eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

7η Γιορτή Ροδιού στην Ερμιόνη:Σε ρυθμούς...Π.Ο.Π. χόρεψαν για το ρόδι!



*Ροδοστολίστηκε η Ερμιόνη!

** Η γιορτή έγινε θεσμός για το κορυφαίο προϊόν της Ερμιονίτικης "μάνας γης"

*** Λύση εδώ και τώρα για το νερό!
"Ο κόμπος έφτασε στο...χτένι" είπαν με μια φωνή οι παραγωγοί για τον..."αναβαλλόμενο" ανάβαλο!



Ρεπορτάζ-φωτορεπορτάζ: Μίλτος Ιωαννίδης& Κοσμάς Γεωργίου



Γεύτηκαν το εκλεκτό ρόδι της Ερμιόνης.
πληροφορήθηκαν γιατί ο "κόκκινος χρυσός" που καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή μας ξεχωρίζει συγκριτικά με τις άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έμαθαν για τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του "μαγικού" καρπού και τις διάφορες χρήσεις του από την μαγειρική και τα γλυκά έως τα λικέρ και από....καλλωπισμό έως και φαρμακευτική χρήση!
Με τον καιρό "σύμμαχο" στην "καρδιά" του Φθινοπώρου, πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στο λιμάνι της Ερμιόνης που είχε φορέσει τα γιορτινά της ώστε να υποδεχθεί το κορυφαίο προϊόν που παράγεται στην (ευλογημένη) γη της!
Η 7η γιορτή ροδιού, "ξεφωνίζει την καινούρια ελπίδα που ανατέλλει" για τους παραγωγούς που με μεράκι, κόπο και μόχθο καλλιεργούν τη γη τους και έχουν ήδη αναπτερώσει τις ελπίδες τους μιας και η προσπάθεια που ξεκίνησε δειλά δειλά το 2013 απέδωσε καρπούς:
Το κορυφαίο προϊόν της Ερμιονίτικης "μάνας γης", το ρόδι, από τις 4 Οκτωβρίου πήρε την έγκριση για να χαρακτηριστεί Π.Ο.Π.!
Και τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ!
Στις 4 Δεκεμβρίου ο σχετικός φάκελος αναμένεται να...."ταξιδέψει" στις Βρυξέλλες, με σκοπό να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε εντός 6μήνου να χαρακτηριστεί προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και με τη....βούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Το πρώτο βήμα προκειμένου το ξακουστό Ερμιονίτικο ρόδι να βρει την δική του ξεχωριστή και περίοπτη θέση στις αγορές του κόσμου έγινε.
Αρκεί όμως αυτό; φυσικά όχι!
Τι μένει να γίνει;
Να εξευρεθεί επιτέλους μια οριστική λύση με το μείζον-έτσι όπως εξελίσσεται- θέμα του νερού.
Ναι! Καλά καταλάβατε!
Ο λόγος φυσικά για το...περιβόητο και πολυαναμενόμενο έργο του..."αναβαλλόμενου ανάβαλου" και συγκεκριμένα την επέκτασή του στην Ερμιονίδα.
Ένα "έργο πνοής" που θα δώσει τέλος στον εφιάλτη της άρδευσης και θα επιτρέψει στους αγρότες να ασχολούνται απρόσκοπτα με την καλλιέργεια της γης τους...
Το αξίζουν ως ελάχιστη επιβράβευση γιατί το προϊόν που παράγουν αποτελεί διαφήμιση για την Ερμιόνη και την Ερμιονίδα.
Το αξίζουν γιατί για χάρη τους ήρθαν σήμερα στην περιοχή μας άνθρωποι από την Αθήνα, το Άργος, το Ναύπλιο μέχρι και ομογενή από την Αυστραλία συναντήσαμε!
Οι εντυπώσεις τους; όχι κάτι περισσότερο από αυτό που ξέρουμε ήδη όλοι:
Ότι το ρόδι της Ερμιόνης είναι το καλύτερο που παράγεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!
Το βαθύ κόκκινο χρώμα του καρπού του, η γλυκιά του γεύση και το μαλακό κουκούτσι, τα γευστικά αρώματα που αναδεύει και τα πολλά και ευεργετικά ιχνοστοιχεία που διαθέτει είναι -μερικά μόνο- από τα ασύγκριτα χαρακτηριστικά του που το καταστούν περιζήτητο στους καταναλωτές.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί ροδιά Ερμιόνης χωρίς όμως να προκύπτει η ίδια-κορυφαία- ποιότητα μιας και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ερμιόνη είναι...μοναδικές!
Φαίνεται πως το δώρο της Θεάς Δήμητρας προς τους Ερμιονείς ήταν.....μονάκριβο!
Γι΄αυτό και επέλεξε αυτούς να το διαδώσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Έτσι λέει ο μύθος και ως γνωστόν...."ο μύθος κρύπτει νουν αλήθειας..."!

