eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

''Α-Π-Ε-Λ-Π-Ι-Σ-Ι-Α''

Αυτή η λέξη χαρακτηρίζει την αγροτοκτηνοτροφική κατάσταση στην Ερμιονίδα.
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Ανομβρία: συνεχίζεται για τρίτη χρονιά. Περνάει καμιά μπόρα, ακούγονται μπουμπουνητά προς Δίδυμα, αλλά η μπόρα στρίβει, περνάει από Τροιζηνία και Πόρο και κατευθύνεται προς Αττική. Μερικές σταγόνες πέφτουν στην Ερμιονίδα. Αν η μπόρα έρχεται από Ναύπλιο, περνά.... αλάργα από Σπέτσες - Ύδρα και χάνεται.

Γεωτρήσεις: Πέρσι γύρω στον Αύγουστο πολλοί αγρότες της πεδινής Ερμιονίδας είδαν τις γεωτρήσεις τους να στερεύουν. Φέτος αυτό συμβαίνει ήδη από τον Μάιο.

Ξερικοί ελαιώνες: Τα δέντρα δεν έχουν πλέον δύναμη ούτε να ανθίσουν. Όσα άνθισαν, καμιά κλάρα εδώ και κει, τα έφαγε η βαμβακίαση. Είναι ασύμφορη οποιαδήποτε εργασία. Αδύνατον να βγουν τα έξοδα. Μόνο από μεράκι και για γυμναστική.

Ποτιστικοί ελαιώνες: Κάπως καλύτερα τα πράγματα σε όσους έχουν ακόμη νερό, αλλά και εργατικά χέρια στην οικογένειά τους. Σαν αγροτικές επιχειρήσεις από το κακό στο χειρότερο.

Ρόδια: Δύσκολη καλλιέργεια, πολλά τα έξοδα, μεγάλος ο ανταγωνισμός. Στασιμότητα και προβληματισμός.

Εσπεριδοειδή: Τα έχει ξεχάσει η Ερμιονίδα. Λίγα εδώ και κει από αγρότες που πηγαίνουν στη λαϊκή και μπορούν να διαθέσουν μια μικρή ποσότητα.

Σπαρτά: Κάποτε έφταναν σε ύψος 1.50 μέτρα. Τώρα στο μισό μέτρο το πολύ. Υπήρξαν φέτος και σπαρτά των 20-30 πόντων! Τέλη Μαΐου ο θερισμός.

ΠΟΠ: Μακάρι να έλυναν τα προβλήματα, αλλά δεν ..... Για την επιβίωση των επιχειρήσεων κυρίαρχο είναι το κόστος και η διάθεση των προϊόντων.

Κτηνοτροφία: Για τρίτη χρονιά το χορτάρι στα βουνά είναι λιγοστό. Ό,τι σπέρνεται για κτηνοτροφική χρήση, δεν μεγαλώνει, δεν αποδίδει, αν βέβαια ..... φυτρώσουν οι σπόροι. Οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν κτηνοτροφές σε ασύμφορες τιμές. Δεν βγαίνουν.

Και ο Δήμος μας; Α-Π-Ω-Ν.


Βασίλης Γκάτσος