ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ,ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ.
Ολοκληρώθηκε το τακτικό ετήσιο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε στο Βόλο.Πολλά ειπώθηκαν, αρκετά παρακολουθήσαμε από τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μ.Μ.Ε,το σημαντικότερο από όλα ότι η κεντρική διοίκηση επιθυμεί να ασκεί συνεχή καθοδήγηση και έλεγχο στην λειτουργία των Ο.Τ.Α.
Το διαχρονικό αίτημα παραμένει επίκαιρο, να μεταφερθούν αρμοδιότητες στους Δήμους αλλά αυτές να συνοδεύονται από αντίστοιχους θεσμοθετημένους ετήσιους πόρους.
Η Κεντρική Διοίκηση με τις επιλογές της δείχνει να μην επιθυμεί να δώσει την ουσιαστική αυτοτέλεια στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασκεί μια αυστηρή καθοδήγηση και θέλει να ελέγχει όλες τις χρηματοδοτήσεις, όλους τους πόρους που δίνονται από κρατικό προϋπολογισμό.
Υπόσχεται χρηματοδοτικά προγράμματα, εξαγγέλλονται πολλαπλές φορές και οδηγούνται στην υλοποίηση κάποιων από αυτά κυρίως στην φάση κάθε φορά της προεκλογική περιόδου.
Τα κορυφαία στελέχη των Ο.Τ.Α κατέθεσαν σοβαρές προτάσεις για μια ουσιαστική αναβάθμιση της συνολικής λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ευχόμαστε να εισακουστούν από τα αρμόδια και συναρμόδια Υπουργεία.
Διανύουμε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγω της ενεργειακής κρίσης και οι Δήμοι απαιτείται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει,οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα όλο τον προγραμματισμό της παρούσης και της επόμενης χρονιάς.
Οι διεκδικήσεις πολλές ,ένα είναι το ζητούμενο - ένα σύγχρονο Ελληνικό Κράτος με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές πρέπει να υποστηρίζει την αναγκαιότητα της ισχυρής και υπεύθυνης Τοπικής Αυτοδιοίκησης,ένα σύγχρονο τοπικό κράτος που θα υπηρετεί το άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Υπάρχει λοιπόν μια ερώτηση που απαιτείται να απαντηθεί: τι σημαίνει ισχυρή τοπική Αυτοδιοίκηση,τι σημαίνει ένα σύγχρονο κοινωνικό τοπικό κράτος;
Εμείς απαντάμε του δίνουμε περιεχόμενο:
-μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
-επαρκή στελέχωση με το ανάλογο μόνιμο και εποχιακό προσωπικό σύμφωνα με τον οργανισμό του κάθε Δήμου.
-μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων στα συλλογικά θεσμικά όργανα του Δήμου, κυρίαρχο όργανο διοίκησης το Δημοτικό Συμβούλιο, το μοντέλο του Δημαρχοκεντρικού μοντέλου απέτυχε γιατί δημιουργεί στεγανά και αυταρχικές , αλαζονικές συμπεριφορές.
-επιτέλους η καθιέρωση αυτοτελών πόρων που θα έρχονται απευθείας στους Δήμους και δεν θα μεσολαβεί η Κεντρική Διοίκηση.
-Δυνατότητα ανάπτυξης και πάλι σύγχρονων εργαλείων σχεδιασμού πολιτικής για την τοπική κοινωνία, συμμετοχή αλλά ίδρυση αναπτυξιακών επιχειρήσεων, ουσιαστικές διαδημοτικές συνεργασίες θεματικού περιεχομένου, αυτόνομη αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων και όχι μέσω της καθοδήγησης της Κεντρικής Διοίκησης.
-καθιέρωση αυστηρών μέτρων ελέγχου και λογοδοσίας για όλα τα όργανα διοίκησης του Δήμου.
-ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο απαιτείται να υλοποιηθεί από ένα σύγχρονο Δήμο με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και με υφιστάμενες κοινωνικές ευαισθησίες από λειτουργικές και αποδοτικές κοινωνικές δομές.
- με προτεραιότητες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,στην υλοποίηση μέτρων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς ως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός τόπου.
-με εκτέλεση σημαντικών έργων υποδομής που έχει ανάγκη μια τοπική κοινωνία με προτεραιότητες,με αξιολογήσεις με αντικειμενικά κριτήρια χρηματοδότησης τα οποία θα διαπνέονται με τα απαραίτητα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
-με έναν στόχο την επανεκκίνηση της τοπική οικονομίας, με στήριξη με κάθε μέσο και των τριών τομέων της οικονομίας (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής). Ισόρροπη ανάπτυξη για την προοπτική κάθε τόπου.
-με την συνεχή ενεργοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα ,με την συμμετοχή των ενεργών Δημοτών μας ,με θεσμούς λαικής συμμετοχής, με συνεχή στήριξη των εθελοντικών δράσεων ,με δημοκρατικούς θεσμούς άμεσης Δημοκρατίας.
Τέλος οι Δήμοι για να ξεφύγουν στασιμότητα ,από τη λογική της απλής διαχείρισης , χρειάζεται να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τίς σημερινές δυσκολίες,να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες όλων των αναπτυξιακών, χρηματοδοτικών προγραμμάτων και να σχεδιάσουν το μέλλον, μέσω του επιχειρησιακού σχεδιασμού με την συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.
Όταν βλέπουμε πως οι άλλοι προχωράνε, απαιτείται να προχωράμε και εμείς.
Πάντα συνεπής στις απόψεις μας, πάντα με αγωνιστική διάθεση για μια Αυτοδιοίκηση που επιθυμούμε,για μία τοπική κοινωνία που θα πρωταγωνιστεί στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται.
Τάσος Λάμπρου
ΔημοτικόςΣύμβουλος
Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