Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

ΙΛΜΕ. Δραστηριότητες 2020-21

 

 

1.     Νοέμβριος 2020. Το ΙΛΜΕ συμμετείχε στις εργασίες της επιτροπής του Δήμου Ερμιονίδας «Ερμιονίδα 2021» για το σχεδιασμό, την οργάνωση και την εκτέλεση επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

 

2.    Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021. Στο 13ο τηλεοπτικό επεισόδιο της ιστορικής σειράς του OPEN TV με τίτλο « και εγένετο Ελλάς » παρουσιάστηκαν και τα γεγονότα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη. Την παρουσίαση έκανε η πρόεδρος του ΙΛΜΕ Τίνα Αντωνοπούλου.

 

3.    Κυριακή 28 Μαρτίου 2021. Στο 4ο τηλεοπτικό επεισόδιο της ιστορικής σειράς του COSMOTE HISTORY με τίτλο «Οι Συνελεύσεις και τα Συντάγματα του Αγώνα» παρουσιάστηκαν και τα γεγονότα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη. Την παρουσίαση έκανε η πρόεδρος του ΙΛΜΕ.

 

4.     Παρασκευή 28 Μαΐου 2021. Επισκέφτηκε το Μουσείο ο αρχιτέκτονας Ηλίας Παπαγεωργίου για να αποτυπώσει την αρχιτεκτονική του ιστορικού κτηρίου. Την εργασία του αυτή παρουσίασε σε συνέδριο στους Δελφούς, το οποίο διεξήχθη στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021 με τίτλο «Η Αρχιτεκτονική της Παλιγγενεσίας - Η Παλιγγενεσία της Αρχιτεκτονικής». Το ΙΛΜΕ διευκόλυνε τον μηχανικό παρέχοντάς του σχέδια σχετικά με την αρχιτεκτονική του κτηρίου.

 

5.    Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021. Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης άνοιξαν την αυλαία των εορτασμών των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικό επετειακό πρόγραμμα με τίτλο «1821 μέτρα σε 200 δευτερόλεπτα». Την εκπόνηση και τον συντονισμό του προγράμματος είχαν οι δάσκαλοι Παρασκευή Σκούρτη – Δαγρέ, Γιώργος Αλεξάκος και ο καθηγητής μουσικής Γιάννης Παπαχριστοδούλου.

 

6.    Κυριακή 1 Αυγούστου 2021. Πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος στο Μπίστι με ξεναγό την Ήρα Φραγκούλη. Ξεναγήθηκαν μέλη του Ορειβατικού Αθλητικού Ομίλου Νίκαιας με την επωνυμία «Φυσιολάτρης».

 

7.     Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στη Θερμησία έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή του 1821 Ηλία Θερμησιώτη. Η πρόταση, για την τοποθέτηση της προτομής, διατυπώθηκε από το ΙΛΜΕ στην Επιτροπή του Δήμου «Ερμιονίδα 2021». Η Επιτροπή αποδέχτηκε την πρόταση και ο Δήμος Ερμιονίδας κατασκεύασε τη βάση πάνω στην οποία τοποθετήθηκε η προτομή, η οποία είναι δωρεά της Μαρίας Στρίγκου – Κατσίνα και του γιού της Δημητρίου Κατσίνα – Θερμησιώτη. Για την επιτυχία της εκδήλωσης συνεργάστηκαν το Ν.Π. Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Παιδείας και Πολιτισμού, η Κοινότητα Θερμησίας, το ΙΛΜΕ καθώς και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Θερμησίας.

 

8.    Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021. Το ΙΛΜΕ οργάνωσε δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονταν σε παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών με θέμα «η Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827 στην Ερμιόνη μέσα από την Τέχνη». Το πρόγραμμα σχεδίασε και παρουσίασε η εκπαιδευτικός Ελένη Βλάσση -  Δημαράκη.

 

9.    Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021. Το ΙΛΜΕ οργάνωσε τρεις ομιλίες. Στην Ερμιόνη (10/09) με θέμα «Οι Ερμιονίτες Αγωνιστές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας», στο Κρανίδι (11/09) με θέμα «Οι Κρανιδιώτες Αγωνιστές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας» και στα Δίδυμα (12/09) με θέμα «Οι Διδυμιώτες Αγωνιστές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας». Ομιλητής ήταν ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας ιστορικών βιβλίων Γεώργιος Βουτσίνος. Η Επιτροπή του Δήμου «Ερμιονίδα 2021» ενέκρινε την πραγματοποίηση των ομιλιών, οι οποίες έγιναν με τη συνεργασία του Ν.Π. Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ερμιονίδας, των Κοινοτήτων Κρανιδίου και Διδύμων, καθώς και των Λαογραφικών Κέντρων Κρανιδίου και Διδύμων.

 

10.    Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021. Απονεμήθηκαν και φέτος τα βραβεία πολιτισμού «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ» στην Ερμιόνη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου στους εξής: κα Άντρη Αναστασιάδη, κ. Roderick Beaton, κα Ελένη Αρβελέρ, κα Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης.

 

11. Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021. Πραγματοποιήθηκε στην Ερμιόνη διήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Η Εθνοσυνέλευση στην Ερμιόνη, το Σύνταγμα της Τροιζήνας και η επίδρασή τους στην Επανάσταση και στο δημοκρατικό βίο της σύγχρονης Ελλάδας». Η πρώτη ημέρα ήταν μουσικοφιλολογική βραδιά. Τα ιστορικά κείμενα παρουσίασε η Δρ Δήμητρα Μπεχλικούδη, τα οποία απέδωσαν ερασιτέχνες ηθοποιοί του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας. Ακούστηκαν έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών με τραγουδιστή τον Βασίλη Λέκκα. Την δεύτερη ημέρα παρουσίασαν εισηγήσεις τους οι παρακάτω καθηγητές πανεπιστημίου: Κων/νος Μποτόπουλος, Σπύρος Βλαχόπουλος, Ξενοφών Κοντιάδης, Βασιλική Σειρηνίδου και Αριστείδης Χατζής. Η Επιτροπή του Δήμου «Ερμιονίδα 2021» ενέκρινε την πραγματοποίηση του επιστημονικού συνεδρίου, το οποίο αποτέλεσε την κορωνίδα των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Ερμιονίδας. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη διοργάνωση του Δήμου Ερμιονίδας και τη συνδιοργάνωση του Ν.Π. Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Παιδείας και Πολιτισμού, του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας και του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης.

 

12.     Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021. Με τη φροντίδα του ΙΛΜΕ αποκαταστάθηκε και τοποθετήθηκε στην ίδια θέση, η απολεσθείσα από τη δεκαετία του 1970,  μαρμάρινη πλάκα, η οποία είχε εντοιχισθεί το έτος 1930 από την Κοινότητα Ερμιόνης κατά τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη σύσταση του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους. Την μαρμάρινη πλάκα, πιστή αποτύπωση της πρωτοτύπου, κατασκεύασε και προσέφερε ως δωρεά στο ΙΛΜΕ ο Αλέξανδρος Θεοδ. Δαγρές.

 

 

Το Μουσείο ήταν ανοικτό κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από 19:00 έως 21:00 τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2021.

Τον υπόλοιπο χρόνο το Μουσείο ανοίγει κατόπιν επικοινωνίας με τηλέφωνο ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για ομαδικές επισκέψεις.

 

 

Ερμιόνη 28-12-2021

 

Για το Δ.Σ. η Πρόεδρος

 

Τίνα Αντωνοπούλου

Ιστοσελίδα:  https://mouseioermionis.com   

Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο: i.l.m.ermionis@gmail.com