eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Γιάννης Δημαράκης για τον όρο «μείζων μειοψηφία».

Γιάννης Δημαράκης ΠΡΟΣ Ιωσήφ Γανώση

''Θα τον συμβούλευα να προσέρχεται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχοντας γνώση των εγκυκλίων και των νόμων και να μην ξεστομίζει πομφόλυγες με στόχο να προσβάλει προσωπικότητες της μη αρεσκείας του, εάν θέλει να σέβεται τον εαυτόν του και να μην εκτίθεται αυτοδιασυρόμενος.''



Ο κ. Ιωσήφ Γανώσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας στις 4/9/2024 εκτός θέματος της συζήτησης και χωρίς να προκληθεί ειρωνεύτηκε φιλόλογο, η οποία προΐσταται πολιτιστικού σωματείου τα τελευταία δέκα χρόνια προσφέροντας σημαντικό εθελοντικό έργο.

Ο προαναφερόμενος δημοτικός σύμβουλος ενδεχομένως να αφορμίστηκε από το γεγονός ότι σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η φιλόλογος και αφορούσε πολιτιστική εκδήλωση (Αύγουστος 2024) του σωματείου στο οποίο είναι

Πρόεδρος, αποκάλεσε τον κ. Ιωάννη Μαργέτα «επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας» του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας. Ο κ. Γανώσης θεώρησε ότι η φράση «επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας» δεν υπάρχει ως όρος και είναι λανθασμένη και εξ αιτίας αυτού προσέβαλε στο Δημοτικό Συμβούλιο την προαναφερόμενη φιλόλογο. Πρόσθεσε επίσης ότι αντί της έκφρασης «επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας» πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος «αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Τον πληροφορώ λοιπόν ότι τον όρο «μείζων μειοψηφία» έχει επίσημα καθιερώσει το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) για να ονομάσει τον δεύτερο σε δύναμη συνδυασμό εκάστου Δημοτικού Συμβουλίου.

Μπορείτε να δείτε παρακάτω το σχετικό απόσπασμα εγκυκλίου του ΥΠΕΣ που αφορά τον ορισμό του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην προαναφερόμενη εγκύκλιο είναι προφανές ότι το ΥΠΕΣ ονομάζει τον πρώτο συνδυασμό του Δημοτικού Συμβουλίου «πλειοψηφία» τον δεύτερο «μείζων μειοψηφία» και τους υπόλοιπους «ελάσσων μειοψηφία» (εν συνόλω).

Επομένως σωστά χρησιμοποίησε η φιλόλογος τον όρο «επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας».

Θεσμικά ο όρος «αξιωματική αντιπολίτευση» αφορά το δεύτερο πολιτικό κόμμα της Βουλής και όχι τον δεύτερο συνδυασμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τώρα εάν ο όρος «αξιωματική αντιπολίτευση» χρησιμοποιείται από κάποιους για τον δεύτερο σε δύναμη συνδυασμό του Δημοτικού Συμβουλίου αυτό συμβαίνει είτε εκ παραδρομής είτε καταχρηστικά, γεγονός που παρεκκλίνει από το τυπικά και θεσμικά ορθό.

Εξάλλου θεωρώ ότι είναι ήσσονος σημασίας θέμα το πως αποκαλείται ο δεύτερος συνδυασμός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άλλα θέματα απασχολούν τους πολίτες και σ’ αυτά θα πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι να επικεντρώνονται.

Θα ήταν χρήσιμο για τους δημότες εάν ο κ. Γανώσης, τον οποίο οι δημότες εξέλεξαν σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, έκανε εποικοδομητική κριτική στην Δημοτική Αρχή, εάν κατέθετε ρεαλιστικές και εφικτές προτάσεις, εάν προσέφερε εθελοντικό έργο, εάν ασχολείτο με σοβαρά θέματα και δεν υποβάθμιζε και ευτέλιζε τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, του οποίου μάλιστα είναι και μέλος, άλλοτε με φωνές, άλλοτε με εξυβρίσεις και άλλοτε με αποχωρήσεις.

Τέλος θα τον συμβούλευα να προσέρχεται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχοντας γνώση των εγκυκλίων και των νόμων και να μην ξεστομίζει πομφόλυγες με στόχο να προσβάλει προσωπικότητες της μη αρεσκείας του, εάν θέλει να σέβεται τον εαυτόν του και να μην εκτίθεται αυτοδιασυρόμενος.


Ερμιόνη 7/9/2024

Γιάννης Δημαράκης

Πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Ερμιονίδας