eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Γιορτή Τουλίπας: Τα Δίδυμα στην Αργολίδα γιορτάζουν με χρώματα, μουσική και χορό!

ΠΑΡΑΓΩΓΗ : ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ


Αχ καημένη Ερμιονίδα τι τράβηξες με τα σκουπίδια το 2011 - 2014(video);

 Επειδή ξεχνάμε...

Ο αείμνηστος Δημήτρης Σφυρής προσπάθησε με ενδιάμεσες λύσεις και συμμάζεψε την κατάντια που είχε δημιουργηθεί με τα σκουπίδια την περίοδο 2011 - 2014 και ήρθε το 2019 ο σημερινός Δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος να δώσει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ερμιονίδας την Οριστική λύση στα σκουπίδια της περιοχής και να ξεβρωμίσει μια κι έξω την πολύπαθη -απο τα σκουπίδια- Ερμιονίδα.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2013

''Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ ΛΕΜΠΕΣΗ ΣΤΟ eikonoskopio-TV ΓΙΑ ΤΟ ΦΛΕΓOΝ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ''

VIDEO

''Το Τραγούδι της ημέρας...''

Χτυπώ την πόρτα του θεού - Αντώνης Καλογιάννης /Άλκηστις Πρωτοψάλτη


Σήμερα αφιερώνει ο Δημήτρης από Μπουρλότο:

Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στους κατατρεγμένους , στους κοινωνικά ευάλωτους , στους περιφρόνημένους αποστάτες , στα πληγωμένα περιστέρια που χτυπούν τη πόρτα του Θεού.


Δημήτρης από Μπουρλότο


Καλή σας ακρόαση... 


«ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2025»

 


Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο Κρανίδι

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα, τιμή και περηφάνια, πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου  στον Δήμο Ερμιονίδας.

Ο εορτασμός ξεκίνησε από την 23η Μαρτίου με σημαιοστολισμό, φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ, & των Τραπεζών, καθώς και τη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο: «Της Κλεφτουριάς τα βάσανα και των Κλεφτών τα ντέρτια..» από τη Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΓΕΛ Κρανιδίου.

Στην έδρα του Δήμου Ερμιονίδας στο Κρανίδι, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με πανηγυρική κωδωνοκρουσία, την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου από τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου προς τιμήν του Κρανιδιώτη Κληρικού και πολεμιστή της Επανάστασης του 1821, Αρσένιου Κρέστα στην προτομή του ήρωα στην Κάτω Πλατεία Κρανιδίου με την παρουσία του Δημάρχου Ερμιονίδας, κ. Ι. Γεωργόπουλου, της Προέδρου του Δ.Σ, του Τελετάρχη της μαθητικής παρέλασης, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ακολούθησε η Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, όπου παρέστησαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Ερμιονίδας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ερμιονίδας, ο Διευθυντής της Α/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στον Ιερό Ναό παρατάχθηκαν επίσης, οι σημαιοφόροι των Σχολείων, συνοδευόμενοι από τους Εκπαιδευτικούς τους και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Κρανιδίου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στην πλατεία Εμμανουήλ Ρέπουλη στο Ηρώο, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων.

Ο Πανηγυρικός της Ημέρας εκφωνήθηκε από τη Διευθύντρια του ΓΕΛ Κρανιδίου, κα Ε. Στογιάννου.

Ακολούθως, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής και αποδόθηκαν τιμές από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας με ανάκρουση της Προσευχής και του Εθνικού Ύμνου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η λαμπρή μαθητική παρέλαση επί της κεντρικής οδού της Πλατείας Εμμανουήλ Ρέπουλη, στην οποία συμμετείχαν όλες οι Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ερμιονίδας, η Δημοτική Φιλαρμονική και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Κρανιδίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου με παραδοσιακούς χορούς από τη μαθητιώσα νεολαία του Δήμου Ερμιονίδας, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου, κ. Δ. Κοντοκάλη.

Τελετάρχης των επετειακών εκδηλώσεων ήταν ο Αντιδήμαρχος, κ. Ι. Τσαμαδός.

Εκφωνήτρια ήταν η κα Άννα – Μαρία Λαμπίρη.

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει.....

