eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

''Αυτόβουλοι Πολίτες : Δημοτικά Σφαγεία ''

Δημοτικά Σφαγεία

Οι Αυτόβουλοι Πολίτες
Το 2003 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των σφαγείων του Δήμου Κρανιδίου ύστερα από αίτημα των κτηνοτρόφων των Διδύμων και δημιουργήθηκε η Δ.Ε.ΣΦΑ.Κ (Δημοτική Επιχείρηση Σφαγείων Κρανιδίου).

Και ερωτάμε:

Έγινε οικονομικοτεχνική μελέτη για τη βιωσιμότητα της ΔΕΣΦΑΚ;

Ο Δήμος μελέτησε το οικονομικό κόστος λειτουργίας της επιχείρησης και το γεγονός εάν θα μπορούσε ο Δήμος να αντεπεξέλθει οικονομικά στις αναληψόμενες υποχρεώσεις του;

Η δική μας επαρχία θα μπορούσε να διασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό σφαγίων που απαιτείται για την βιώσιμη λειτουργία της ΔΕΣΦΑΚ ή θα έπρεπε να προσελκύσει σφάγια και από άλλες περιοχές του νομού μας;

Προφανώς δεν έγιναν τα παραπάνω διότι όπως διαβάζουμε ο Δήμος Κρανιδίου επιχορήγησε τη ΔΕΣΦΑΚ με 60.000 ευρώ για το χρονικό διάστημα από το 2003 έως το 2006.

Εκτός των παραπάνω τα σφαγεία λειτουργούσαν όχι με κανονική άδεια αλλά με τρίμηνες άδειες προσωρινώς χορηγούμενες από τη Νομαρχία. Και αυτό διότι τα σφαγεία δεν πληρούσαν, από κατασκευής τους, τους όρους λειτουργίας, που επιβάλλει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία κυρίως σε θέματα υγιεινής, αφού τα υποπροϊόντα της σφαγής θάβονταν στην ανεξέλεγκτη χωματερή των Διδύμων. Αυτό καταμαρτυρείται από έγγραφο της Δ/νσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Ν. Αργολίδας (Μάρτιος 2006).

Αυτή την περίοδο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΣΦΑΚ ήταν ο κ. Καμιζής. Και είναι απορίας άξιον πώς ό γιατρός κ. Καμιζής επέτρεπε την ταφή των υποπροϊόντων σφαγής στο προαναφερόμενο σημείο επί τρία χρόνια!

Τα σφαγεία συνέχισαν να λειτουργούν κατά τον ίδιο τρόπο και επί δημαρχίας του κ. Σφυρή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007, οπότε σταμάτησε η λειτουργία τους ύστερα από παρέμβαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Στη συνέχεια ο Δήμος Κρανιδίου ανέλαβε πρωτοβουλία να τακτοποιήσει όλες εκείνες τις εκκρεμότητες που απαιτεί η κείμενη νομοθεσία (κατασκευή κλιβάνου για αποτέφρωση,  αδρανοποίηση υποπροϊόντων σφαγής κ.λ.π.) για τη λειτουργία των σφαγείων. Πράγματι έτσι έγινε και τα σφαγεία επαναλειτούργησαν την άνοιξη του 2008 με κανονική πλέον άδεια μέχρι τον Ιανουάριο του 2011.
Όμως όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν ώστε το χρέος της ΔΕΣΦΑΚ να ανέρχεται στο ποσό των 61.858 ευρώ κατά δήλωση του κ. Σφυρή.

Σήμερα η νέα Δημοτική Αρχή ανέθεσε στον κ. Βάθη την εκκαθάριση της ΔΕΣΦΑΚ. Ο κ. Βάθης είναι επαινετέος διότι αποποιήθηκε της αμοιβής του, ως εκκαθαριστής, όμως το γεγονός ότι ο κ. Βάθης υπήρξε υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του κ. Καμιζή δημιουργεί υποψίες για την πολιτική του αξιοπιστία και αντικειμενικότητα. Θα ήταν καλύτερο να είχε  προταθεί γι' αυτήν τη θέση πρόσωπο κοινής αποδοχής.  

Τα σφαγεία σήμερα δεν λειτουργούν. Πρέπει να επαναλειτουργήσουν το ταχύτερο για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών της επαρχίας μας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Μια εφικτή λύση θα ήταν η σύσταση εταιρείας από κτηνοτρόφους και κρεοπώλες η οποία εταιρεία θα μπορούσε να ενοικιάσει το δημοτικό κτήριο των σφαγείων έναντι συμβολικού ενοικίου και με δικά της έξοδα και προσωπική εργασία των μελών της να αναλάβει τη λειτουργία των σφαγείων. Ο Δήμος εξυπακούεται ότι θα εποπτεύει αυτής της λειτουργίας καθώς και της τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Οι Αυτόβουλοι Πολίτες