Η Άριστη μαθήτρια, αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα όχι μόνο των πέντε παιδιών που απέκτησε με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, αλλά όλων των παιδιών που σώθηκαν χάρις στο φιλανθρωπικό της έργο. |
Η Πρόεδρος του Σωματείου "ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο" και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου σε ηλικία 80 ετών.
Υπήρξε μια σπουδαία γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό των παιδιών που τόσο αγαπούσε. Μέσα από το "Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια", το οποίο μετονομάστηκε σε "Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη", και τον Σύλλογο Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ" έδωσε ελπίδα στα παιδιά και τους γονείς που δοκιμάζονται, στάθηκε στο πλευρό τους ουσιαστικά και είχε την τύχη να δει πολλά από αυτά τα παιδιά να μεγαλώνουν, να σπουδάζουν και να διαπρέπουν στη ζωή τους.
Η ίδια είχε αναφέρει συγκινημένη ότι το πιο δυνατό συναίσθημα ήταν εκείνο που γέμιζε την καρδιά της κάθε φορά, που ένα παιδί έφευγε υγιές από το νοσοκομ
είο και συνέχιζε τη ζωή του."Στόχος μας είναι 4 στα 4 παιδιά να καταφέρουμε να σώζονται! H αγάπη μου για το παιδί είναι τόσο δυνατή που μετατρέπεται σε… πείσμα! Κι εκεί που οι άλλοι βλέπουν σκοτάδι, εγώ βλέπω φως! Και δεν ησυχάζω μέχρι να λάμψει αυτό το φως στη ζωή των παιδιών!" είχε τονίσει.
Ακόμα μέσα από τον ρόλο της ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO συμμετείχε σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.
Εκτός από το πολύ σημαντικό φιλανθρωπικό έργο της ήταν μια υπέροχη μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά.
Τα παιδικά χρόνια και η γνωριμία με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας.
Η Ερμιόνη παρέμεινε πάντα "ο τόπος της καρδιάς της" αφού εκεί έζησε τα παιδιά της χρόνια, εκεί πήγε σχολείο και μάλιστα ήταν άριστη μαθήτρια και σημαιοφόρος.
Τελειώνοντας το σχολείο, σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο.
Η ίδια έχει περιγράψει την συνάντησή της με τον σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη, αναφέροντας ότι "από την πρώτη στιγμή ένιωσαν και οι δύο πως ο δρόμος της ζωής τους θα ήταν κοινός".
Εκείνη ήταν μαθήτρια και εκείνος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Παντρεύτηκαν μερικά χρόνια αργότερα αλλά από την πρώτη στιγμή ένιωσαν και οι δύο πως ο δρόμος της ζωής τους θα ήταν κοινός.
Αρχικά έμειναν σε ένα μικρό διαμέρισμα και η ίδια δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή που θα ακολουθούσε.
Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα
Οι δυο τους απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη, την Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και τη Βαρδιάννα.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε χαρακτηρίσει τη μητρότητα ως "τον σημαντικότερο ρόλο της ζωής της, αλλά και πηγή της έμπνευσής της για κάθετί που δημιούργησε", ενώ δήλωσε ότι θυμόταν πάντα με νοσταλγία κάθε στιγμή των πέντε παιδιών της, όταν ήταν παιδιά.
"Είμαι πολύ υπερήφανη που είμαι γιαγιά και πολύ υπερήφανη για κάθε ένα από τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου ξεχωριστά. Όπως επίσης αισθάνομαι τυχερή που ξεκινήσαμε με τον Βαρδή τη ζωή μας πολύ νέοι και μας αξιώνει ο Θεός να χαιρόμαστε εδώ και πολλά χρόνια αυτό τον ρόλο, του παππού και της γιαγιάς" είχε δηλώσει η ίδια.
"Τα περισσότερα από τα εγγόνια μας είναι αγόρια. Σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο βρισκόμαστε ολόκληρη η οικογένεια μαζί στο σπίτι μας, το οποίο είναι γεμάτο με ποδοσφαιράκια και αγορίστικα παιχνίδια για τα μικρότερα εγγόνια μας! Είναι ευλογία να βλέπεις τα εγγόνια σου να μεγαλώνουν και να γίνονται χρήσιμοι και ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι. Με συγκινεί πολύ όταν παίρνουν πρωτοβουλίες και χαράσσουν τη δική τους πορεία στη ζωή με όνειρα και ελπίδα" είχε προσθέσει μιλώντας για την μεγάλη οικογένειά της.
"Δώσε στα παιδιά σου φτερά για να πετάξουν και ρίζες για να επιστρέφουν” ήταν η συμβουλή που μου έδωσε η μητέρα μου και την ακολούθησα πολύ πιστά", είχε τονίσει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία αφήνει πίσω της συνεχιστές του έργου της τα παιδιά της και τα εγγόνια της.