eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Βασίλης Γκάτσος: Και τώρα τι;

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Και τώρα τι;


Να ευχαριστήσω τους 73 συμπατριώτες που ψήφισαν τις γραπτές ιδέες - προτάσεις που ανέπτυξα λεπτομερώς. Είμαι βέβαιος ότι πολλαπλάσιοι των υπολοίπων παρατάξεων τις αποδέχονται, τις συζητούν και θα τις προωθήσουν μέσω του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και των Συμβουλίων των τοπικών μας Κοινοτήτων.
Συνοπτικά:
1. Για πρώτη φορά διατυπώθηκε σαφώς μέσα από την παράταξη της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ  η πρόταση ότι ανάπτυξη της Ερμιονίδας σημαίνει ανάπτυξη όλων. Μοχλός ανάπτυξης είναι το πόσιμο και το νερό άρδευσης για ΟΛΟΥΣ, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.
Καλώς ή κακώς περίπου 9000 πρωτευουσιάνοι και αλλοδαποί αγόρασαν γη και έκτισαν στην Ερμιονίδα. Πλούσιοι, μέσοι και φτωχοί. Με γεμάτα τα εξοχικά τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός της Ερμιονίδας. Όλοι συμπατριώτες μας.
Το 30% της καλλιεργήσιμης γης μας, ανήκει πλέον σε αυτούς. Δεν μας το πήρανε. Το πουλήσαμε "αξιοποιώντας" την ακίνητη περιουσία μας.
Δεν είναι αγελάδες προς άρμεγμα, που θα αφήνουν τα λεφτά τους στον τόπο μας, ζώντας με δύο πλαστικές δεξαμενές, χωρίς λύση αποχέτευσης, χωρίς νερό για το κτήμα τους, μη μπορώντας και να τα νοικιάσουν με αυτές τις βασικότατες ελλείψεις. Το εξοχικό έχει ζωή, όταν είναι σαν τα παλιά ερμιονήτικα περιβόλια, δηλαδή μικρός παράδεισος με τη στέρνα με τα χρυσόψαρα, σήμερα με την πισίνα που το νερό της πάει και αυτό για πότισμα. Το ίδιο τα ξενοδοχεία, τα νοικιαζόμενα δωμάτια κ.λ.π. Μόνον τότε μπορούν να δίνουν ζωή και στον τόπο μας.
Οι 73 με τη ψήφο τους μού αναγνώρισαν την πατρότητα αυτής της διευρυμένης πρότασης, την αναπτυξιακή προοπτική της, τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για τον τουρισμό.

2. Ο Δήμος πρέπει να στραφεί προς τους παραγωγικούς ανθρώπους της Ερμιονίδας και μάλιστα του πρωτογενούς τομέα με έργα, συμμετοχή, και όχι με ευχές.

3. Καποδίστριας, Καλλικράτης και Κλεισθένης χρησιμοποιήθηκαν για την ανιστόρητη και ανίερη διάλυση των κοινοτήτων μας μεταφέροντας τους πόρους και τις αρμοδιότητές τους στους Δήμους. Ο Δήμος Ερμιονίδας πρέπει να επανασυνδεθεί θεσμικά με τα Κοινοτικά Συμβούλια, να αποκαταστήσει το κύρος των Κοινοτήτων μας. Η Κοινότητα η ελληνική δεν περιμένει να βρέξει χρήμα η Ευρώπη, το Κράτος, η Περιφέρεια, ο Δήμος. Η Κοινότητα αναπτύσσει σχέσεις και Α υ τ ε ν ε ρ γ ε ί.

4. Η αλιεία πρέπει με τη συμπαράσταση του Δήμου να περάσει στη νέα εποχή των θαλάσσιων πάρκων αναπαραγωγής ψαριών σε συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους. Μακροπρόθεσμα αυτό είναι το μέλλον και όχι η ιχθυοκαλλιέργεια.

5. Ο Δήμος είναι οργανισμός και πρέπει να διοικηθεί με σύγχρονα εργαλεία ISO 9001 και Επιχειρησιακή  Επάρκεια. Το προσωπικό του να αναλάβει πραγματικές ευθύνες. Η έννοια του κόστους να γίνει κυρίαρχη στη λειτουργία του. Τα περισσότερα άλλα θέματα αρμοδιότητας Δήμου Ερμιονίδας δεν είναι παρά διαδικασίες στο ISO 9001 και στην Επιχειρησιακή Επάρκεια.

6. Η Ερμιόνη πρέπει να γίνει Π ρ ο ο ρ ι σ μ ό ς. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι το στοίχημα για τη νέα Κοινοτική μας αρχή, φυσικά και για όλη την Ερμιόνη.

Ας επικεντρωθούμε σε αυτά. Αν πιάσουμε τα δεκάδες επιμέρους θα χαθούμε σε αυτά, και η τετραετία θα μας αφήσει και πάλι στο σημείο που είμαστε σήμερα.

Καλή αρχή σε όλους.

Βασίλης Γκάτσος