eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 12 Μαΐου 2019

«Έρδι Στέφουα!» «Ήρθε ο Στέφος!»

«Έρδι Στέφουα!»
«Ήρθε ο Στέφος!»


 
Αποτύπωσε με τον φακό του την ιστορία της Ερμιονίδας. Τα φωτογραφικά του ντοκουμέντα είναι ανεκτίμητης ιστορικής αξίας κληρονομιά που συνδέει το χθες με το σήμερα.
Οι παλιοί θυμούνται και οι νεότεροι μαθαίνουν την Ερμιονίδα μιας άλλης "ασπρόμαυρης" εποχής.
Ο αξέχαστος Στέφος Αλεξανδρίδης, ο φωτογράφος της Ερμιονίδας, κοντά εξήντα χρόνια , ήταν ένας ακούραστος εργάτης και εραστής της φωτογραφίας.
Το αρχείο του είναι θησαυρός!
Το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαΐου, στο γυμνάσιο Κρανιδίου, σε μια κατάμεστη αίθουσα, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου "Έρδι Στέφουα. Ο φωτογράφος της Ερμιονίδας αυτοβιογραφούμενος".
«Η πρωτοβουλία για την έκδοση του βιβλίου, ανήκει στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας Ναυπλίου-παράρτημα Κρανιδίου και της Ελληνικής εταιρείας κοινωνικής εκπαίδευσης» τόνισε ο καθηγητής του Σ.Δ.Ε. –παραρτήματος Κρανιδίου κ. Τάσος Λάμπρου και πρόσθεσε: «στα πλαίσια του μαθήματος κοινωνικής εκπαίδευσης αναζητήσαμε λαογραφικά στοιχεία , ήθη, έθιμα, παραδόσεις από κείμενα του Στέφου Αλεξανδρίδη που είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» .
Η επόμενη σκέψη ήταν η δημιουργία αυτού του βιβλίου , ως ένα εργαλείο συγκέντρωσης όλων αυτών των στοιχείων για να υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης από τις εκπαιδευτικές κοινότητες των σχολείων της τοπικής κοινωνίας αυτών λαογραφικών στοιχείων.
Το βιβλίο αυτό θα διανεμηθεί δωρεάν σε συγκεκριμένο αριθμό αντιτύπων και τα υπόλοιπα θα τα δωρίσουμε στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κρανιδίου-Ερμιόνης, στα λαογραφικά κέντρα Κρανιδίου-Διδύμων, στο λαογραφικό εργαστήρι του Δήμου μας και φυσικά στα σχολεία της Ερμιονίδας ».
Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκε στο κοινό η βιογραφία του Στέφου Αλεξανδρίδη από την εκπαιδευτικό κ. Χρυσούλα Ζόγκα , την οποία είχε επιμεληθεί ο εκπαιδευτικός κ. Παντελής Πασαλάρης.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Μουσταϊρας που είχε και την ευθύνη της επιμέλειας της έκδοσης .
Ακολούθησε η ομιλία του φιλόλογου-καθηγητή κ. Στέφανου Πόθου με θέμα «για την κοινωνική διάσταση της φωτογραφίας».
Χαιρετισμό απηύθηνε ο Διευθυντής του Σ.Δ.Ε. Ναυπλίου –παράρτημα Κρανιδίου, κ. Χρήστος Πολυχρονόπουλος , που τόνισε την ανάγκη το σχολείο να λαμβάνε πρωτοβουλίες για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε κρίσιμα θέματα κοινωνικού, πολιτιστικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.
Η εκδήλωση έκλεισε με σημαντικές παρεμβάσεις για την ζωή και το έργο του Στέφου Αλεξανδρίδη από τους κ.κ. Γιάννη Γεωργόπουλο, Ανάργυρο Λεμπέση, Νίκο Παππά και Δημήτρη Καμιζή.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Τάσος Λάμπρου τόνισε:
«Ήταν μια σημαντική εκδήλωση που είχε δυο βασικούς στόχους …
Να εκδοθεί το βιβλίο για να συγκεντρωθούν τόσο τα  σημαντικά λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας, όσο και τοπική μας κοινωνία μέσω της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω του Σ.Δ.Ε.-Κρανιδίου , να τιμήσει την προσφορά του Στέφου στην τοπική μας κοινωνία».