eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ας διαβάσουμε και λίγο Κανέττι "Μάζα και εξουσία".

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
 
Από την επίσκεψη Τσίπρα - Φωτόπουλου στη ΔΕΗ μαθαίνουμε για πιο φτηνό ρεύμα, Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών (ανεμογεννήτριες - φωτοβολταϊκά) την στιγμή που ο υποψήφιος βουλευτής κύριος Κοδέλας δεν τα θέλει, γιατί θα ζήσουμε με τα κοκοροβένια. Ανακάλυψαν και το πρόβλημα των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα, Από μικρά παιδιά για  αυτό ακούμε, λογικά οι αγρότες θα τα είχαν εγκαταλείψει, σύμφωνα με όσα οι πολιτικοί λένε γι' αυτά, αλλά ζουν και βασιλεύουν! Τα εσπεριδοειδή φυσικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αυτοδυναμία εδώ και τώρα. Πάνε η αναλογική, ο πλουραλισμός, οι συμμαχίες κ.λ.π. μπρος στην εξουσία. Δεκτό και το μπόνους των 50.

Η εξουσία φθείρει και η διεκδίκησή της φθείρει διπλά. Και η δίψα για εξουσία και....... πολιτική ατομική δύναμη προς τα αριστερά είναι το ίδιο δυνατή όσο και προς τα δεξιά, νομίζω και μεγαλύτερη. Διότι και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά είτε η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, είτε η ενός κόμματος αρχή, οδηγούν σε ατομική και οικογενειακή πολιτική δύναμη και εξουσία. Η μεσότης εμπνέεται από την άμεση Δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, του μοναδικού ιστορικού παραδείγματος. Μόνον προς τα κει υπάρχει ελπίς μείωσης της τάσης προς ατομική και οικογενειακή πολιτική δύναμη και εξουσία.
Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.... στον πειρασμό της εξουσίας, όταν μάλιστα από το 3-4% μέσα σε ένα χρόνο πας για αυτοδυναμία. Ούτε στην "ιστορική αποστολή" της διάπλασης του νέου ανθρώπου. Και ο καπιταλιστικός άνθρωπος και ο σοβιετικός άνθρωπος καταναλωτές υλικών καταλήξανε.

Σημείωση: Στα μαθητικά και κυρίως τα φοιτητικά μας χρόνια, είχε διαμορφωθεί ή άποψη τουλάχιστον στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, ότι σοσιαλισμός χωρίς ανάπτυξη και εμβύθιση στη δημοκρατία στερείται νοήματος. Εξέπνευσε η άποψη και το τότε ΚΚ Εσωτερικού που την "στήριζε" εντοπίως και ήθελε να την εκπροσωπεί, δεν το κατάφερε γιατί απλά την επικαλείτο και μόνον. Όσο για την άποψη ότι συμβαδίζει η ενός κόμματος αρχή, κόμματος μάλιστα ιστορικής αποστολής, και άμεσης Δημοκρατίας .....

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος