eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΕΥΔΑΠ απλώνεται. Εμείς πάλι έξω από τον χορό;;;;

 

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Επέκταση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ


"Στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση του αριθμού τους στο ¼. Σήμερα οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος είναι 292 (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, 125 ΔΕΥΑ, 156 Δήμοι, 8 σύνδεσμοι ύδρευσης Δήμων και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης), εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μικροί και αδύναμοι.

Για την ισχυροποίησή τους θα επεκταθεί η ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον στην υπόλοιπη  Αττική, στην Κορινθία, στη Βοιωτία και στη Φωκίδα, ενώ η ΕΥΑΘ τουλάχιστον στην υπόλοιπη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική. Ο γενικός κανόνας θα είναι ένας πάροχος ύδρευσης ανά περιφερειακή ενότητα  στην ηπειρωτική χώρα, ενώ θα δοθούν κίνητρα για περαιτέρω συνενώσεις.

Ενεργοποίηση ΕΥΔΑΠ σε νησιά με οξεία κρίση λειψυδρίας.

Για την υποστήριξη των άνυδρων νησιών και της Κρήτης θα ενεργοποιηθεί η παροπλισμένη «ΕΥΔΑΠ Νήσων» για την εκτέλεση μεγαλύτερων έργων όπου ο τοπικός πάροχος είναι αδύναμος και η εισπραξιμότητα ανεπαρκής (μικρότερη από 85%).

Σε  περιοχές όπου υφίσταται οξεία κρίση λειψυδρίας (π.χ. στις Κυκλάδες), η «ΕΥΔΑΠ Νήσων» θα αναλάβει τη συνολική  ευθύνη. Παράλληλα, θα προβλεφθεί ένας ευνοϊκός διακανονισμός του 75% των χρεών των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ, με κονδύλια από τα υπερέσοδα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας." (Από ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ).

 - - - -

Τα παραπάνω δεν είναι "προς τη σωστή κατεύθυνση", αλλά η σωστή κατεύθυνση.
Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος μας, χωρίς χρήματα, χωρίς τεχνογνωσία, χωρίς οικονομίες κλίμακος, με έναν Διευθυντή ΔΕΥΑΕΡ και 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο (όλοι τους μη έχοντας σχέση με το αντικείμενο ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ) να δώσει οποιαδήποτε λύση. Έτσι θα σερνόμαστε εις τους αιώνας των αιώνων.
Θυμίζω ότι η ΕΥΔΑΠ είναι ουσιαστικά Δημόσια Επιχείρηση αλλά με χαρακτηριστικά οργάνωσης και λειτουργία ιδιωτικού τομέα.
Παρατηρούμε ότι η επέκταση της ΕΥΔΑΠ δεν περιλαμβάνει την Αργολίδα (!!!) τον νομό με τα μεγαλύτερα προβλήματα ύδρευσης και ποιότητας πόσιμου νερού. Νομό που περιλαμβάνει και την υπό ερημοποίηση Ερμιονίδα με πόσιμο νερό .... καθάρσιο.

Σπεύσατε λοιπόν να διεκδικήσετε την επέκταση της ΕΥΔΑΠ στην Αργολίδα και μάλιστα στην Ερμιονίδα. Συμπολίτευση και μείζων Αντιπολίτευση πρόσκεινται στη ΝΔ, δηλαδή στην Κυβέρνηση και την Περιφέρειά μας. Αυτό είναι μια συγκυρία που βοηθάει. Από μόνος του ο Δήμος μας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα του πόσιμου νερού.

Σημείωση: Οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται διακαώς να μάθουν την ικανοποίηση των πελατών τους για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν. Το ΔΣ της ΔΕΥΑΕΡ ας χωριστεί σε ομάδες και να έρθει σε επαφή με όλους τους πελάτες της ΔΕΥΑΕΡ και να καταγράψει την ικανοποίησή τους από τις υπηρεσίες και το προϊόν που τους προσφέρει. Όταν λέμε να καταγράψει, ενοούμε πλήρες ερωτηματολόγιο του τύπου:


Είστε ικανοποιημένοι από την ποιότητα του πόσιμου νερού; Καθόλου - Λίγο - Μετρίως - Πολύ - Πάρα πολύ.
Είστε ικανοποιημένοι από την τιμή του; Καθόλου - Λίγο - Μετρίως - Πολύ - Πάρα πολύ.
Είστε ικανοποιημένοι από την πίεση του νερού; Καθόλου - Λίγο - Μετρίως - Πολύ - Πάρα πολύ.
Είστε ικανοποιημένοι από την παροχή του νερού; Καθόλου - Λίγο - Μετρίως - Πολύ - Πάρα πολύ.
Είστε ικανοποιημένοι από τη θερμοκρασία του; Καθόλου - Λίγο - Μετρίως - Πολύ - Πάρα πολύ.
Είστε συνδεδεμένοι στον κεντρικό αγωγό νερού με θαμένο ή επιφανειακό σωλήνα; Με θαμένο - Με επιφανειακό.
Από τη δική σας παροχή νερού παίρνουν με αγωγό διπλανά σπίτια; ΝΑΙ - ΟΧΙ.
Πίνετε νερό από τη βρύση; ΝΑΙ - ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ - ΟΧΙ.
Χρησιμοποιείτε νερό της βρύσης στο μαγείρεμα; ΝΑΙ - ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ - ΟΧΙ.
Πόσα περίπου μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό των 1.5 λίτρων χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας το χρόνο; ...........
Πόσα περίπου κ.μ. νερό φέρνετε στο σπίτι σας με βυτίο το χρόνο; ..........
Έχετε στο σπίτι σε χρήση στέρνα βρόχινου νερού; ΝΑΙ - ΟΧΙ.
Είστε ικανοποιημένοι από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΕΡ; Καθόλου - Λίγο - Μετρίως - Πολύ - Πάρα πολύ.
Πιστεύετε ότι η ΔΕΥΑΕΡ μπορεί να λύσει το πρόβλημα του πόσιμου νερού και να διαχειριστεί επιτυχώς τη διανομή του σύμφωνα με προδιαγραφές; ΝΑΙ - ΟΧΙ.
Πιστεύετε ότι η ΕΥΔΑΠ θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα του πόσιμου νερού Ερμιονίδας; ΝΑΙ - ΟΧΙ.
Αν η ΔΕΥΑΕΡ ή η ΕΥΔΑΠ σας πρότειναν ως λύση, έστω προσωρινή μέχρι να φέρουν από αλλού πόσιμο νερό στην Ερμιονίδα, την αφαλάτωση θαλασσινού νερού θα τη δεχόσαστε; ΝΑΙ - ΟΧΙ.
Ποια περιοχή της ακτής της Ερμιονίδας πιστεύετε ότι είναι κατάλληλη να δεχθεί εγκατάσταση αφαλάτωσης θαλασσινού νερού; ..................

Ο Δήμος πρέπει να σεβαστεί, και φυσικά να δημοσιοποιήσει, τα πορίσματα μιας τέτοιας έρευνας (την έρευνα μπορεί να την κάνει ο Δήμος, η ΔΕΥΑΕΡ, ή μια πιστοποιημένη εταιρεία έρευνας ικανοποίησης πελατών) και να πράξει τα δέοντα άνευ φόβου και πάθους για το συμφέρον των δημοτών και του τόπου μας, πέρα από πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.
Τολμήστε το.

Βασίλειος Γκάτσος