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: Οφείλουμε σεβασμό στους εργαζόμενους – Η δημόσια συμπεριφορά της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη είναι απαράδεκτη

 

Δήλωση της τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνας Κοντοτόλη

  Οφείλουμε σεβασμό στους εργαζόμενους – Η δημόσια συμπεριφορά της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη είναι απαράδεκτη

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση του περιστατικού με πρωταγωνίστρια την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Παπαδημητρίου, προκάλεσε εύλογη ανησυχία και αποδοκιμασία. Δεν πρόκειται απλώς για μια “άτυχη στιγμή”, αλλά για μια ξεκάθαρη έκφραση εξουσιαστικής και απειλητικής συμπεριφοράς που εκδηλώθηκε δημόσια, μπροστά σε τρίτους.

Ανεξαρτήτως του λόγου, ανθρώπινος, οικονομικός ή υπηρεσιακός, ουδείς έχει το δικαίωμα να προσβάλλει ή να εκφοβίζει εργαζόμενους. Η αξιοπρέπεια στην εργασία είναι αδιαπραγμάτευτη. Το γεγονός ότι η Υπουργός Πολιτισμού αισθάνεται άνετα να επιπλήττει δημοσίως τους εργαζόμενους, δείχνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη θέση της και τη λειτουργία των θεσμών.

Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για το ύφος και το ήθος της κ. Μενδώνη, που για ακόμη μία φορά στέκεται απέναντι από τους ανθρώπους του πολιτισμού αντί να τους στηρίζει. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και να προστατεύσει τον πυρήνα κάθε πολιτιστικής δημιουργίας: τον εργαζόμενο άνθρωπο.

Η ευγένεια, ο σεβασμός και η δημόσια αξιοπρέπεια δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία. Είναι ο καθρέφτης της δημοκρατίας.

Λίνα Μενδώνη: «Άλκηστη πρόσεχε! Σε παρακαλώ πάρα πολύ»!

 Στην Αργολίδα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για αυτοψίες σε έργα

Ιωάννης Τσαμαδος:Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία και την δέουσα μεγαλοπρέπεια οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου

 


Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

Με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Γορτυνία, έπεσε η αυλαία του 35ου Eλληνοκυπριακού Σύνεδριου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου (ΠΣΑΤ-ΕΑΚ).

 

Με απόλυτη επιτυχία, πλήθος συμμετοχών, ενδιαφέροντα ερωτήματα και αισιόδοξα –για τον χώρο της δημοσιογραφίας- συμπεράσματα , καθώς και με τις καλύτερες εντυπώσεις από την φιλόξενη Γορτυνία έπεσε η αυλαία του 35ου Eλληνοκυπριακού Σύνεδριου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου (ΠΣΑΤ-ΕΑΚ) που διοργάνωσαν από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου σε Βυτίνα και Δημητσάνα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου και η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου με συνδιοργανωτές το Δήμο Γορτυνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Τα πάνελ των συνέδρων απάντησαν σε ερωτήματα  που απασχολούν τη δημοσιογραφία, την αθλητικογραφία αλλά και γενικότερα τον αθλητισμό στη σύγχρονη εποχή, αναλύοντας θέματα όπως «Η θέση της γυναίκας στον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία», «Αθλητικός Τουρισμός», «Η κρίση στον Τύπο», «Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στον Αθλητισμό», «Fake news», «Ολυμπιακοί Αγώνες», οι συνεργασίες Ελλάδας – Κύπρου.
Ειδική αναφορά υπήρξε στον αθλητισμό της Αρκαδίας, τις μεγάλες προσωπικότητες της Γορτυνίας, στο θεσμό «Λαμπαδηδρομίες» της Δημητσάνας και τη συμβολή της Κύπρου στην Ελληνική επανάσταση του 1821.

Το Σάββατο το πρωί, αντιπροσωπεία των συνέδρων συμμετείχαν στο 40ήμερο μνημόσυνο του Ολυμπιονίκη Γεώργιου Ρουμπάνη, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Στεμνίτσα.

Το συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας με την προβολή βίντεο για τον Μίκη Θεοδωράκη και το Νίκο Γκάτσο και στην συνέχεια απόλαυσαν τραγούδια τους από την χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου «Ορφέας» Τρίπολης.

Μετά το τέλος των συνεδριακών εργασιών, το μεσημέρι του Σαββάτου, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τη Ζάτουνα και το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα, καθώς και το Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα.

Ο Φώτης Δαμούλος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας, επανεκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ)

Η εκλογή του αποτελεί αναγνώριση της προσφοράς του στην επιχειρηματική κοινότητα και ανοίγει νέους ορίζοντες για την εκπροσώπηση της Αργολίδας σε εθνικό επίπεδο.

