τεχνική υποστήριξη, η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης κ.α.
Όλες οι αναπτυξιακές εταιρίες είναι πολυμετοχικά σχήματα, με κυρίως μετόχους Δημόσιους φορείς, (Περιφέρειες, Δήμοι, κ.α.), είναι ανώνυμες εταιρίες που υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 2190/20 και έχουν ως ανώτερο όργανό τους την Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Για λόγους ακόμα μεγαλύτερης διαφάνειας, η συμβασιακή τους πολιτική, υπάγεται στο Ν. 2738/99.
Δεν είναι εφεύρημα Ελληνικό, αλλά είναι θεσμός Ευρωπαϊκός, εξ΄άλλου εδώ και κάποια χρόνια έχει ιδρυθεί η EURADA, (Ευρωπαϊκή Ένωση Αναπτυξιακών Εταιριών), καθώς βέβαια και η HELADA, (Ελληνική Ένωση Αναπτυξιακών Εταιριών).
Κυρίες και κύριοι,
Είμαστε το ανώτατο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας Πελ/σου και οφείλουμε να συζητάμε και να κρίνουμε πολιτικά τα πράγματα.
Έτσι λοιπόν, σας προσκαλώ και σας παρακαλώ να απαντήσετε πολιτικά στα ανωτέρω και να ακούσω έστω και ένα πολιτικό επιχείρημα εναντίων του θεσμού των αναπτυξιακών εταιριών στην δευτερολογία σας.
Θα έχει πράγματι πολύ ενδιαφέρον να ακουστεί κάτι τέτοιο, από προοδευτικές φωνές.
Αν τέλος, η πρωτοβουλία σας έχει άλλη λογική, και υπονοείτε κάτι σχετικό με ζητήματα κακοδιαχείρισης στην "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ", είτε αυτή αφορά πολιτικούς διοικούντες, είτε διοικητικό προσωπικό, έχοντας βέβαια υπ΄όψιν σας στοιχεία, αποδείξεις ή ακόμα και ενδείξεις, οφείλετε να προσφύγετε νομίμως και αρμοδίως στον Εισαγγελέα, ειδάλλως πολύ φοβούμαι ότι διολισθαίνετε προς τη συκοφαντία.
Ας έχουμε όλοι κατά νου, ότι η ανευθυνότητα, η άγνοια και η μικροκομματική σκοπιμότητα, όταν προκαλούν την ΑΠΑΞΙΩΣΗ Δημοκρατικών και προοδευτικών θεσμών, όπως έγινε πριν λίγα χρόνια και με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις τους, με αποτέλεσμα σχεδόν να διαλυθούν, δυστυχώς προκαλούν και επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα στην κοινωνία μας.