eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Τριήμερο Εθνικό Πένθος για το χειρότερο ναυάγιο με μετανάστες - Συγκλονιστικές εικόνες

Eκατοντάδες μετανάστες στοιβαγμένοι σε ένα «σαπιοκάραβο» έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά της Πύλου.Οι διασωθέντες ανέρχονται στους 104, ωστόσο δυστυχώς φαίνεται ότι εκατοντάδες άλλοι πνίγηκαν στο ναυάγιο.
 

Αποστολή: Χάρης Γκίκας

Σοκαρισμένη είναι η χώρα από το τραγικό ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες μετανάστες ανοιχτά της Πύλου. Μέχρι στιγμής 79 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί, 104 έχουν διασωθεί και εκατοντάδες ακόμη αγνοούνται.

Το βράδυ της Τετάρτης κλιμάκιο ιατροδικαστών μετέβη στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης, προκειμένου να γίνουν εκεί οι πρώτες διαδικασίες για την ταυτοποίηση των νεκρών.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ζαφειρόπουλο, «δυστυχώς δεν έχουν βρεθεί γυναικόπαιδα. Είπαν ότι μπορεί να έχουν βρεθεί στα αμπάρια. Οι έρευνες θα συνεχιστούν για τρεις ημέρες, δεν θα σταματήσουν καθόλου». Σημειώνεται, δε, ότι οι διασωθέντες είναι όλοι άντρες.

Εκτιμάται ότι η βύθιση του πλοίου επήλθε από τη μετατόπιση του κόσμου, καθώς ήταν πάρα πολλοί τόσο στο κατάστρωμα όσο και στο αμπάρι. Υπολογίζεται ότι ανάμεσα στα άτομα που βρίσκονταν στο αμπάρι ήταν περίπου 100 παιδιά.

Σε συνομιλία γιατρού του νοσοκομείου της Καλαμάτας με διασωθέντα του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου καταγράφεται ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων. Στο μήνυμα φαίνεται να γράφει: «Τα άτομα που επέβαιναν στο σκάφος που ναυάγησε ήταν 750».

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας και κατέγραψε στιγμή προς στιγμή την επιχείρηση διάσωσης και έρευνας, καθώς και τα όσα ακολούθησαν. Εναέριες φωτογραφίες, πιθανότατα από δυνάμεις της Frontex, δείχνουν το κατάμεστο από ανθρώπους καράβι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριες εθνικότητες των μεταναστών είναι από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτος.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023. Το Εθνικό Πένθος δεν επηρεάζει τη διενέργεια των Πανελληνίων Εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία.

Το χρονικό της τραγωδίας

  • Το πρωί της 13ης Ιουνίου γύρω στις 11:00 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώνεται το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ.
  • Το Λιμενικό Σώμα προβαίνει στη διαδικασία επαλήθευσης. Ελικόπτερο του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώνεται περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος.
  • Στις 15:35 εντοπίζεται το αλιευτικό σκάφος από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού.
    • Ενημερώνονται τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.
    • Δίνεται εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.
    • Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία γίνεται περί τις 14:00.
    • Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου γίνεται περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.
    • Επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου περί ώρα 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.
    • Το ΕΚΣΕΔ στέλνει ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε, του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.
    • Δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά, πλοίο, απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.
    • Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας διατηρεί επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλαμβάνουν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν θέλουν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.
    • Μετά τη 01:40 της 14ης Ιουνίου το αλιευτικό ενημερώνει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται.
    • Στις 02:04 ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημερώνει το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού.
    • Περί τις 02:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι ελληνικές Αρχές ειδοποιούνται από τις ιταλικές για το ναυάγιο και τίθενται σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.
    • Οι πρώτοι διασωθέντες οδηγούνται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση προετοιμασίας των χώρων του για να υποδεχτεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

    Τέσσερις μετανάστες διακομίζονται με Super Puma στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Βίντεο-ντοκουμέντο από τη διάσωση με το Super Puma έρχεται στη δημοσιότητα. 
    • Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έπλεε για πέντε ημέρες, υπό καλές καιρικές συνθήκες μέχρι να φτάσει στο σημείο στο οποίο βυθίστηκε. Προορισμό είχε την Ιταλία.
    • Στην επιχείρηση συμμετέχουν 30 διασώστες του ΕΚΑΒ με 15 οχήματα που έφτασαν από τις γύρω περιοχές για να συνδράμουν στη διάσωση των μεταναστών.
  • Περί τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης, οι νεκροί ανέρχονται σε 59.
  • Οι διασωθέντες φτάνουν στους 104, ενώ ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει συνεχώς.