e-mail στο Εικονοσκόπιο: Παρακαλούμε προς δημοσίευση |
Το Λαογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ερμιονίδας με έδρα το Κρανίδι, διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις ανακρίβειες που ειπώθηκαν απ' την ομάδα Χ.Ο.Ε.Ρ.και τον κύριο Κωστή Σκούρτη, σε βίντεο που προβλήθηκε και αναμεταδόθηκε απ' τα τοπικά μέσα σχετικά με την "Πιέτα"(παραδοσιακό μαντήλι κεφαλιού).
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε ο κύριος Σκούρτης αναφέρει ότι σε καμιά άλλη περιοχή του Αργοσαρωνικού δεν αναφέρεται ο όρος πιέτα παρά μόνο στην Ερμιόνη. Αυτό δεν είναι αληθές.
Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κατά τα άλλα συμπαθή κύριο Σκούρτη, που είναι λογικό , λόγω του νεαρού της ηλικίας του, να μην γνωρίζει , θα μπορούσε όμως να ρωτήσει, ότι η πιέτα μας στην Κρανιδιώτικη φορεσιά υπήρχε.Έχουν γίνει επανειλημμένα μελέτες και παρουσιάσεις με το θέμα της πιέτας, απ' το Λαογραφικό μουσείο Ερμιονίδας ,την Χορευτική Ομάδα Ερμιονίδας , το Λαογραφικό Εργαστήρι Ερμιονίδας με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η εν λόγω πιέτα μας, μαζί με την Κρανιδιώτη φορεσιά, κοσμεί το Πελλοπονησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα "Βασίλειος Παπαντωνίου" στο Ναύπλιο.
Επίσης η χορευτική ομάδα Ερμιονίδας, έκανε παρουσίαση στο ξενοδοχείο AKS το 2002 ,τις τοπικές φορεσιές του τόπου μας με εκτενή αναφορά στην πιέτα απ' τον Ακαδημαϊκό Λαογράφο Γιώργο Αικατερινίδη.Επίσης το Λαογραφικό Μουσείο παρουσίασε ανάλογο βίντεο στους " Δρόμους Πολιτισμού" και προβλήθηκε σε πολλές δημοτικές κοινότητες του Δήμου μας. Τέλος έχουμε τις περιγραφές των γιαγιάδων μας και πολλές πιέτες κοσμούν τους τοίχους των σπιτιών μας.
Επίσης , το Κρανίδι δεν είναι ένα απλό ορεινό χωριό όπως ειπώθηκε, είναι η Πρωτεύουσα του Δήμου Ερμιονίδας και η μεγαλύτερη Δημοτική Κοινότητα. Βεβαίως, τα περισσότερα γύρω χωριά , φορούσαν παρόμοια μαντήλια.
Αυτό για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, πάντα με σεβασμό στην παράδοση και την λαογραφία του τόπου μας!!!
https://argolikivivliothiki.gr/.../%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE.../
ΕΔΩ ΘΑ ΔΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