eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Athens Voice: Αυτοδυναμία... γιοκ - Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ!

Με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί κατά 99,8% και με ελάχιστα τμήματα να απομένουν σε Α" και Β" Αθήνας, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατόρθωσε να λάβει την πολυπόθητη αδυναμία και «κόλλησε» στις 149 έδρες.

Έτσι, σήμερα το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να λάβει διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Και επειδή η πλειοψηφία που επιτυγχάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυριολεκτικά οριακή, 149 έδρες δηλαδή, η ηγεσία του κόμματος στράφηκε σε συνεργασίες.
Δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με άλλα κόμματα ο Αλέξης Τσίπρας παρά μόνο με το ΠΟΤΑΜΙ ή τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, καθώς ο κ. Τσίπρας στις προεκλογικές του ομιλίες είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται με τις λεγόμενες μνημονιακές δυνάμεις, δηλαδή τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τη ναζιστική ΧΑ, ενώ το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με τους οπορτουνιστές.
Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 10.30 το πρωί, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, με τον οποίο, άλλωστε, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Κυριακής.
Το χρονικό της συμφωνίας - Ποιο υπουργείο θα πάρει ο Καμμένος
Ήταν γύρω στις 2 τα ξημερώματα όταν ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ.
Το πρώτο που έγινε ήταν να κλειστεί ραντεβού με τον Πάνο Καμμένο στις 10.30 το πρωί. Ο κ. Καμμένος αναμένεται να κάνει δήλωση στήριξης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζοντας τον κ. Τσίπρα με άλλους 13 βουλευτές.
Αν ισχύουν όσα διαρρέονται από πηγές της Κουμουνδούρου, τότε μέχρι σήμερα το απόγευμα θα έχουμε κυβέρνηση και εντός της ημέρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, με την κυβέρνηση να έχει κοινοβουλευτική δύναμη 162 εδρών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει κλειδώσει και το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα αναλάβει ένα υπουργείο, πιθανότατα θα δοθεί στον ίδιο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, το υπουργείο Ναυτιλίας. Ωστόσο τα σενάρια είναι ακόμα ανοιχτά.
Το πόσο θα αντέξει η νέα κυβερνητική συμμαχία είναι ζητούμενο από τη στιγμή που ο νέος συμβιβασμός που θα επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας με τους δανειστές να είναι υπό τη αίρεση της σκληροπυρηνικής "αριστερής πλατφόρμας".
Τι θα γίνει με το Ποτάμι
Στο μεταξύ, πληροφορίες ανέφεραν ότι θα υπάρξει συνάντηση του κ. Τσίπρα και με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, δίχως όμως να έχουν ακόμα καθοριστεί οι λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από τον επικεφαλής του Ποταμιού να παράσχει ψήφο ανοχής στη νέα κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας, τέλος, ενδέχεται να επιδιώξει να συναντηθεί και με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα., προκειμένου επίσης -αν και φαντάζει πολύ δύσκολο- να του ζητήσει να παράσχει και εκείνος ψήφο ανοχής στο νέο κυβερνητικό σχήμα.