Με την εμπειρία και το όραμά του, ο κ. Δαμούλος δεσμεύεται να ενισχύσει τη φωνή των τοπικών επιχειρήσεων, προωθώντας την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Η συμμετοχή του στο ΔΣ της ΚΕΕΕ αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση πολιτικών που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα σε όλη την Ελλάδα.

Αναλυτικά Αποτελέσματα των Εκλογών της ΚΕΕΕ

Εκλεγέντες:





Πρόσκληση – Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου

 



Οι δύο μεγάλοι Δήμοι Αργολίδας .... διδάσκουν.

 Ο  Δήμαρχος Δήμου Άργους και Μυκηνών πρότεινε τη συνένωση της ΔΕΥΑΡΜ (Άργους - Μυκηνών) με την ΔΕΥΑΝ:(Ναυπλίου).

Βλέπει μεγάλο κέρδος στη συνένωση, "η ισχύς εν τη ενώσει" που λέγανε οι παλιοί:
Γιατί έτσι θα διαγραφεί το 70% του τερατώδους χρέους των δύο ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ, των 11 500 000 ευρώ της ΔΕΥΑΑΡΜ και των 14 500 000 της ΔΕΥΑΝ. Δηλαδή 18,2 εκατομμύρια ευρώ από τα 26 000 000 που χρωστάνε, αλλά θα μείνει και πάλι κοινό χρέος 7 800 000 ευρώ ... ως μαγιά! Αφού η ύδρευση έχει ανταποδοτικό τέλος, πώς προέκυψε αυτό το τεράστιο χρέος προς τη ΔΕΗ; Πόσοι και ποιοί δεν πλήρωναν και επί πόσα χρόνια;
Ένα από τα ατού της συνένωσης, η κοινή διαχείριση της λυματολάσπης!
Άλλο ατού η από κοινού διεκδίκηση ενός εργοστασίου διύλισης νερού * που θα λύσει άπαξ και δια παντός το πρόβλημα της ύδρευσης των Δήμων Άργους και  Ναυπλίου! Δηλαδή το πρόβλημα της ύδρευσης είναι η διύλιση  και όχι η αλατότητα, η ποσότητα, η διαχείριση κ.λ.π.
Άλλο ατού η από κοινού αναβάθμιση  του Βιολογικού σε τριτοβάθμιο με τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται το νερό που θα παράγεται για άρδευση. Πόσων στρεμμάτων άραγε και με τι καλλιέργειες και με ποια τιμή ανά κυβικό μέτρο;
Και έτσι βέβαια θα επιτευχθεί η μη ιδιωτικοποίηση του νερού!


Συμπέρασμα ... προφανές και δήλον τοις πάσι: Όταν οι κύριοι Δήμοι του Νομού μας βρίσκονται στα "ία και τα ωά" ** ως προς τα θέματα ύδρευσης... εμείς εδώ στην άκρη της Αργολίδας καλά πάμε!  Δηλαδή αν συνεργαστούν δύο επιχειρήσεις καταχρεωμένες ... το μέλλον τους θα είναι λαμπρόν και όχι μία από τα ίδια! Αυτό το "χάρισμα" των χρεών τους, θυμίζει λίγο (ή πολύ;) παλιές εποχές χαρισμάτων. Η ΔΕΗ δεν διαγράφει. Πληρώνεται το 70% του χρέους στην ΔΕΗ από το Δημόσιο Κορβανά δηλαδή από όλους τους φορολογούμενους,
Δεν είναι σε θέση οι Δήμοι να χειριστούν με επιτυχία για τους δημότες τους το θέμα του πόσιμου νερού, ούτε για τους αγρότες τους το θέμα του νερού άρδευσης. Κανένας Δήμος της Πρωτεύουσας δεν ασχολείται με το πόσιμο νερό. Αυτό είναι δουλειά της ΕΥΔΑΠ. Γι' αυτό έχουν άριστο και φθηνό πόσιμο νερό.

