eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

''Όταν ο εθελοντισμός «στηρίζει και αφουγκράζεται» την παράδοση''

'' Όταν ο εθελοντισμός «στηρίζει και αφουγκράζεται» την παράδοση! ''
Στην φωτογραφία παραπάνω βλέπουμε τον Δαμιανό Κουτούβαλη (γιός του αείμνηστου Μιχαλάκη) στο πάγκο του μαγαζιού του να κατασκευάζει τα αποκριάτικα...
Γράφει ο Θωμάς Ι. Σκούρτης
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλη την Ερμιονίδα, είχαν μεγάλη επιτυχία και αυτό το οποίο ξεχώρισε, ήταν το μεράκι και ο εθελοντισμός των απλών δημοτών.
Σήμερα καθαρά Δευτέρα ο καιρός μπορεί να μην βοήθησε, αλλά όπως πληροφορήθηκα πολλές δημοτικές κοινότητες στην Ερμιονίδα, είχαν προετοιμαστεί για να γιορτάσουν την έναρξη της Σαρακοστής.
Φέτος θα μου επιτρέψετε (με όλο το σεβασμό προς όσους βοήθησαν και έτρεξαν σε όλη την Ερμιονίδα για να πραγματοποιηθούν αποκριάτικες - καρναβαλικές εκδηλώσεις), να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά σε έναν συμπατριώτη μας απο την Δ.Κ Ερμιόνης.

Στην Ερμιόνη, εκτός την βοήθεια της Δημοτικής κοινότητας και των δημοτικών συμβούλων της, εκτός την απλόχερη προσφορά και την προσωπική εργασία της ''Εθελοντικής ομάδας Ερμιόνης'' με τις ουσιαστικές εκδηλώσεις που χάρισαν στους συνδημότες μας, φέτος ο Δαμιανός Κουτούβαλης(βλέπε φωτό)  προσέφερε αφιλοκερδώς το μαγαζί του και τις τεχνικές του γνώσεις για να φτιαχτούν όλες οι ξύλινες κατασκευές που χρειάστηκαν για τις φετινές εκδηλώσεις.

Εκτός απ΄αυτό όμως, η καθαρά Δευτέρα του 2016 θα ήταν διαφορετική(αν ο καιρός το επέτρεπε) απο τις άλλες χρονιές χάρη στον Δαμιανό και την εθελοντική ομάδα.
Είχαν αποφασίσει, έτοιμοι μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια να υλοποιήσουν την πρωτότυπη ιδέα του Ερμιονίτη παραδοσιακού μαραγκού και δημοτικού κοιν. συμβούλου Δαμιανού Κουτούβαλη, γιου του Μιχαλάκη Κουτούβαλη, για να κατασκευάσουν χαρταετούς μαζί με τα παιδιά, όπως γινόταν παλιά στην Ερμιόνη που τα παιδιά στις αυλές τους με παρέα ή μόνα τους κατασκεύαζαν τους χαρταετούς και τους πέταγαν άλλα στους Μύλους και άλλα πάνω από την μπανιέρα ''Μαδέρι'' στο Μπίστι.

Ο Δαμιανός ενεργοποίησε τις ευαισθησίες του για την Ερμιονίτικη παράδοση, το κοφτερό του μυαλό, τις τεχνικές του γνώσεις, ώστε να συνδέσει το πέταγμα του χαρταετού με τη δημιουργία, τη συνεργασία, την έκφραση και  τη χαρά .

Καθ'  όλη την διάρκεια των εργασιών του τον βοήθησε ο συμπατριώτης μας Αντώνης Παναγιωτακόπουλος που αγόγγυστα συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια.Θέλω και λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε να τελειώσω με ένα μήνυμα.

Παρόμοιες ιδέες όπως του Δαμιανου που εχουν αναφορά στη παράδοση, πιστεύω πως έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς τα παιδια μαθαίνουν να παίζουν και να δημιουργούν μόνα τους, κόντρα στη σπατάλη και τον καταναλωτισμό των προηγούμενων χρόνων.

Εύχομαι αυτή η ενδιαφέρουσα ιδέα να πραγματοποιηθεί του χρόνου αφου και ο καιρός το επιτρέψει.


Θωμάς Ι. Σκούρτης