eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

''Η ΔΕΗ και οι νέοι Πάροχοι ρεύματος ως "εισπράκτορες" των Δήμων''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος


 Αλλάζουν οι καιροί. 

Υποχρέωση είσπραξης των Δημοτικών τελών είχαν πάντα οι Κοινότητες και οι Δήμοι (όπως κάνουν με τα τέλη νερού).
Αλλά επειδή δεν είχαν τα μέσα, κυρίως όμως είχαν το φόβο ότι λίγοι θα ήσαν συνεπείς, το Κράτος ανέθεσε, διαβαζε υποχρέωσε, την παλιά ΔΕΗ, που ήταν τότε το ισχυρότερο κρατικό μονοπώλιο, να γίνει αυτή εισπράκτορας και να τα αποδίδει στο Δήμο. Και επειδή υπήρχε ο φόβος της διακοπής ρεύματος, και επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα να πληρώνεις μόνο το ρεύμα, πληρώνουμε όλοι αδιαμαρτύρητα μέχρι σήμερα.

Οι καιροί όμως άλλαξαν. Η ΔΕΗ άλλαξε, νέες ιδιωτικές εταιρείες παρέχουν ρεύμα. Καμία υποχρέωση δεν έχουν να γίνονται εισπρακτορες των Δήμων. Ούτε η ΔΕΗ.
Οι Δήμοι πρέπει να εισπράττουν τα Δημοτικά Τέλη, όπως κάνουν με το νερό. Άντε όμως να βρεις διευθύνσεις ιδιοκτητών, δεδομένου ότι δεν ταυτίζονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΕΡ, αφού χιλιάδες εξοχικά πληρώνουν δημοτικά τέλη, αλλά δεν έχουν παροχή νερού, αλλά μόνο ρεύματος. Χώρια που σε πολλά σπίτια υπάρχουν συνιδιοκτήτες και ο λογαριασμός ΔΕΗ πάει, από παράδοση και συνήθεια σε έναν και ας τα βρουν οι ιδιοκτήτες μεταξύ τους. (Τα δημοτικά τέλη βγαίνουν κατά ακίνητο και όχι κατά ποσοστό ιδιοκτησίας).
Σήμερα έχουμε ψηφιακή εποχή ....... Πιερακάκη και υπάρχει λύση:

Κάθε σπίτι είναι γραμμένο στο κτηματολόγιο. Κάθε πολίτης στο Ε2 της Εφορίας δηλώνει το ακίνητό του, πού αυτό βρίσκεται, δηλώνει το ποσοστό και το είδος ιδιοκτησίας του και υποχρεωτικά τον αριθμό ρολογιού ρεύματος.
Άρα με ένα κλικ ο κύριος Πιερακάκης μπορεί να δίνει στον Δήμο μας και κατ' έτος:

1). Τους ιδιοκτήτες ενός ακινήτου με τις διευθύνσεις τους από το Ε2 και Ε1 της Εφορίας και τον καθένα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του ακινήτου, πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας.
2) τον αριθμό του ρολογιού ρεύματος του ακινήτου.

Έτσι ο Δήμος έχει όλες τις διευθύνσεις και με έναν αλγόριθμο επιμερίζει τα τέλη σε όλους τους ιδιοκτήτες και φροντίζει ο Δήμος να τα εισπράττει όπως κάνει με την ΔΕΥΑΕΡ.
Φυσικά ο φόβος του Δήμου παραμένει: Πολλοί δεν θα πληρώνουν,  θα αμελούν, θα καθυστερούν κ.λ.π. Υπαρκτό το πρόβλημα και το αντιμετωπίζει και η ΔΕΥΑΕΡ.
Ας κάνει ο Δήμος το ανάποδο:
Να στέλνει τους λογαριασμούς στην Εφορία και αυτή σε ένα πεδίο του Ε1 να προσημειώνει την ετήσια οφειλή Δημοτικών τελών που θα την εισπράττει σίγουρα και θα την αποδίδει αυτόματα στους Δήμους.
Τώρα ο ενοικιαστής ακινήτου και οι πολλοί ιδιοκτήτες του ας τα βρουν μεταξυ τους. Και σήμερα στη πράξη αυτό γίνεται.