Διυλιστήριο για παραγωγή πόσιμου νερού.
Περιγραφή Τεχνολογίας:
Στα διυλιστήρια νερού γίνεται η επεξεργασία του νερού προερχόμενου κυρίως από επιφανειακά ύδατα ή και γεωτρήσεις. Το ακατέργαστο νερό όταν φτάνει στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων περιέχει όλες τις συνηθισμένες ουσίες ενός επιφανειακού νερού, όπως αέρια με οσμή, μικρόβια, στερεές ουσίες (χώματα και φύλλα), αιωρούμενα και κολλοειδή σωματίδια, πρωτόζωα, άλγες κλπ.
Για να καταστεί δυνατή η αφαίρεση όλων αυτών των ουσιών ούτως ώστε το νερό να γίνει πόσιμο ακολουθείται η εξής διαδικασία:
Αφαίρεση των στερεών ουσιών.
Αποχρωματισμός και οξείδωση της ανόργανης και οργανικής ύλης και αδρανοποίηση όλων των μικροοργανισμών, πρωτόζωων και άλλων, με χλώριο (προχλωρίωση).
Αερισμός του νερού.
Κροκίδωση των κολλοειδών/οργανικών σωματιδίων με θειικό αργίλιο και ανιονικό πολυηλεκτρολύτη.
Καθίζηση.
Φιλτράρισμα του νερού σε φίλτρα άμμου.
Προσθήκη ασβέστη (για διόρθωση του pH).
Μεταχλωρίωση..

** "Ία και ωά". Βιβλίο της Πρώτης δημοτικού αρχές 20ου αιώνα. 

Βασίλης Γκάτσος

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή για την πορεία υλοποίησης και ολοκλήρωσης των έργων συντήρησης και ανάδειξης του Ιερού Ναού Ταξιαρχών και του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου στην Ερμιόνη

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη με θέμα την πορεία υλοποίησης και ολοκλήρωσης των έργων συντήρησης και ανάδειξης του Ιερού Ναού Ταξιαρχών και του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου στην Ερμιόνη.

Στο κείμενο της Ερώτησης, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο ναός των Ταξιαρχών στην Ερμιόνη, ο οποίος τοποθετείται στον 17ο αιώνα, βρίσκεται επί του λόφου «Μύλοι» σε θέση όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν ναός της Δήμητρας Χθονίας, με στοιχεία του αρχαίου ναού να διακρίνονται ενσωματωμένα στα κτίσματα το προαυλίου και στη βάση του εξωτερικού τοίχου του ιερού.

Ο ναός είχε χρησιμοποιηθεί για την ορκωμοσία της 11ης Φεβρουαρίου 1827 και ενδεχομένως για συνεδριάσεις της τότε εθνοσυνέλευσης που θεωρείται συνέχεια της Εθνικής Συνέλευσης της Επιδαύρου και συγκροτήθηκε από τους αντιπολιτευόμενους την Κυβέρνηση Ανδρέα Ζαΐμη.

Στη σημερινή του μορφή, που είναι αποτέλεσμα αρκετών μετασκευών και προσθηκών, ο ναός αποτελείται από τον κυρίως ναό, το ιερό με μια ημικυκλική κόγχη, και τον μεγάλο νάρθηκα με το καμπαναριό της εισόδου, προσθήκες του 19ου αιώνα. Τυπολογικά ανήκει στην κατηγορία των σύνθετων τετρακιόνων εγγεγραμμένων σταυροειδών ναών, με ιδιαζόντως επιμήκη και στενά γωνιακά διαμερίσματα.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι εργασίες προστασίας και ανάδειξης του Ιερού Ναού καθυστερούν αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά η λειτουργία και η επισκεψιμότητά του καθώς μεγάλο μέρος του παραμένει αποκλεισμένο και μη προσβάσιμο σε πιστούς και επισκέπτες, γεγονός που συνεχώς θέτει ο εφημέριος ιερέας του ναού από άμβωνος κατά τη λειτουργία του ναού και στις τοπικές εκδηλώσεις.

Ακόμη, θέτω το ζήτημα της υλοποίησης του έργου της αναστήλωσης και ανάδειξης του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου που βρέθηκε στην Ερμιόνη κατά τις ανασκαφές του έγιναν το 1988-1990. Ενώ έχει εκδοθεί το υπ’αριθμό 298998/17-12-2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Αργολίδας σχετικά με την υλοποίηση του έργου προϋπολογισμού 120.000 ευρώ, οι σχετικές εργασίες δεν έχουν προχωρήσει.

Επισημαίνω ότι κατά την κοινή μας επίσκεψη με την Υπουργό τον τότε περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο στον Αύγουστο του 2022 δηλώθηκε η βούληση και δόθηκαν οι σχετικές κατευθύνσεις για την άμεση υλοποίηση των σχετικών έργων.


