Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης "Απόστολος Γκάτσος" : Έπαιξαν και...έμαθαν για τους φάρους!

 Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης "Απόστολος Γκάτσος" : 
"Φάρος για εμάς είναι οι Οικογένειές μας!"
  • Ευχάριστο αλλά και εκπαιδευτικό απόγευμα για τους μικρούς μας φίλους!

  • Αλλά και μάθημα για όλους εμάς τους μεγάλους από τα μικρά παιδιά που είπαν με μια φωνή: "Φάρος για εμάς είναι οι Οικογένειές μας!"

Ρεπορτάζ για το Εικονοσκόπιο: Μίλτος Ιωαννίδης


"Στέκει σαν το βράχο
πάνω σ΄ένα βράχο
βλέπει τη φουρτούνα
μα την αψηφά!"


Θαύμασαν τους δέκα ομορφότερους φάρους της Ελλάδας, έμαθαν για την ιστορία του Ελληνικού φαρικού συστήματος και όχι μόνο, έπαιξαν, ζωγράφισαν και πέρασαν ευχάριστες στιγμές τα περίπου 30 παιδιά που συμμετείχαν στην 3η δράση του προγράμματος της καλοκαιρινής εκπαιδευτικής "εκστρατείας" για το 2017 στο προαύλιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης "Απόστολος Γκάτσος".
Τα παιδιά ηλικίας από 6 έως και 12 ετών καλωσόρισε η Νηπιαγωγός κ. Κατερίνα Χατζηζήση-Σκούρτη η οποία με τον τρόπο που επιμελήθηκε της εκδήλωσης έδωσε στους μικρούς μας φίλους τη χαρά της ενεργής συμμετοχής:

"Συζητήσαμε με τα παιδιά τη σημασία των φάρων και την χρησιμότητα που έχει η λειτουργία τους για τους ναυτικούς" τόνισε η κ. Κατερίνα Χατζηζήση Σκούρτη στο Εικονοσκόπιο και πρόσθεσε:
"Αφηγηθήκαμε  μια....περιπέτεια για τους φάρους, πραγματοποιήσαμε  ένα μουσικο-κινητικό παιχνίδι και στο τέλος τα παιδιά μετείχαν στην χαρά της δημιουργίας με τις όμορφες κατασκευές και ζωγραφιές που επιμελήθηκαν με θέμα τους φάρους που ήταν και το θέμα της εκδήλωσης μας".


"Φάρος για εμάς είναι οι Οικογένειές μας!"

Τα παιδιά που συμμετείχαν είχαν ηλικία από 6 έως και 12 ετών.
Λαμβάνουν μέρος  στην καλοκαιρινή εκπαιδευτική "εκστρατεία" της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης, όχι μόνο για να περάσουν ευχάριστες και δημιουργικές ώρες αλλά και για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. 
Για να μάθουν χρήσιμα και ουσιαστικά πράγματα.
Και όμως αν κάποιοι πρέπει να.... μάθουν είμαστε εμείς οι μεγάλοι.
Πρέπει και οφείλουμε να μάθουμε από αυτά τα παιδιά.
Από τον τρόπο σκέψης τους μα κυρίως από την αθωότητα τους η οποία βγάζει πολλές και σκληρές αλήθειες.
Από τον απλό, αγνό και καθαρό τρόπο σκέψης που έχουν και από το πως εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους άδολα και χωρίς φόβο ή.....δεύτερες σκέψεις.

Για ποιόν λόγο τα λέμε αυτά; ΙΔΟΥ!
Ενώ το...εκπαιδευτικό...."μενού" όδευε προς το τέλος του, η κ. Κατερίνα Χατζηζήση-Σκούρτη, εξήγησε στα παιδιά, (επαναλαμβάνουμε ηλικίας 6 έως 12 ετών!), πως χρησιμοποιούμε "μεταφορικά" τη λέξη "φάρος" στην καθομιλουμένη. Το πως δηλαδή την  έχουμε εντάξει στο λεξιλόγιό μας.
Στη συνέχεια ρώτησε τα παιδιά "τι είναι λοιπόν "φάρος για εσάς;" και αυτά απάντησαν με μια φωνή: "φάρος για εμάς είναι οι Οικογένειές μας".
Φυσικά περιττεύει να γράψουμε τα συναισθήματα και τα "ζωγραφισμένα" χαμόγελα στα πρόσωπα των γονέων τους για τους οποίους το λιγότερο που πρέπει να τους πει η καθεμία και ο καθένας από εμάς είναι "συγχαρητήρια" για τις αρχές και τις αξίες που έχουν χαρίσει στα παιδιά τους.
Αρχές και αξίες που γεμίζουν με ελπίδα την κοινωνία μας ότι ένα καλύτερο μέλλον είναι ορατό.
Και για να έρθει αυτό το καλύτερο μέλλον, ο "φάρος" είναι, (και πρέπει να είναι), τα μάτια των μικρών παιδιών. 
Οι υπόλοιποι έχουμε ένα και μόνο χρέος: Να επιτρέψουμε σε αυτά τα παιδιά να κάνουν πράξη τα όνειρά τους έτσι ώστε να τα καμαρώνουμε σε λίγα χρόνια από τώρα να πετυχαίνουν και να μεγαλώνουν καλύτερα, πολύ καλύτερα....από εμάς....

Οι δέκα ομορφότεροι φάροι στην Ελλάδα!


Βρίσκονται διασκορπισμένοι ανά την Ελλάδα!
Επτάνησα, Δωδεκάνησα μέχρι την Πελοπόννησο  και την...Κρήτη!
Κάποιοι από αυτούς είναι πραγματικά.....έργα τέχνης!
Όπως μάλιστα έχει....χιλιοειπωθεί, οι φάροι είναι "από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία που δίνουν το στίγμα της Ελλάδας και την περίοπτη θέση που κατείχε ανέκαθεν η χώρα μας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία".
Που βρίσκονται όμως οι δέκα ομορφότεροι φάροι στην Ελλάδα;
Λοιπόν...έχουμε και λέμε:
Σε Άνδρο, Κεφαλλονιά, Αντικύθηρα, Ναύπακτο, Χανιά, Λευκάδα, Λουτράκι, Ρόδο, Ταίναρο και Σαντορίνη!
Αν θέλετε κι εσείς να τους θαυμάσετε και να πληροφορηθείτε για την ιστορία τους, δεν έχετε από το να "σερφάρετε" στο διαδίκτυο και να επισκεφτείτε το λινκ που σας δίνουμε: https://www.ellines.com/specials/26125-oi-10-omorfoteroi-faroi-tis-elladas/.

Τέλος,να επισημάνουμε ότι η λέξη φάρος υιοθετήθηκε από πολλές χώρες και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο λατινογενές λεξιλόγιο και σε γλώσσες όπως τα Γαλλικά (phare), τα Ιταλικά (faro), Πορτογαλικά (farol) και Ισπανικά (faro).
Και για την.....ιστορία, Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου....


ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