eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Λούμη - Γιαννικοπούλου Αγγελική:''ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ''


Αγαπητές Συνδημότισσες, αγαπητοί Συνδημότες,
Με αφορμή τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Ιανουαρίου 2019 και το 16ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο ''Εγγραφή του Δήμου ως συνδρομητή στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για το έτος 2019'', ένιωσα την ανάγκη να σας ενημερώσω για τα προγράμματα πρόληψης υγείας που χάνονται από τον Δήμο Ερμιονίδας και που δικαιωματικά σας ανήκουν.
Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων είναι ένας φορέας πιστοποιημένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με κύρια αποστολή την προαγωγή της Υγείας των Δημοτών, μέσω διαφόρων προγραμμάτων ενημέρωσης και προληπτικής ιατρικής σε όλη την Ελλάδα.

Σε αυτό το Δίκτυο συμμετέχουν σήμερα 191 Δήμοι της χώρας και ένας εξ’ αυτών είναι ο Δήμος Ερμιονίδας, με κόστος συμμετοχής 600,00 € το χρόνο.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας με ομόφωνη απόφασή του με όρισε υπεύθυνη του Δικτύου.
Μελετώντας τότε τις δράσεις του Δικτύου, διαπίστωσα πως διαθέτει και υποστηρίζει προγράμματα με τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά στις δωρεάν εξετάσεις υγείας των Δημοτών, μέσα στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Μετά από αίτηση και προσωπική επιμέλεια δική μου, το τριήμερο 24 έως 26 Απριλίου 2015, πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ερμιονίδας για πρώτη φορά δράση του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας, με δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης, μια εξέταση ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των πνευμονικών παθήσεων.
Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε σε χώρο του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, τον οποίο μας παραχώρησε ο προϊστάμενος κ. Μαχαίρας Μανώλης, κατόπιν έγγραφης αίτησής μου.
Η ζήτηση για την συγκεκριμένη εξέταση ήταν αυξημένη, πλήθος Δημοτών προσήλθε στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου και σπιρομετρήθηκαν συνολικά 111 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους καπνίζουν, σε άτομα που εκτίθενται σε ρυπογόνους παράγοντες και σε άτομα με δυσκολία στην αναπνοή ή με πρωινό βήχα.
Ουσιαστική ήταν η συμβολή της πνευμονολόγου κ. Φωτοπούλου Ελένης, η οποία αφιλοκερδώς δέχθηκε να βοηθήσει ώστε να πραγματοποιηθεί η εξέταση.
Ύστερα από νέα αίτηση μου ως υπεύθυνης του Δικτύου, πραγματοποιήθηκε δεύτερη δράση στις 17,18,19 και 20 Μαΐου 2016, αυτή τη φορά με δωρεάν εξετάσεις Οστικής Πυκνότητας (Οστεοπόρωση). Εξετάστηκαν πάνω από 300 γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών, με υπερηχογράφημα πτέρνας από ειδικευμένο προσωπικό. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε και πάλι σε χώρο του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου τον οποίο μας παραχώρησε ο προϊστάμενος κ. Μαχαίρας Μανώλης, κατόπιν έγγραφης αίτησής μου.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι από τις δύο παραπάνω δράσεις, ο Δήμος Ερμιονίδας ωφελήθηκε επιπλέον με την δωρεάν απόκτηση του λογισμικού και των ιατρικών μηχανημάτων με τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι εν λόγω εξετάσεις. Περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Δήμου Ερμιονίδας και οποιαδήποτε στιγμή θελήσει μπορεί πολύ εύκολα και δωρεάν να επαναλάβει αυτές τις εξετάσεις προληπτικής ιατρικής.
Στις 28 Ιουλίου 2016, ύστερα από την ανεξαρτητοποίηση μου από την παράταξη του κ. Σφυρή, έπρεπε να παραιτηθώ από την θέση της υπεύθυνης από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων. Στην θέση μου τοποθετήθηκε ως υπεύθυνη του Δικτύου η Αντιδήμαρχος Ερμιονίδας κ. Φωστίνη Καλλιόπη.
Από τότε μέχρι σήμερα, δηλαδή εδώ και δυόμιση χρόνια, ο Δήμος Ερμιονίδας δεν έχει συμμετάσχει σε κανένα πρόγραμμα του Δικτύου και δεν έχει πραγματοποιήσει καμία δράση πρόληψης υγείας των Δημοτών.
Στην συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου 2019, κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος σχετικά με την εγγραφή του Δήμου ως συνδρομητή στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για το 2019, αναφέρθηκε ότι για την συγκεκριμένη εγγραφή, ο Δήμος πληρώνει ως κόστος συμμετοχής, το ποσό των 600,00€ ετησίως.
Το εύλογο ερώτημα που προέκυψε ήταν γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία δράση πρόληψης υγείας σε συνεργασία με το Δίκτυο εδώ και δυόμιση περίπου χρόνια, αφού οι Δημότες τέτοιες δράσεις τις δικαιούνται.
Φυσικά δεν δόθηκε καμία απάντηση από την Δημοτική Αρχή και τους εκπροσώπους της, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.
Αγαπητές Συνδημότισσες, αγαπητοί Συνδημότες,
πρέπει να διεκδικείτε την ενεργή συμμετοχή του Δήμου Ερμιονίδας σε τέτοια δωρεάν προγράμματα προληπτικής ιατρικής, διότι τα δικαιούστε και ανήκουν σε εσάς.


Λούμη - Γιαννικοπούλου Αγγελική
Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος
Δήμου Ερμιονίδας