eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΙΠΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ!

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή.


Είναι θρησκευτική γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική γιατί η μέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821. Πριν την επανάσταση η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη για 368 χρόνια, δηλαδή από το 1453 έως το 1821.

Ήταν μια πολύ σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα. Υπήρχε έλλειψη ελευθερίας σχεδόν σε κάθε πλευρά της ανθρώπινης ζωής. Δεν υπήρχε δυνατότητα παροχής παιδείας, η θρησκευτική ελευθερία ήταν ελάχιστη, οι άνθρωποι έπρεπε να πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους και να ζουν κάτω από την σκιά ενός καταπιεστικού δυνάστη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου..
.. αυτό που οι Οθωμανοί δεν κατάφεραν να υποτάξουν ήταν το ελληνικό πνεύμα.

Ζώντας κάτω από την οθωμανική απειλή οι Έλληνες ιερείς προσπάθησαν να παρέχουν βασική εκπαίδευση σε κρυφά σχολεία. Οι Έλληνες δεν ξέχασαν ποτέ το παρελθόν και τους προγόνους τους γιατί τα αρχαία μνημεία ήταν πάντοτε δίπλα τους για να τους υπενθυμίζουν την ιστορική κληρονομιά τους.

Οι Έλληνες ως έμποροι και πλοιοκτήτες έρχονταν σε επαφή με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, πράγμα το οποίο τους έκανε να βλέπουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή τους και τη ζωή στις δημοκρατικές χώρες. Επιπλέον ο ελληνικός στόλος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην επανάσταση αργότερα.

Πριν την επανάσταση πολλές μικρές εξεγέρσεις γίνονταν από ομάδες ανθρώπων, τους κλέφτες και τους αρματολούς, που κρύβονταν στα βουνά και δεν μπορούσαν εύκολα να εντοπιστούν από τους Τούρκους. Οι εξεγέρσεις αυτές δεν ήταν πολύ αποτελεσματικές αλλά δημιουργούσαν πρόβλημα και κρατούσαν τη φλόγα της επανάστασης αναμμένη στις καρδιές των ανθρώπων.

Η επανάσταση κηρύχθηκε επίσημα την 25η Μαρτίου 1821 στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας (στην Αχαΐα) από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό ο οποίος ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και ευλόγησε τους αρχηγούς της. Οι πόλεις που επαναστάτησαν πρώτες ήταν η Πάτρα, η Καλαμάτα και η Τρίπολη.Η ημερομηνία της επανάστασης δεν ήταν τυχαία. Την 25η Μαρτίου επίσης γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η χριστιανική θρησκεία πάντα έπαιζε μεγάλο ρόλο στη ζωή των Ελλήνων. Η πίστη στο Θεό ήταν ένας από τους λόγους που κράτησε το ελληνικό πνεύμα αδούλωτο.

Η επανάσταση ξεκίνησε τη μέρα του Ευαγγελισμού με την ελπίδα ότι η Παναγία θα τους βοηθούσε στον αγώνα τους για την ελευθερία και θα τους προστάτευε. Οι Έλληνες κατάφεραν να σχηματίσουν ένοπλες δυνάμεις και να οργανώσουν προσεχτικά τις επιθέσεις τους. Η τακτική των μικρών επιθέσεων που εφάρμοζαν οι κλέφτες και οι αρματολοί εγκαταλείφθηκε και τη θέση τους πήραν οι πραγματικές μάχες. Ο στόλος παρείχε στο στρατό πολεμοφόδια. Οι Έλληνες πολεμούσαν με σπαθιά, ντουφέκια και κανόνια. Η επανάσταση κράτησε οχτώ χρόνια, δηλαδή από το 1821 έως το 1829. Η πόλη που απελευθερώθηκε πρώτη ήταν η Τρίπολη. Αυτή η πρώτη επιτυχία γέμισε τις καρδιές των ανθρώπων με θάρρος και αυτοπεποίθηση και τους βοήθησε να συνεχίσουν τον αγώνα τους με επιτυχία.

Παρόλο που όλοι πολέμησαν γενναία αξίζει να αναφερθούν ορισμένοι άνθρωποι που έπαιξαν ηγετικό ρόλο στην επανάσταση.

Αυτοί είναι: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Μακρυγιάννης, Νικηταράς, Αθανάσιος Διάκος, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Ανδρέας Μιαούλης, Κωνσταντίνος Κανάρης, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους.

Οι Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό όπως ο Κοραής, ο Υψηλάντης, ο Καποδίστριας καθώς και φιλέλληνες όπως ο λόρδος Βύρωνας επίσης στήριξαν την επανάσταση.

Επιπλέον, παρόλο που στην αρχή καμία άλλη χώρα δεν ενδιαφέρθηκε για τον ελληνικό αγώνα για ελευθερία, αργότερα η Ρωσία, η Αγγλία και η Γαλλία αποφάσισαν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η βοήθειά τους αποδείχθηκε μεγάλης σημασίας.

Η 25η Μαρτίου είναι μια μέρα που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Οφείλουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας σ’ αυτούς τους ανθρώπους που πολέμησαν ηρωικά ενάντια στην τουρκική τυραννία.

Κάθε χρόνο γίνεται γιορτή σε κάθε σχολείο. Οι μαθητές φορούν παραδοσιακές στολές χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, απαγγέλλουν ποιήματα και παίζουν θεατρικά έργα.

Η ελληνική σημαία κυματίζει στα μπαλκόνια των δημόσιων κτηρίων και σπιτιών.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας του Ευαγγελισμού γίνεται δέηση για τους ήρωες του 1821. Γίνεται παρέλαση των μαθητών, προσκόπων και ενόπλων δυνάμεων σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους κάθε πόλης.

















γράφει Χρήστος Χασάπης blog