Η....ροδοστολισμένη Ερμιόνη και οι δημιουργίες του ΣΕΦ!

Η 7η γιορτή ροδιού ήταν...σημειωμένη στην ατζέντα για τις 28&29 Οκτωβρίου.
Το...κυρίως..."ροδομενού" προγραμματίστηκε για τις 29 Οκτωβρίου.
Από νωρίς το πρωί μια βόλτα στα μαγαζιά σε έπειθε ότι είναι...γιορτή!
Και όχι ότι κι ότι γιορτή!
Γιορτή αφιερωμένη στα καλούδια της Ερμιονίτικης γης!
Στο Yacht, στον Γανώση, στον "ΔΡΟΥΓΚΑ", στη Στάϊκου και από άκρη σε άκρη, οι επαγγελματίες είχαν επιμεληθεί όμορφες και δημιουργικές κατασκευές με βάση το ρόδι και στόλισαν τα καταστήματά τους!
Οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες ετοίμαζαν πυρετωδώς τα "περιπτερά" τους στον χώρο της γιορτής.
Ο κόσμος άρχισε να γεμίζει τον χώρο.
Η γιορτή...άρχισε!
Η έκθεση "άνοιξε" τις πύλες της και όσες και όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την γιορτή προμηθεύτηκαν προϊόντα σχετικά με τον τομέα τις ροδοκαλλιέργειας και της μεταποίησης ροδιού και θαύμασαν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Οι εκθέτες τους πρόσφεραν εδέσματα με βάση το ρόδι και ο γνωστός ΣΕΦ κ. Γιάννης Μπασιμακόπουλος, επιμελήθηκε ένα γευστικότατο μενού!
Τι περιείχε;
Φετάκια χοιρινά μαριναρισμένα σε λάιμ και ανθόμελο , σοτέ με λικέρ ροδίου , πουρέ ροδίου και κρέμα γάλακτος, κρέμα γιαουρτιού με χυμό ροδιού, φρέσκια μέντα και φιστίκι Αιγίνης!
Περιττό να αναφέρουμε ότι οι δημιουργίες του όχι μόνο έγιναν...ανάρπαστες αλλά συνοδεύτηκαν και από τα...κολακευτικά σχόλια όσων τυχερών δοκίμασαν τις ροδοσυνταγές!

Χορευτικές ομάδες, γυναικεία ορχήστρα και...άμαξα!

