eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ»:« Έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου»



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ

Ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε παρέμβαση του Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη για το πρόβλημα των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας  και  επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου

«Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες μας, μετά από επικοινωνία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, τόσο με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, όσο και με τον Δήμαρχο Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, προωθείται άμεσα η επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων της Ερμιονίδας με την διάθεσή τους στο νέο χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας ο οποίος πρόσφατα κατασκευάσθηκε και βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία.

Όπως διαβεβαίωσαν τον Υπουργό και βουλευτή Αργολίδας, ο μεν Περιφερειάρχης Π. Τατούλης θα επισπεύσει την αδειοδότηση του νέου αυτού ΧΥΤΑ, ο δε Δήμαρχος Γ. Σμυρνιώτης, με την ιδιότητα του Προέδρου του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και λειτουργίας του, θα μεριμνήσει για την έναρξη της διάθεσης των απορριμμάτων της Ερμιονίδας στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου, εντός των αμέσως επόμενων ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Γιάννη Μανιάτη και του Υπουργού Εσωτερικών, από τις 21 Μαρτίου 2014, δόθηκε η δυνατότητα μεταφοράς απορριμμάτων της Ερμιονίδας στο ΧΥΤΑ της Φυλής, για περιορισμένο όμως όγκο. Είχαν ήδη προηγηθεί δύο ακόμη ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις του Γιάννη Μανιάτη, το 2013 για την Τρίπολη και την Ερμιονίδα.

Με τη λύση που σήμερα προωθείται δίδεται άμεσα διέξοδος στη διάθεση των απορριμμάτων μέχρι την έναρξη των έργων που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και απαλλάσσεται η περιοχή από τα συσσωρευμένα προβλήματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας. Επίσης μειώνεται αισθητά το κόστος μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων, πράγμα που μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ανακύκλωσης στα πλαίσια υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογράψει ο Δήμος Ερμιονίδας με την Ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης Ε.Ε.Α.Α από το Μάρτιο του 2013 .
Ο Δήμος Ερμιονίδας  πέρα από τη  μεταφορά  των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στη εφαρμογή του  προγράμματος ανακύκλωσης

                                         
                                               Το γραφείο τύπου

                                              της παράταξής μας