eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Επίσκεψη Γ. Ανδριανού σε Κύπρο - Συνάντηση με Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού - Υπογραφή Πρωτοκόλλου Αθλητικής Συνεργασίας με Πρόεδρο του ΚΟΑ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός πραγματοποίησε χθες 17 Νοεμβρίου και σήμερα 18, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αθλητικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Ανδριανός στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Να ξεκινήσω από την αναφορά της Προέδρου του ΚΟΑ δρ. Κλέα Χατζηστεφάνου-Παπαέλληνα για την επίσκεψή μου και την κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα. Και να πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα, όμως η συγκίνηση είναι πάντα η ίδια και σε σημαδεύει για πάντα. Αυτοί οι ήρωες, οι περισσότεροι παιδιά και νέοι άνθρωποι, προσέφεραν την ζωή και τον μαρτυρικό τους θάνατο στην πατρίδα. Και η καλύτερη, η πιο αρμόζουσα απόδοση τιμής στη μνήμη των ηρώων μας, είναι εμείς να συνεχίσουμε τον δικό τους αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, την οριστική λύση του Κυπριακού με τον τερματισμό της κατοχής και την απελευθέρωση και επανένωση της Μεγαλονήσου. Ο αγώνας είναι κοινός και προχωράμε με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

Επίσης, το πρωί είχα συνάντηση με τον κ. Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού δρ. Καδή με τον οποίο είχαμε χθες και σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε την μέχρι σήμερα συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας στα θέματα αμοιβαίας αρμοδιότητάς μας, καθώς και τις προοπτικές για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, τόσο στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, όσο και στην παιδεία και τους υπόλοιπους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με σημείο αιχμής πάντα το εθνικό θέμα της Κύπρου.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την κυπριακή πλευρά, και προσωπικά την Πρόεδρο του ΚΟΑ δρ. Χατζηστεφάνου-Παπαέλληνα για την, όπως πάντα, άψογη φιλοξενία στην Κύπρο.
Το πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα είναι ένας θεσμός που υπογραμμίζει τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, στον ευαίσθητο μάλιστα τομέα της αθλητικής συνεργασίας.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, παρά την δύσκολη δημοσιονομική συνθήκη και στις δύο χώρες, έχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα όχι μόνο να κρατήσουμε αυτό τον θεσμό ζωντανό, αλλά και να τον αναβαθμίζουμε διαρκώς.

Πέρα από την πρόβλεψη για τις ανταλλαγές των Αθλητικών Ομοσπονδιών, την δωρεάν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, και την φιλοξενία Κύπριων αθλητών στην Ελλάδα και Ελλαδιτών αθλητών στην Κύπρο, στο πρωτόκολλο καταγράφονται και άλλοι, ομοίως σημαντικοί τομείς διμερούς συνεργασίας:

-         η κοινή αντιμετώπιση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στα διεθνή θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς,
-         η εκπαίδευση
-         η επιστημονική έρευνα
-         η προαγωγή της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό
-         η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους, και
-         η προώθηση του «ευ αγωνίζεσθαι».

Και βεβαίως η βούληση είναι δεδομένη η συνεργασία να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, σε δράσεις όπως το Κοινωνικό Σχολείο που υλοποιούμε από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας και Υγείας.

Εύχομαι λοιπόν ολόψυχα, η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη του αθλητισμού στις δύο χώρες μας και να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για την μεγαλύτερη εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.



Συνάντηση με Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού - Υπογραφή Πρωτοκόλλου Αθλητικής Συνεργασίας με Πρόεδρο του ΚΟΑ