eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 12 Απριλίου 2011

''ΟΙ ΑΥΤΟΒΟΥΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ''

''Η χορηγία και τα ψηφιδωτά της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της Ερμιόνης''
 
 ΑΥΤΟΒΟΥΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ:
Φαίνεται ο Δήμαρχος του τέως Δήμου Ερμιόνης, ο στερούμενος πανεπιστημιακού πτυχίου διέθετε περισσότερο περίσσευμα παιδείας και καρδιάς!

AUTOVOULOI POLITES

Στην αυλή του παλαιού δημοτικού σχολείου Ερμιόνης είναι γνωστό ότι το 1954, όταν οι μαθητές ανέσκαπταν το χώρο του προαυλίου για δενδροφύτευση, βρέθηκαν προ εκπλήξεως και προ ψηφιδωτής επιγραφής. Οι ακολουθούμενες αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν τρίκλιτη Παλαιοχριστιανική Βασιλική, χρονολογούμενη τον 6ο μ. Χ. αιώνα. Τα εξαιρετικού κάλους ψηφιδωτά που υπήρχαν στο ναό «κοιμήθηκαν» για 50 και πλέον έτη και προ 4 - 5 χρόνων ξεκίνησε η συστηματική τους συντήρηση από ειδικευμένο συνεργείο.

Χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας πληροφορηθήκαμε ότι τα ψηφιδωτά αυτά φυλάσσονταν σε παρακείμενη οικία μέχρι ευρέσεως καταλλήλου χώρου για την έκθεσή τους. Το ενοίκιο της οικίας καλυπτόταν από το Δήμαρχο και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του τέως Δήμου Ερμιόνης....................

Ο Δήμαρχος του τέως Δήμου Ερμιόνης, ο λοιδορούμενος κατά πυκνά διαστήματα από μπλόγκερ της Ερμιόνης και χαρακτηριζόμενος  ως σιδεράς, αγράμματος, άξεστος κ.λ.π. είχε την ευαισθησία και τη γενναιοδωρία να διαφυλάξει τα εξαιρετικά ψηφιδωτά, τον αητό με την πέρδικα μέσα σε οκτάγωνο σχήμα, τα πουλιά που έπιναν νερό από κρατήρα, το αγριοκάτσικο με τον πάνθηρα και πλήθος άλλων πολύχρωμων ψηφιδωτών, που μας οδηγούν στην Ερμιόνη του 6ου μ. Χ. αιώνα, για την οποία εικάζουμε ότι ήταν εξαιρετικά πλούσια πόλη.  

Προφανώς η πράξη του αυτή απέβλεπε στο να παραμείνουν τα ψηφιδωτά σε χώρο δίπλα στο φυσικό τους χώρο, να στεγαστούν και να μην απομακρυνθούν από την Ερμιόνη.

Ο νυν Δήμαρχος του Δήμου Ερμιονίδας μας εξέπληξε δυσάρεστα στη χθεσινή συνεδρίαση, όταν δήλωσε ότι το ενοίκιο για τη φύλαξη των ψηφιδωτών θα το καταβάλει στο εξής ο Δήμος. Επομένως δεν ήταν διατεθειμένος να συνεχίσει τη χορηγία του κ. Λεμπέση.

Δεν θα μπορούσαν άραγε ο Δήμαρχος, οι 4 Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ, όλοι αυτοί με τους παχυλούς μισθούς του Δήμου, να διαθέσουν ένα μικρό μέρος του μισθού τους, για να καλύψουν το πενιχρό ενοίκιο του χώρου, όπου εγκιβωτίζεται μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

Φαίνεται ο Δήμαρχος του τέως Δήμου Ερμιόνης, ο στερούμενος πανεπιστημιακού πτυχίου διέθετε περισσότερο περίσσευμα παιδείας και καρδιάς για να διαφυλάξει τις πολύχρωμες και αρμονικές συνθέσεις των ψηφιδωτών της Ερμιόνης, του 6ου μ. Χ. αιώνα.

Οι Αυτόβουλοι Πολίτες