Κατόπιν αυτών,


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ:


Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης των έργων συντήρησης και ανάδειξης του

Ιερού Ναού Ταξιαρχών και του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου στην Ερμιόνη».



Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος στο Forum που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων
















Καλοκαιρινά Ερμιόνης 4: Μετά από τα κότερα στα Μαντράκια και τη Μαρίνα στο Λιμάνι τι;

 Όταν χειμωνιάζει είναι η καλύτερη περίοδος να σκεφτούμε τα καλοκαιρινά που πέρασαν για να βελτιώσουμε τα καλοκαιρινά που έρχονται.


Ωραία. Και τούτο το καλοκαίρι, από κότερα μια χαρά πήγαμε. Σε λίγο θα προστεθεί και η Μαρίνα με ακόμη μεγαλύτερα κότερα, αλλά να σημειώσουμε ότι θα προσφέρει, ως φαίνεται, το σύνολο των υπηρεσιών εντός του χώρου της προς δικό της ώφελος, όπως κάνει και κάθε επιχείρηση και κάθε ξενοδοχειακό συγκρότημα. Κάτι δηλαδή σαν "κότερα με βραχιολάκια". Άλλωστε και το yachting, δηλαδή διακοπές με σκάφος και μάλιστα με όμιλο που τον προσφέρει μαζικά, έχει και αυτό τα στάδια του: Βάση απόπλουν στην Πρωτεύουσα, πιθανή πλήρης τροφοδοσία, ιστιοπλοΐα μέχρι της Ερμιόνη, παραμονή, και απόπλουν.  Τα έσοδα της Ερμιόνης βρίσκονται στο προτελευταίο στάδιο, στην παραμονή: Τα τέλη ελλιμενισμού και ό,τι ξοδέψουν εξω.
Αυτό: το ό,τι ξοδέψουν έξω, ενδιαφέρει οικονομικά. Δεν έχουμε δει ποτέ στοιχεία που να εκτιμούν την κατά μέσο όρο δαπάνη κότερου στην Ερμιόνη. Δηλαδή το μέσο κέρδος που έχει το Λιμενικό Ταμείο (προσοχή όχι η μέση είσπραξη, γιατί για να υπάρξει αυτή έχουν γίνει έργα λιμενικά, έχουν γίνει έργα φωτισμού, τροφοδοσίας νερού και ρεύματος). Γιατί το να καμαρώνει ότι εισέπραξε τόσα χωρίς να λέει το λειτουργικό κόστος και τις αποσβέσεις, συμπέρασμα δεν βγαίνει. Το αν είναι χρήματα της ΕΕ ή του κράτους που πάνε για επενδύσεις εξυπηρέτησης των κοτέρων, αν δεν αποδίδουν πραγματικό κέρδος, χαμένα θεωρούνται.
Επίσης το ερώτημα: Πόσο ωφελείται πραγματικά η Ερμιόνη από το yachting; Δηλαδή πόσα χρήματα κερδίζει, και όχι γενικόλογα ότι ωφελεί τον τουρισμό μας κ.λ.π. Γιατί υπάρχει και το κομμάτι του τουρισμού που δεν θέλει αυτή την κατάσταση. Ας σκεφτούμε ότι κάποιες άλλες εποχές στα Μαντράκια δεν έπεφτε καρφίτσα, και τότε δεν είχαμε κότερα. Επίσης πόσο θα ωφελήσει την Ερμιόνη η Μαρίνα; Μήπως αντί από τα κότερα της Μαρίνας να έρχονται στα καταστήματα και εστιατόρια της Ερμιόνης, πηγαίνουμε εμείς στα της Μαρίνας, όπως κάποτε πηγαίναμε στις Ντίσκο του Πορτοχελιού, στο Σκάρλετ Μπητς και στο Ύδρα Μπητς;
Και άλλο ερώτημα: Γιατί η Ύδρα δεν διαθέτει τα λιμάνια της στο ομαδικό yachting; Το ίδιο δεν κάνουν και οι Σπέτσες και ο Πόρος; Δεν το θεωρούν όφελος για τον τουρισμό τους;