Και επειδή ο κόσμος πάει μπροστά και όχι με τον αραμπά, αν το νερό - αποχέτευση - βιολογικοί περάσουν στα χέρια μιας μεικτής εταιρείας Περιφερείας - Ιδιωτικής εταιρείας (κάτι σαν ΕΥΔΑΠ), αν ομοίως περάσει σε παρόμοια χέρια η συλλογή, μεταφόρτωση, διάθεση, κ.λ.π. απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων ό Δήμος μας απαλλάσσεται και από τους λογαριασμούς νερού και από τους λογαριασμούς δημοτικών τελών που κυρίως έχουν να κάνουν με τα απορρίμματα. Απλά κάθε σπίτι μέσω της Εφορίας θα πληρώνει ένα μικρό ποσό στην Εφορία για να πάει στον Δήμο που υπάγεται το σπίτι. Δηλαδή ένα μικρό ποσοστό από τον ΕΝΦΙΑ που ήδη πληρώνει να πηγαίνει ως δημοτικά τέλη ακινήτου στον Δήμο.
Έτσι ο Δήμος μας από σκουπιδιάρης και νερουλάς με το πρόσχημα ότι τα σκουπίδια και το νερό είναι η καθημερινότητα του πολίτη, θα απελευθερωθεί και θα ασχοληθεί με την πραγματική καθημερινότητά του που είναι, η παιδεία, το περιβάλλον, η πρωτογενής παραγωγή, ο πολιτισμός, η κοινωνική μέριμνα, οι παραλίες, οι δρόμοι, η αισθητική οικισμών και τοπίου, ο τουρισμός, θαλάσσια πάρκα αναπαραγωγής, δημοτικά ιδρύματα, προγράμματα ευρωπαϊκά, και τόσα άλλα.
Και ο Δήμος μας ας δημιουργήσει πραγματικά έσοδα από εκμεταλλεύσεις πεζοδρομίων, ακτών, λιμανιών, περιουσίας κ.λ.π. με σκοπό να απαλλάξει όλους τους δημότες ακόμη και από την πιο μικρή υποχρέωση καταβολής τελών, όπως είναι ο ΤΑΠ και τα παρόμοια.
Το να πληρώνει ένα παλιό και ακατοίκητο σπίτι, που έχει ρολόι ρεύματος, 400 ευρώ το χρόνο ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια Δημοτικά Τέλη, θυμίζει τον αερικό φόρο που πλήρωναν οι ραγιάδες, γιατί ζούσαν και ανέπνεαν.
Ο Δήμος υπάρχει υπέρ των Δημοτών του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους ζητάει συνέχεια χρήματα για να τους τα επιστρέφει ως υπηρεσίες ή ως μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων του. Η πολιτεία έχει παραχωρήσει στο Δήμο την εκμετάλλευση πεζοδρομίων, ακτών, λιμενικών εγκαταστάσεων, χερσαίων ζωνών λιμένων, τέλη που πληρώνουν μεγάλα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις και τόσα άλλα. Ας προσφέρει υπηρεσίες από τα χρήματα που κερδίζει και όχι από τις εύκολες λύσεις που στην ουσία είναι φόροι και χαράτσια ..... επειδή απλά τα έχουμε χρόνια τώρα συνηθίσει. Το θέμα δεν είναι να πάρουν οι Δήμοι τον ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί για να κάνουν "έργα" και να προσφέρουν "υπηρεσίες", ξεχνώντας οτι ο ΕΝΦΙΑ είναι απεχθής επιβολή φόρου, αλλά να πάρουν το μέρος των δημοτών τους, ώστε ο ΕΝΦΙΑ να ελαχιστοποιηθεί και να αντικαταστήσει τα Δημοτικά τέλη.

Στη φωτογραφία ένας λογαριασμός ΔΕΗ  όπου η ΔΕΗ είναι εισπρακτορας των Δήμων και της ΕΡΤ. Τώρα εισπράκτορας γίνεται και η κάθε εταιρεία παροχής ρεύματος. Δηλαδή μία εταιρεία μπορεί να χρεοκοπήσει, να έχει εισπράξει επί χρόνια και να μην έχει αποδώσει στον δήμο μας και άντε μετά ο δήμος μας να πάρει τα λεφτά. Άρα αυτός ο παλιός εύκολος τρόπος είσπραξης δεν διασφαλίζει πλέον ότι σε όλες τις περιπτώσεις ο Δήμος θα πάρει στο ταμείο του τα χρήματα των δημοτικών τελών του.
Και να μη ξεχνάμε ότι η ΕΡΤ εισπράττει μέσω ΔΕΗ αλλά και των άλλων παρόχων ένα ποσό, ασχέτως αν κάποιος δεν την βλέπει ποτέ. Έτσι μία οικογένεια με σπίτι +  δύο μικρά πατρογωνικά σε χωριά που σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιεί και ένα εξοχικό που χρησιμοποιεί ένα μήνα το χρόνο, πληρώνει 4πλάσια στην ΕΡΤ, προφανώς γιατί συγχρόνως και στα 4 βλέπει όλο το χρόνο ΕΡΤ!

Αλλάζουν οι καιροί. Νέα προβλήματα απαιτούν σύγχρονες λύσεις, άλλη νοοτροπία, αλλά και τόλμη.

Βασίλης Γκάτσος