eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννης Δημαράκης: ''Παρακινδυνευμένο και μετέωρο το βήμα της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. για αφαλάτωση από υπόγεια ύδατα.''

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑΚΗ:
''Παρακινδυνευμένο και μετέωρο το βήμα της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. για αφαλάτωση από υπόγεια ύδατα.''


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας στις 6-12-2016, ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν και η παραχώρηση από το Δήμο στη Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. οικοπέδου, ευρισκομένου στην ιστορικής σημασίας τοποθεσία «Γκούρι Βιτόριζα», για κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης. Κατά τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι η αφαλάτωση θα γίνεται με την μέθοδο tης αντίστροφης όσμωσης με άντληση υπόγειων υδάτων.

 

Κατ’ αρχήν το αίτημα της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. προς το Δημ. Συμβούλιο δεν αφορούσε μόνο την παραχώρηση του οικοπέδου στη  Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. Ταυτόχρονα με την παραχώρηση εγκρίνεται και η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης από υπόγεια ύδατα. Όμως αυτό γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη κατασκευής του έργου, ούτε είναι γνωστό το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του παρεχόμενου ύδατος για τους καταναλωτές μετά το έργο και κυρίως χωρίς να υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα υπόγεια νερά του Κάμπου του Κρανιδίου.



Στην τοποθέτησή μου στο Δημ. Συμβούλιο τόνισα ότι για να πάρουμε 1.000 κ.μ. νερού με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα απαιτηθεί άντληση 1.600 κ.μ., ενδεχομένως και περισσοτέρων, με δεδομένο ότι τα υπόγεια νερά γίνονται περισσότερο υφάλμυρα αυτή την περίοδο. Ενδέχεται λόγω της υπεράντλησης των υδάτων τα ήδη υφάλμυρα υπόγεια ύδατα της περιοχής μας να χειροτερέψουν. Με την κατασκευή του έργου πιθανόν να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού του Κρανιδίου. Υπάρχει όμως περίπτωση, λόγω της υπεράντλησης, τα υπόγεια ύδατα του Κάμπου να καταστούν ακατάλληλα ακόμα και για πότισμα.



Αυτό όμως μπορεί να μας το πει μόνο μια εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία πρέπει να προηγηθεί και η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Θεωρώ ότι μία σοβαρή μελέτη για να γίνει θα απαιτηθεί χρόνος, διότι θα πρέπει πρώτα να μελετήσει τον ρυθμό μεταβολής της ποιότητας (υφαλμύρωσης) των υπόγειων υδάτων και μετά να συνυπολογίσει την επιβάρυνση (αν υφίσταται και πόση) από την υπεράντληση, που θα επιφέρει η μέθοδος της αντίστροφης όσμωσης. 



Επιπροσθέτως τόνισα στο Συμβούλιο ότι στην γειτονική Ύδρα, στην οποία έχει εγκατασταθεί από το 2014 μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, το νερό της βρύσης δεν πίνεται και οι καταναλωτές αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό. Οι δημότες της Ύδρας πληρώνουν σήμερα στο Δήμο τους το μη πόσιμο νερό σε πολλαπλάσια τιμή απ’ ότι οι δημότες του Δήμου μας. Βέβαια για τους Υδραίους το νερό κοστίζει σήμερα φθηνότερα απ’ ότι κόστιζε στο παρελθόν, προ του 2014, όταν το μετέφεραν στο νησί με υδροφόρα πλοία.



Για τους παραπάνω λόγους καταψήφισα την πρόταση για παραχώρηση οικοπέδου στη Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. και κατασκευή σ’ αυτό μονάδας αφαλάτωσης με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης. Πρώτα να κατατεθεί η μελέτη κόστους και περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μετά με βάση αυτή τη μελέτη να παρθούν αποφάσεις. Εξ’ άλλου υπάρχουν και άλλες λύσεις χωρίς να επιβαρύνουν τα υπόγεια ύδατα, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν.



Η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. πρέπει για τόσο σοβαρά θέματα να μην ενεργεί με προχειρότητα αλλά να λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα των επιστημονικών περιβαλλοντικών μελετών. Έτσι θα βαδίσει με σταθερότητα διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους δημότες και δεν θα έχει κάνει ένα μετέωρο βιαστικό βήμα, που μπορεί να επιφυλάξει δυσάρεστες και ανεπανόρθωτες συνέπειες στο μέλλον για την περιοχή μας.



Γιάννης Δημαράκης

Δημοτικός Σύμβουλος