Συμπέρασμα: Η Ερμιόνη πρέπει να αποκτήσει τουριστική πολιτική και να συνεκτιμήσει πολλούς παράγοντες που διαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν της. Τουρισμός δεν είναι ό,τι μας τύχει και ό,τι μας έρθει.
Μερικά που πρέπει να συνεκτιμήσει:
- Είναι πολλοί που δεν δέχονται πια να τρώνε και να πίνουν, μάλιστα σε πολύ "τουριστικές τιμές", στα Μαντράκια με φόντο όχι τον θαυμάσιο κόλπο των Αγίων Αναργύρων και τις παλιές ψαρόβαρκες και τα τρεχαντήρια, αλλά στα 5 μέτρα το δάσος των ιστιοπλοϊκών σκαφών που ως παρκαρισμένα τροχόσπιτα επιβάλλουν, θέλουν δεν θέλουν, τις δραστηριότητές τους ως θέαμα.
- Είναι πολλοί που εκτοπίστηκαν με τα ερασιτεχνικά σκάφη τους από τα Μαντράκια και εγκατέλειψαν για πάντα τη θάλασσα.
- Είναι πολλοί που βλέπουν τους εκ των κοτέρων να βουτάνε ξέγνοιαστα στα νερά των Μαντρακιών και πλούσια μεγάλα κότερα αρόδου να δίνουν πάρτι και να απολαμβάνουν το κολύμπι γύρω από τα σκάφη τους και μάλιστα το νυχτερινό, και να τρέχουν με τα ταχύπλοά τους. Η θάλασσά μας δικιά τους, ενώ σε εμάς απαγορεύεται το κολύμπι αφού είναι λιμάνι.
- Είναι πολλοί που έχουν παραιτηθεί από τη βόλτα στο Μπίστι, υποχρεωμένοι να περπατούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα.
- Είναι πολλοί εξοχικάριοι που έπαψαν να έρχονται στην Ερμιόνη για τους ως άνω λόγους αλλά και την ανασφάλεια που προσφέρουν οι δρόμοι μας. Κάποτε λεφούσια νέων έρχονταν με τα πόδια από τα εξοχικά του κάμπου των Αγίων Αναργύρων. Κότερα δεν υπήρχαν, η κυκλοφορία στα Μαντράκια απαγορευμένη το καλοκαίρι.
- Είναι πολλοί που βλέπουν μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των όσων υποσχόμεθα και διαφημίζουμε για την Ερμιόνη με αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει. Μιλάμε για ξένοιαστες διακοπές σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με πάρκιν, με καταπληκτική θέα, για ξένοιαστες ποδηλατάδες στους κάμπους μας, για ντόπιο νόστιμο ψάρι, για περίφημα ντόπια προϊόντα, το λάδι μας, το ρόδι μας, τα μανταρίνια μας, τις πατάτες μας, τις τηγανίτες μας και τόσα άλλα ωραία, μόλις δύο ώρες από την πρωτεύουσα μέσα από μαγευτική διαδρομή κ.λ.π. Είναι έτσι τα πράγματα; Γιατί ο τουρισμός που βασίζεται σε φαντασιώσεις έχει κοντά ποδάρια.

Σημείωση: Και κάτι παλαιότερο στο:  http://www.enpoermionis.com/2022/06/blog-post_19.html

Βασίλης Γκάτσος

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

Ανάργυρος Λεμπέσης: Ήθελαν δεν ήθελαν το ομολόγησαν στο Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο κήρυξε τον κ. Δαμαλίτη ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή ...

Αγαπητοί συνδημότες

Σ’ αυτούς τους δύο, κ. Καμιζή και κ. Δαμαλίτη, τους το είχα φωνάξει και τους το είχα γράψει: 
«Δήμαρχος με τέσσερες συνεχόμενες τετραετίες, ΑΝΙΚΗΤΟΣ και με τεράστιο έργο παρακαταθήκη, που δεν έχει βουτήξει ούτε το μικρό του δακτυλάκι στο μέλι του ταμείου του Δήμου Ερμιόνης δεν φοβάται τίποτα και κανέναν.»




Αυτό το ομολόγησαν την Τρίτη 11/03/2025 στην αίθουσα του Εφετείου Ναυπλίου κατά την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε ο Σταμάτης Δαμαλίτης του Δαμιανού ύστερα από μήνυση για το Βιολογικό της Θερμησίας που είχα υποβάλει εγώ στον κ. Δαμαλίτη και ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα.
Ο Κύριος Εισαγγελέας της Έδρας απεύθυνε την ερώτηση στον Δημήτριο Καμιζή του Αγγέλου, που ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Δαμαλίτη: «Ο Λεμπέσης έφαγε λεφτά από το έργο του Βιολογικού Θερμησίας;» και ο μάρτυρας ομολόγησε ΟΧΙ.