Το Ερμιονίτικο ρόδι όπως προαναφέραμε έχει τη δική του ξεχωριστή παράδοση...
Κι΄όταν μιλάμε για παράδοση δεν μπορεί να λείπει κάτι που είναι σήμα κατατεθέν της!
Γιατί ο χορός κατείχε, κατέχει και θα κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές του λαού μας!
Τα ανωτέρω φρόντισαν να μας επιβεβαιώσουν τόσο η χορευτική ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας όσο και η χορευτική ομάδα Ερμιόνης.
Μέσα από τις πολύωρες πρόβες τους και εφοδιασμένοι από την αγάπη τους για τον χορό, κέρδισαν το χειροκρότημα του κόσμου για τις ικανότητές τους τις οποίες και εξελίσσουν με την καθοδήγηση των διδασκάλων τους Δημήτρη Κοντοκάλη και Κωστή Σκούρτη αντίστοιχα...
Ξεχωριστή (μουσική) νότα στην γιορτή έδωσε η γυναικεία ορχήστρα Smyrna η οποία και από το 2010 που συστάθηκε έχει κερδίσει πλήθος θαυμαστών και θαυμαστριών μιας και ξεχωρίζουν για την αγάπη τους στην παραδοσιακή μουσική...
Με σκοπούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, το Αιγαίο αλλά και Σμυρνιών συνθετών, θέλγουν και παρασύρουν το ακροατήριο να γλεντήσει σα μια μεγάλη παρέα και να τραγουδήσει, από το «Δεν ξημερώνεις μαύρη αυγή» της Πάτμου, ως την «Τρυγώνα» και το «Καίγομαι και σιγολιώνω» της Ηπείρου και απ’ τα πολυφωνικά της Θράκης ως τον «Κόνιαλη» της Καππαδοκίας.
Τέλος τη δική του ξεχωριστή συμβολή στην γιορτή είχε και ο Ιππικός Όμιλος Ερμιονίδας με πρωτεργάτη τον κ. Θοδωρή Μπουζούμη ενώ ο πρόεδρος και τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Ερμιόνης "Βιτόριζα"συνεχίζουν την δική τους ξεχωριστή παράδοση που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια και συνέβαλλαν στη συνολική επιτυχία της 7ης γιορτής Ροδιού.

Ποιοί παραβρέθηκαν



Την γιορτή τίμησαν-μεταξύ άλλων - με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Αργολίδας κ.κ. Γιάννης Γκιόλας και βέβαια ο Γιάννης Ανδριανός, Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, οι αντιδήμαρχοι Κέλλυ Φωστίνη, Γιώργος Μπουρίκας, Γιάννης Αντωνόπουλος, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου, η Πρόεδρος του Ν.Π. Προσώπου Κοινωνικής πρόνοιας, αλληλεγύης πολιτισμού&παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Κέλλυ Μήτσου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κ. Χρήστος Δάγκλης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου κ. Γιάννης Κοντοβράκης, οι Περιφερειακόι Σύμβουλοι κ.κ. Αναστάσιος Τζανής και Γιώργος Γαβρίλος, Δημοτικοί-Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτης Δαμούλος, οι επικεφαλής της μείζονος-ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας κκ. Γιάννης Γεωργόπουλος και Αναστάσιος Λάμπρου, ο επικεφαλής της ΠΡΟΣΥΕΡ και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Τόκας, ο Δήμαρχος του τέως Δήμου Ερμιόνης κ. Ανάργυρος Λεμπέσης και πλήθος κόσμου.
Την παρουσίαση της γιορτής ανέλαβε η γνωστή Ερμιονίτισσα Δημοσιογράφος Μπάγια Αντωνόπουλου που από Δευτέρα έως και Παρασκευή μας λέει..."Καλημέρα Ελλάδα" μαζί με τον Γιώργο Παπαδάκη μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤΙ...



Οι συνδιοργανωτές

Συνδιοργανωτές της 7ης Γιορτής ροδιού ήταν:
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Ν.Π. Κοινωνικής πρόνοιας, αλληλεγύης πολιτισμού&παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας, η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης, ο αγροτικός συνεταιρισμός Ερμιόνης, ο πολιτιστικός Όμιλος Ερμιόνης "Βιτόριζα", η φυσιολατρική ομάδα Ερμιονίδας και ο Ιππικός Όμιλος Ερμιονίδας.

Μείνετε συντονισμένοι γιατί ακολουθούν οι ομιλίες καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό σε επόμενες αναρτήσεις!

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ& Sport Ermionida.