eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Δημιουργία «Κέντρου Κοινότητας» στο Δήμο Ερμιονίδας για την Κοινωνική Πολιτική και οι ενέργειες του Δημάρχου

Στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της χώρας εντάσσονται τα «Κέντρα Κοινότητας» που θα συσταθούν το επόμενο διάστημα. Μετά από παρεμβάσεις και εισηγήσεις της ΚΕΔΕ, το νομοσχέδιο που καταρτίζει η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θ. Φωτίου, προβλέπει ότι οι δομές των «Κέντρων Κοινότητας» θα είναι λειτουργικά ενταγμένες στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου τα «Κέντρα Κοινότητας» που θα λειτουργούν στους Δήμους θα έχουν ως αρμοδιότητα το σχεδιασμό, το συντονισμό και την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Το Υπουργείο, μέσα στα πλαίσια της κατάρτισης  του νομοσχεδίου, απέστειλε συγκεκριμένη πρόταση προς όλες τις Περιφέρειες, οι οποίες ανταποκρίθηκαν θετικά εκτός από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία αντιπρότεινε  την σύσταση Κέντρων Κοινότητας μόνο στις πέντε πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της Πελοποννήσου, την ευθύνη λειτουργίας των οποίων θα έχει η Περιφέρεια.
Το Υπουργείο διαφωνώντας με την θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου απέστειλε προς τους Δημάρχους της Πελοποννήσου την υπ’ αρ. πρωτ. 29/18.1.2016 επιστολή, με την οποία ζητάει την άποψή τους για το θέμα.
Η επιστολή του Υπουργείου προς τους Δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου:
ypourgio1
 ypourgio2ypourgio3
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας ανταποκρινόμενος άμεσα, απέστειλε στο Υπουργείο την υπ’ αριθμ. πρωτ. 542/21-01-2016 επιστολή συνοδευόμενη με τα αναφερόμενα σε αυτή σχετικά, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει  απερίφραστα την απόλυτη αντίθεσή του στην πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου η οποία υπονομεύει τον ρόλο των ΟΤΑ Α’ βαθμού κατά την υλοποίηση μίας τόσο σημαντικής δράσης που αφορά τον πληθυσμό τους και θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα και την αμεσότητα, δηλαδή την ίδια την ουσία αυτών των καινοτόμων κοινωνικών παρεμβάσεων.
Επίσης τονίζει τις δράσεις Κοινωνικού Προσανατολισμού που έχει αναπτύξει ο Δήμος Ερμιονίδας όπως Εθελοντική Ομάδα Αλληλεγγύης, διανομή τροφίμων, φαγητού, φαρμάκων και ρουχισμού στους απόρους, παροχή δωρεάν υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης, Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι κ.λ.π. αναφέροντας ακόμα ότι διαθέτει μεταξύ άλλων την απαραίτητη υποδομή, πληροφορία, αμεσότητα και ευελιξία για την υλοποίηση των εν λόγω δράσεων μαζί με ένα πλήρες δίκτυο κοινωνικών φορέων και ομάδων.
Παράλληλα ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, σαν μέλος της ΠΕΔ Πελοποννήσου έθεσε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, το θέμα σαν έκτακτο στην συνεδρίαση  της 21/01/2016, όπου υπήρξε ομόφωνη απόφαση, η οποία είναι αντίθετη με την πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η επιστολή του Δημάρχου Ερμιονίδας προς το Υπουργείο με τα αναφερόμενα σχετικά:
dimarxos1
dimarxos2
sxet1
sxet2a
sxet2b
sxet3a
sxet3b
sxet3c
sxet3d
sxet3e
sxet4a
sxet4b