Την ίδια ερώτηση απεύθυνε και στον κατηγορούμενο Σταμάτη Δαμαλίτη του Δαμιανού και αυτός ομολόγησε ΟΧΙ.

Το Δικαστήριο κήρυξε τον κ. Δαμαλίτη ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή όπως δημοσίευσε ο ίδιος στο μπλογκ του.

Ανάργυρος Λεμπέσης
Δήμαρχος 
του τέως Δήμου Ερμιόνης 

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Γεώργιο Σισίνη. Ανακοίνωση αδελφοποίησης των Δήμων Ερμιονίδας και Πηνειού Ηλείας.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Μαρτίου 2025 στο κτήριο Συγγρού της Ερμιόνης με την συνδιοργάνωση ΙΛΜΕ και Δήμου Ερμιονίδας η προγραμματισμένη εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827, η αφιερωμένη στον Γεώργιο Σισίνη.

Στην αρχή της εκδήλωσης η πρόεδρος του ΙΛΜΕ μίλησε για τις αρετές του Γεώργιου Σισίνη ως προέδρου της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827. Ενός προέδρου, σοβαρού, σεβαστού, ακριβοδίκαιου, αληθινού ηγέτη.

Εστίασε στην περίφημη διακήρυξή του στην Ερμιόνη (11/02/1827), την διαπνεόμενη από πνεύμα ενότητας με επιρροές από τα «Ηθικά Νικομάχεια» και τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη καθώς και την ουσιαστική συμβολή του στο φιλελεύθερο πολιτικό Σύνταγμα της Τροιζήνας.

Στη συνέχεια ο καθηγητής και συγγραφέας κ. Κώστας Λούρμπας ανέπτυξε το θέμα «Γεώργιος Σισίνης. Ο εκ Γαστούνης πολλού πνεύματος και δραστηριότητος ανήρ.»

Ο κ. Λούρμπας στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Σισιναίοι της Γαστούνης αποτελούν αδικημένη οικογένεια σε σχέση με τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης του ΄21 και για το γεγονός ότι τάχθηκαν με την πλευρά του Κολοκοτρώνη αλλά και λόγω της Αγγλικής προπαγάνδας, που οι ντόπιοι εκφραστές της υιοθετούσαν. 

Αναφέρθηκε επιγραμματικά στο γενεαλογικό δέντρο των Σισιναίων με έμφαση στον Γεώργιο Σισίνη, τον άρχοντα της Γαστούνης, τον χαρακτήρα του «ευγενής εις τους τρόπους και ευγενέστερος τη φιλοξενία». Εστίασε στις προσφερθείσες υπηρεσίες του ως μέλους της Φιλικής Εταιρείας, προεπαναστατικά και στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις ως ηγήτορος του τοπικού αγώνα της Ηλείας.

Εξήρε την φιλανθρωπική δράση του Σισίνη και την μεγάλη υλική προσφορά του στον αγώνα.

Τέλος ο κ. Λούρμπας αναφέρθηκε στην πολιτική δράση του Γεωργίου Σισίνη ως προέδρου στη Γ΄ και Δ΄ Εθνοσυνέλευση, την πολιτική οξυδέρκεια του ανδρός, τη συμβιβαστική και ενωτική του διάθεση, τα κείμενα των διακηρύξεών του και τη συμβολή του στη διαμόρφωση του δημοκρατικού συντάγματος της Τροιζήνας.

Ακολούθησε μικρό δρώμενο, το οποίο επινόησε και έγραψε η κα Τίνα Αντωνοπούλου. Ήταν υποτιθέμενος διάλογος ανάμεσα στον Γεώργιο Σισίνη και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, βασισμένος σε καθαρά ιστορικά γεγονότα.

Τον Γ. Σισίνη υποδύθηκε ο κ. Αναστάσης Φουέντες και τον Θ. Κολοκοτρώνη ο κ. Κώστας Πεντεδέκας, ερασιτέχνες ηθοποιοί, οι οποίοι απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο τους ρόλους τους. Την άψογη ενδυματολογική εμφάνιση των ηθοποιών επιμελήθηκε η κα Μαρίκα Κανέλλη – Τουτουντζή.

Ακολούθως εδόθη ο λόγος στον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Γιάννη Γεωργόπουλο, ο οποίος εξέφρασε την περηφάνια του γιατί στην Ερμιόνη διεξήχθη μέρος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827 και τέθηκαν τα θεμέλια του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Ανακοίνωσε την προετοιμασία υπογραφής πρωτοκόλλου αδελφοποίησης ανάμεσα στους Δήμους Ερμιονίδας και Πηνειού Ηλείας με κοινό σημείο αναφοράς τον Γεώργιο Σισίνη επισημαίνοντας την ανάγκη διατήρησης της μνήμης του ιστορικού γεγονότος και το κτίσιμο συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στους δύο υπό αδελφοποίηση Δήμους.

Τέλος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον ομιλητή κ. Κ. Λούρμπα, στους συντελεστές του δρώμενου, στο σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού και στο ΙΛΜΕ.

Στη συνέχεια εδόθη ο λόγος στον Δήμαρχο Πηνειού κ. Αλέξιο Καστρινό, ο οποίος ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού υπογραφής πρωτοκόλλου αδελφοποίησης των Δήμων Ερμιονίδας και Πηνειού.

Εξήρε την προσωπικότητα του Γ. Σισίνη διαβάζοντας ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της φυσικής παρουσίας του, της προσωπικότητάς του και των αρετών του ως Προέδρου της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Ερμιόνη, το οποίο μας έχει διασώσει ο Νικόλαος Δραγούμης στο έργο του «Ιστορικές Αναμνήσεις».

Προσέφερε στον Δήμαρχο Ερμιονίδας πιστοποιημένο σύμβολο – λάβαρο που ύψωσε ο Γ. Σισίνης όταν κήρυξε την Επανάσταση στην Γαστούνη στις 26 Μαρτίου 1821. Το λάβαρο αυτό σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), δωρεά του στρατηγού Χρύσανθου Μιχ. Σισίνη, εγγονού του Γ. Σισίνη. Επίσης δώρισε ζωγραφικό έργο της πέτρινης οικίας Σισίνη καθώς και έργο που απεικονίζει το Ναό της Παναγίας της Καθολικής, στον οποίο Ναό ετάφη ο Γ. Σισίνης. Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας ανταπέδωσε δωρίζοντας βιβλία σχετιζόμενα με την τοπική ιστορία καθώς και αντιπροσωπευτικά προϊόντα της περιοχής μας. 

Το ΙΛΜΕ εκφράζει την ικανοποίηση του διότι η εκδήλωση – αφιέρωμα στον Γ. Σισίνη έγινε η αφορμή για την αδελφοποίηση των Δήμων Ερμιονίδας και Πηνειού.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια, που απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού με τη διδασκαλία και υπό τη διεύθυνση του μουσικού – θεολόγου π. Γεωργίου Αναγνωστόπουλου.

Την όλη εκδήλωση παρουσίασε με άψογο τρόπο η κα Τζωρτζίνα Σιάννα Τζιέρη, γραμματέας του ΔΣ του ΙΛΜΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο π. Δημήτριος Αμπελάς, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, ο Δήμαρχος Πηνειού, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, Αντιδήμαρχοι, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Γανώσης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερμιόνης, ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημ. Συμβουλίου Ερμιονίδας, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο τέως Δήμαρχος Ερμιόνης, η Δ/ντρια του Γυμνασίου Ερμιόνης, η Δ/ντρια του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί τους Δημάρχους Ερμιονίδας και Πηνειού, τους Αντιδημάρχους κκ Δαμιανό Κουτούβαλη, Κώστα Κόκκαλη, Ελένη Βλάσση – Δημαράκη, Γιάννη Τσαμαδό και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ερμιόνης για την συνεισφορά τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Επίσης ευχαριστεί τον ομιλητή κ. Κ. Λούρμπα, τους ηθοποιούς και συντελεστές της θεατρικής παράστασης, τον μουσικό – θεολόγο π. Γεώργιο  Αναγνωστόπουλο και το μουσικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού.

Ευχαριστίες αποδίδουμε ακόμη στον κ. Κοσμά Γεωργίου για την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης και στον κ. Θανάση Μαρόγιαννη για την εθελοντική προσφορά του.  

Τέλος ευχαριστούμε το κοινό που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ιστορικού περιεχομένου εκδήλωση.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση στο You Tube στο κανάλι του ΙΛΜΕ στον σύνδεσμο: https://youtu.be/uXhaVzAPxEg

Τίνα Αντωνοπούλου